web statistics

Kredi Kartlarında Yıllık Sabit Ücret Kalkıyor Mu ?


Daha önce Mortgage’taki yeni düzenlemeyle ilgili yazımızda bahsettimiz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın tüketicinin korunması hakkındaki kanunda yaptığı değişikliklerde kredi kartı müşterilerinin de yararına bazı uygulamalar olduğunu görüyoruz.

İlgili tasarıda kredi kartı yıllık ücretini sadece bir kereye mahsus olmak üzere ve ancak kredi kartı sözleşmesi imzalanırken alınabilecek. Kanunun öncesinde verilen kredi kartlarını da bu kapsama alan bir hükmün bulunduğu belirtiliyor. Tasarıda kredi kartı ilk üyelik ücreti azami tutarını belirleme yetkisi de BDDK‘ya veriliyor.

Öncelikle unutmamak lazım ki bu değişiklikler hala tasarı aşamasında. Meclisin yaz tatiline girmesinden önce yasalaştırılması hedeflenen bu tasarının bu şekilde yasalaşmaması için bankaların hükümete her türlü baskı ve etkiyi yapacağını düşünmek yanlış olmayacaktır. Mevcut ekonomik konjoktür ve IMF ile ilişkileri göz önünde tutarsak hükümetin bankalara karşı leasing şirketlerinin kdv oranları hakkında talepleriyle ilgili olarak davrandığı şekilde kayıtsız davranması olası gözükmüyor. Karşılıklı verilecek tavizler sonrası tasarının yasalaşmış halini görmek gerektiğini düşünüyoruz.

Tasarı yasalaşmadan önce bankanızdan kart ücreti iadesi istemeniz dereyi görmeden paçaları sıvamak kıvamında bir eylem olacak gibi gözükse de kredi kartı portföyü küçük bankalarda şansınızı deneyebilirsiniz. (TEB, Fortis, Denizbank, özellikle Tekstil Bank.)