web statistics

‘İnternet Şubesine Girişte Ücretsiz SMS’ Dönemi Bitiyor


Hatırlayacaksınız, internet şubesi girişlerinde BDDK tek kullanımlık şifre kullanımını zorunlu hale getirmişti. Belli bir geçiş süreci boyunca bankalar şifre için gönderilen SMS’e ücret almıyorlardı, ancak alternatif çözümler üretmeye başladıktan sonra, bu maliyetli yöntemin kullanımını azaltmak için SMS ücretlerini müşterilere yansıtmak üzere ortak bir karar alınmış gibi gözüküyor.

Habertürk’te dün yayınlanan habere göre, bu konu son olarak perşembe akşamı Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetimi ile gazetecilerin buluşmasında gündeme geldi. Buluşmada, TBB yönetimi SMS maliyetlerine dikkat çekerek SMS ile şifre gönderiminin ücretlendirileceği sinyalini verdi. Bankaların internet şubesinin kapısından içeri giriş bedelinin ise 20-25 kuruş civarında olacağı belirtiliyor. Bankacılık kaynakları, bu tutarın bankadan bankaya değişebileceğini ancak sektörün önde gelen büyük bankalarının çalışmalarında 20-25 kuruş üzerinden hesaplamalarını yaptıkları kaydediliyor.

Büyük ölçekli bir bankanın bu amaçla günlük ortalama 300-400 bin civarı SMS gönderdiğini düşünürseniz, yıllık SMS maliyeti 20-25 milyon TL’yi bulabiliyor. Hal böyleyken, Merkez Bankası’nın aldığı önlemler nedeniyle 2011’de kârları yüzde 10.3 eriyen bankaların muhafazakar yapısı, buradaki maliyetleri müşterilere yansıtmalarını kaçınılmaz yapıyor.

SMS’le şifreye alternatifler nelerdir?

İnternet şubesine giriş yaparken SMS’le tek kullanımlık şifrenin yanı sıra,  mobil imza ve şifrematik gibi alternatif çözümler de var. Bu tür ihtiyaçlar için mobil imza kullanımında maliyet zaten müşterinin cep telefonu faturasına yansıyor. Üstelik tek bir mobil imzayla neredeyse tüm bankalara giriş yapmak mümkün, tabi hattınız hakim operatördeyse; zira diğer iki operatörün birinde bu hizmet yokken, diğerinde çalışılabilirliğiyle ilgili ciddi sorunlar var.

internet subesine smsle girisİnternet bankacılığı girişlerinde kullanılan SMS’lerle ilgili olarak, Turkcell’in bir süredir dolandırıcılık teşebbüslerini önlemeye yönelik özel bir çözüm üzerinde çalıştığını biliyoruz. Mobil imza altyapısıyla ortak özellikler taşıyan bu uygulamadaki tek fark, işlemde parmak izinin mobil imza sertifikası kullanılmadan üretilmesi, mesajlaşma ise yine mobil imzada olduğu gibi gerçekleşiyor. Bu çözümün normalde bankalara yansıtılan 30 kuruşluk mevcut SMS maliyetlerinden daha pahalı bir çözüm olacağını tahmin ediyoruz. Söz konusu çözüme geçmek için ayrıca SIM kartın da değiştirilmesi gibi bir operasyonel süreç gerekiyor.

Cep telefonlarıyla uyumlu çalışan ve tek kullanımlık şifre üreten (soft token) programlar şu an için ücretsiz. Bu programlar son günlerde popülerliği giderek artan akıllı telefonların uygulama dükkânlarından kolayca temin edilebiliyor. Aynı bu amaca yönelik olarak cep telefonu değil de özel üretilen cihazlar kullanılmak istendiğinde, bu cihazların müşterilere bir maliyeti oluyor. Bu maliyetler daha çok cihaz bedeli olarak düşünülebilir. Şifrematik cihazlarının talep ve teslimi lojistik açıdan bazı sorunlar teşkil edebiliyor.

En ucuz alternatif hangisi ?

Tüm alternatifler incelendiğinde internet bankacılığını kullananlar için en maliyetsiz çözümün çalıştığınız banka tarafından sunulan bir soft token uygulaması gibi gözüküyor. Diğer alternatiflerin maliyetlerine malesef müşteri katlanmak zorunda. Burada mobil imza kullanımı ikinci düşük alternatif, zira hakim operatör bu amaca yönelik aylık 5 TL ile sınırsız mobil imza kullanımına yönelik bir imkan sunuyor. Öte yandan SMS başına maliyete katlanırım da diyebilirsiniz, ama burada bankanın ne kadar bir kar marjı koyacağını bilemezsiniz. Şu sıralar bankalara bir SMS’in 30 kuruş gibi bir maliyeti var, ama siz maliyeti hesabınıza 1 TL olarak yansımış bulabilirsiniz.

Görünüşe bakılırsa ekonomik şartlar zorlaştıkça, kaynak bulmak gerektiğinde herkes tüketiciye dönüyor. Eskiden ücretsiz kanal olarak sunulan internet şubelerine yönlendirilen vatandaşlar, şimdi bu kanalı kullandıkları için maliyetlere katlanmak zorunda kalıyorlar. Yaratıcı Türk tüketicisinin, kendisine yansıtılan maliyetleri azaltmaya yönelik çözümler bulması da çok uzun zaman almayacaktır.

“‘İnternet Şubesine Girişte Ücretsiz SMS’ Dönemi Bitiyor” üzerine 2 yorum

    • Cep anahtar kullan kardisim. Herseyi bankalardan beklemeyin yaw :=)

Yorumlar kapalı.