web statistics

Finansbank’tan yenilenen Fix Card’a Cardfinans One makyajı


Birçoğunuzun bildiği üzere tüketicilerin kredi kartlarıyla ilgili en çok şikâyet ettiği konuların başında kredi kartı yıllık ücreti gelir. Finansbank 2010 yılının Mayıs ayında bu talebe yönelik Fix Card‘ı çıkartarak müşterilerine sundu. Kart aidatı olmayan bir kredi kartı olarak lanse edilen Fix Card tüketicilerden oldukça talep gördü.

Biz de lansman sonrası hemen bu ürünü masaya yatırdık ve Fix Card’ın kart ücreti olmayan, ancak kart basımına 10 TL, adrese yollanan kredi kartı ekstreleri için 2 TL ve Finansbank şubelerine gidip ekstre borcunuzu yatırmanız durumunda 3 TL gibi maliyet unsurları taşıyan bir ürün olduğunu açıkladık.

Cardfinans One iptal, Fix Card’la yola devam

Yazılarımızı takip edenler hatırlayacaklardır, aynı yılın aralık ayında Finansbank, kredi kartı ve banka kartı özelliklerini tek bir kartta toplayan Cardfinans One isimli yeni ürününü tanıtmıştı. Ancak geçen süre içinde kredi kartı tarafında yöneticilerin değişiminin ardından, Cardfinans One personelin kullanımı dışında hayata geçmesi mümkün olmadan sonlandırıldı. Ürün çöpe gitti ama iki kartı birleştirme fikri elbette çöpe atılamazdı. Finansbank da bu özellikleri müşterilerinden oldukça talep gören Fix Card’a ekledi ve geçtiğimiz hafta yeni bir reklam kampanyasıyla birlikte yeniden kartın lansmanını yaptı.

Hem kredi kartı, hem banka kartı

fix cardFinansbank Türkiye’de kartlı alışveriş açısından bir ilki gerçekleştirdi; banka Fix Card sahiplerine yurtiçi ve yurtdışı tüm POS ve ATM’lerde kredi kartı veya banka kartı uygulamalarından istediğini seçerek işlem yapma imkanı sunuyor. Fix Card’ın ön yüzünde kredi kartı numarası, arka yüzünde ise banka kartı numarası yer alıyor.

Banka ve kredi kartı için sadece tek şifre kullanılıyor. Karta temassız işlem özelliği de eklendi ve 35 TL altındaki işlemlerde kredi kartıyla temassız ödeme yapılabiliyor.

Fix Card’ı banka kartı olarak kullandığınız alışverişlerde de ParaPuan kazanabiliyorsunuz. Kazandığınız ParaPuan miktarının aynısı Fix Card Kredi Kartınıza da yükleniyor. Ancak kredi kartı ve banka kartı arasında ParaPuan transferi yapılamıyor.

İnternetten 3D Secure ile alışverişe izin veren Fix Card’ın bir diğer önemli özelliği de banka kartıyla taksitli alışveriş imkanı. Fix Card ile anlaşmalı üye işyerlerinde minimum 2, maksimum 36 ay vade ile taksitli alışverişlerinizi hesabınızdaki kullanılabilir bakiye ile yapabilirsiniz. Buradaki işleyiş için Finansbank’ın Fix Card için hazırlamış olduğu web sitesindeki bu sayfayı dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Kredi kartı yerine banka kartıyla alışveriş yapmak istediğinizde, alışveriş tutarı kartın bağlı olduğu hesabınızdan düşüyor. Banka kartının bağlı olduğu hesap bakiyesi 100 TL’nin altına düştüğünde ve her ay sonunda hesap kapanış bakiyesi hakkında SMS ile ücretsiz bilgi almak mümkün.

Fix Card’da banka ve kredi kartı ekstreleri ayrı ayrı gönderiliyor. Kafanızın karışmasına engel olur mu bilemiyoruz ama ekstre detaylarıyla ilgili olarak da şu sayfayı okuyup anlamanız, ileride karşılaşabileceğiniz sürpriz maliyetlerin önüne geçmenizi sağlayabilir.

Yeni maliyetlere dikkat

Fix Card’da kart ücreti yok; ancak ürünün banka kartı özelliğini taşıması, banka kartının bağlı bulunduğu hesaptan hesap işletim ücreti yansıtılmasına imkan veriyor. Yine müşterinin talebine istinaden aynı hesaba bir kredili mevduat hesabı (Finansbank müşterileri bu ürünü Aysonu Hesabı olarak tanıyor) tanımlanması durumunda, Cardfinans Nakit ürününde yer alan ekstre ücreti ve kredi kartı faizlerinin çok üzerinde kredili mevduat hesabı (KMH) faizi yansıtılma olasılığı da artıyor.

Fix Card’da hesap işletim ücreti KMH’sız hesaplar için 22,50 TL, KMH tanımlı hesaplar için 25,50 TL. Kredi kartı faiz oranı %2,34’ken, KMH faiz oranı %4,99. KMH’ın en önemli özelliği; bu hesapların sahipleri tarafından aktif olarak kullanılmaması durumunda bile ekstre ücreti, hesap işletim ücreti gibi maliyetlere kolayca eksiye dönerek kredi kartına kıyasla daha yüksek bir faize sebebiyet veren kısır döngü yaratması.

Bu arada dikkatimiz çeken bir başka konu da şu; hem banka kartı hem kredi kartı özelliği olan yeni Fix card’da “Kart Basım ve Gönderim Ücreti” ve “Asıl Kart Yenileme Ücreti” 10 TL olarak belirtilmiş, ama aynı zamanda “Banka Kartı Yenileme Ücreti” olarak da 5 TL yazılmış. Biz gerçekten anlayamadık, bu kart her iki ürünü de içinde barındırıyorsa, neden iki farklı ürüne ait ücretler ayrı ayrı yazılmış ?

İnovatif ama pahalı bir ürün

Finansbank bu adımıyla gerçekten yenilikçi bir banka olmaya bir adım daha yaklaştı. Banka kartı ve kredi kartını birleştirirek cüzdanda tek bir kart taşıma fikri bize de oldukça cazip geliyor. Hatta ödeme sırasında kartın iki ürünü birleştirdiğini biliyor olmak, alışverişlerde banka kartını kullanma oranını bile artırabilir ve “Nakitsiz Türkiye” hedefine katkıda bulunabilir.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, banka tarafından “yıllık aidatsız” ve “banka ve kredi kartının birarada” olduğu vurgulanarak lanse edilen bu ürünün arkasında çok farklı maliyet kalemleri olduğunu biliyor olmak gerekiyor. Zaten Fix Card’ın web sitesinde ansiklopedi gibi sayfalar dolusu kural ve açıklama olması, bu ürünün hafife alınmaması gerektiğinin bir başka kanıtı.

Son kez aynı uyarıyı yaparak bitirelim; özellikle bilinçsiz müşterilerin KMH talep etmeleri ve farkında olmadan kullanmaları durumunda, kart ücretinin kat kat fazlası borçla karşılaşmaları hiç de uzak bir ihtimal değil.