web statistics

BKM Express’e yakından bir bakış…


Bankalararası kart merkezi (BKM) tarafından tanıtımı yapılan BKM Express hakkında yayınladığımız makalenin ardından, BKM yetkilileri bizimle irtibata geçerek bu ürünü neden çıkarttıkları hakkında görüşmek istediklerini belirttiler. Bu amaçla, BKM Express ürün yönetimi müdürü Okyar Tahaoglu ile yaptığımız telefon görüşmesinde ürünle ilgili aldığımız notları ve bir önceki makalemizdeki soruların yanıtlarını paylaşmak istiyoruz.

E-ticarette ödeme kolaylığı

BKM Express gönüllü kayıt esasına göre çalışan bir sistem. İnternet üzerinden alışveriş yapmayı hedefleyen tüketicileri ve  internet üzerinden sanal POS kullanarak ürüm satan şirketleri bir araya getirerek, süreci güvenli ve daha kolay bir hale getirmeyi hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda BKM Express, tüketicilere online alışverişlerinde her seferinde kart bilgisi vermeden işlem yapmasına imkan tanıyor ve aynı zamanda üye işyerlerine de işlemleri sanal POS üzerinden takip etme imkanı tanıyor.

Üye işyerleri BKM Express’e kaydolunca sanal POS sahibi olmuyorlar, sadece mevcut sanal poslarını sisteme entegre etme imkanına erişiyorlar. Halihazırda en az bir tane sanal POS’unuz yoksa, BKM Express sistemine üye işyeri olarak kaydolmanız mümkün değil.

İnternette güvenli alışveriş

Günümüzde bir çok online ödeme kolaylığı sağlayan firma kredi kartı bilgilerinizin tamamını sizden isterken, BKM Express kart bilgilerinizin sadece bir kısmını sizden istiyor. Sistem, kart bilgisinin tamamının ve cep telefonu numaralarının banka güvencesinde korunmasını sağlaması açısından diğer online ödeme şirketlerine kıyasla önemli bir avantaja sahip.

BKM-expressİnternetten alışveriş anında da BKM Express’ten gelen kısmi kart bilgileriyle, mevcut altyapı üzerinden kartı veren bankada işlem tamamlanıyor. Kart sahipleri alışverişlerini kendilerine gönderilen tek kullanımlık şifre ile onaylıyorlar. Siz de farketmişsinizdir, bu süreçte BKM Express kullanan kişinin, kredi kartının bulunduğu bankada kayıtlı olan telefonunun yanında olması gibi bir zorunluluk söz konusu. İlk bakışta teorik olarak bu bir kısıt gibi gelse de, ülkemizde artık bir çoğumuzun cep telefonsuz dışarı çıkmadığını düşünürseniz, bizce bu koşul pratikte çok da sorun teşkil etmiyor. BKM Express böylece her alışverişte internette kart numarası paylaşma gerekliliğini ortadan kaldırırken, işlemi yapanın da gerçek kart sahibi olduğunu doğruluyor. Kart sahibinden başka kimsenin Express hesabını kullanamaması, bu uygulamayı benzersiz kılıyor.

Süreçten bahsetmişken; sistemi test ederken kart sahibi bacağında kayıt için iki farklı deneyim yaşadık. Yaygın kullanılan bir bankaya ait kredi kartını kolayca kaydederken, çok yaygın olmayan bir başka bankaya ait ek kartın onay SMS’ini almak mümkün olmadı. Ek kartın cep telefonu bilgisi boş geldiği için onay SMS’i elimize geçmedi ve kartımızı kaydettiremedik. BKM’ye konuyla ilgili sorunu ilettik ama bu yazıyı kaleme aldığımız gün itibariyle sorunun devam ettiğini görüyoruz.

Masrafsız e-ticaret

BKM Express, kullanıcısından alışveriş sırasında yürütülen süreçlerin hiçbirinde, şifre doğrulama için gelen SMS de dahil olmak üzere  bir ücret / masraf talep etmiyor. Kart sahipleri ve işyerleri için ücretsiz olması özelliği ile de benzer uygulamalardan ayrılıyor. BKM bu dijital cüzdan projesine maddi manevi önemli bir kaynak harcadı ve buradaki harcamaların geri dönmesi mevcut iş planıyla mümkün gözükmüyor, zira BKM bu projede beraber çalıştığı banka ve üye işyerlerinden de herhangi bir ücret talep etmiyor. Okyar Tahaoglu, görüşmemizde bu projenin issuer bacağında da kart sahipleri için şimdi ve gelecekte bir maliyet söz konusu olmadığını paylaştı.

Bazılarınızın bileceği gibi BKM gelirlerini banka ve kredi kartlarıyla gerçekleştirilen “not-on-us” olarak tabir edilen işlemlerden elde ediyor. Yani sahip olduğunuz bir kredi kartı veya banka kartını başka banka POS’u veya ATM’si üzerinden kullandığınız zaman, işlem BKM takas sistemine gider. Burada gerçekleşen dijital mutabakat hizmeti karşılığı da BKM bir komisyon keser. BKM Express sisteminin en büyük avantajlarından biri kartlarınızın kampanya, puan ve taksit imkanlarının online alışverişlerde kullanılmasına imkan vermesi. Bu da işlemlerin “on-us” işlem olarak geçmesi anlamına geliyor ki, BKM’nin burada bir geliri söz konusu değil.

Nakitsiz Türkiye’ye doğru bir adım daha…

Şimdiye kadarki deneyimlerimizden, kredi kartı alanında faaliyet gösteren şirketlerin geliştirdikleri ürün ve hizmetleri hayrına geliştirmediklerini biliyoruz. Ancak BKM Express projesi bu alanda bir istisna, çünkü daha büyük bir hedefe yönelik yapılan bir çalışma. BKM Express, “Nakitsiz Türkiye” için yapılan bir yatırım. “Nakitsiz Türkiye” ile alışverişlerde ürün ve hizmet karşılığı bedelin nakit olarak elden ele kullanılması yerine, bir ödeme aracı veya banka havalesi ile yapılması hedeleniyor. Bu şekilde kayıt dışı ekonominin azaltılarak ülke ekonomisine artı bir katkı sağlanması mümkün. Günümüzde e-ticaret kayıt dışı ekonominin zaten en az paya sahip olduğu alanlardan biri, zira ürün ve hizmetlerin bedelleri karşılığı kapıda nakit ödeme yapılması yok denecek kadar az. Alternatif süreçlerin (havale, kredi kartı ve banka kartı ile ödeme) daha güvenli ve pratik hale getirilmesi de buraya yapılan yatırımın asıl sebebi.

BKM Express adı altında sunulan dijital cüzdan çözümünün tüketici ve üye işyeri bacağında online alışveriş hacmini artırmaya yönelik önemli avantajlar sağladığı su götürmez bir gerçek. Bu yönüyle sistem, pazarda pastadan pay kapmaya çalışan diğer yerli ve yabancı şirketlere çok büyük bir rakip. Öte yandan yurt dışı alışverişlerde de güvenli bir ödeme çözümü arayanlar için bir başka alternatif gerekiyor.

Şu an için BKM Express aracılığıyla online ürün ve hizmet tedarik edebilecek üye işyeri sınırlı olması, lansmanın çok yeni olmasından kaynaklanıyor. Ancak yılın son çeyreğinde Türkiye’de online alışverişin ağır toplarının da BKM Express sistemine dahil olacağını düşünüyoruz. Üstelik BKM Express yanlız değil, daha birçok farklı online ödeme sistemi Türkiye’deki faaliyetlerini genişletiyor. Daha detaylı bilgiye webrazzi’de yer alan şu makaleden ulaşabilirsiniz.