web statistics

ATM’den Kartsız Para Yatırmak Artık 5 TL !


2012 yılıyla ilgili beklentilerimize yer verdiğimiz yazımızda “2012 bankalarla çalışan tüketicilerin daha da uyanık olması gereken bir dönem olacak. Türkiye’de bankaların hemen hepsi gelirlerini daha da artırmak isteyecekler, bunun için de yeni masraf ve ücretler bulmaya çalışacaklar veya bu maliyetleri barındıran yeni ürünleri satmaya çalışacaklar.” şeklinde bir uyarıda bulunmuştuk. Bankacılık ürün ve hizmetlerine getirilen yeni maliyetler tahminlerimizde yanılmadığımıza gösteriyor; geçtiğimiz günlerde bankalar ATM’den kart olmadan hesaba para yatırma işlemlerinden 5 TL ücret tahsil edecek yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye başladılar.

ATM’den kartsız para yatırma işleminden ücret alınacağından, okurlarımızdan birinen gelen yorum sayesinde haberimiz oldu :

Finansbank artık ATM üzerinden yapılan kartsız para yatırma işlemlerinden de 5 TL masraf almaya başlamış. Biraz önce hesabıma 20 TL yatıracaktım. ATM’ye bilgileri girdim, SMS ile şifre geldi, onu da girdim. “Masraf 5 TL, hesabınıza geçecek tutar 15 TL” diye görünce işlemi iptal ettim.

Ufak bir araştırmadan sonra sadece Finansbank‘ın değil; Garanti Bankası, TEB, Akbank ve Yapı Kredi gibi bankaların da kartsız para yatırma işlemi için 5 TL’lik ücret alınmasıyla ilgili güncellemeyi “ürün ve hizmet ücretleri” sayfalarında yaptıklarını gördük. Tüm bankaları kontrol etme şansımız olmadı ancak hesaba kartsız para yatırmaya izin veren diğer bankaların da benzer güncellemeleri yakın zamanda yapacaklarını tahmin ediyoruz.

atmden para yatirmaATM’den kartsız para yatırma işlemi her bankada olmayan bir işlem. Bankadaki hesabınıza ait ATM kartınız olmasa bile, TC Kimlik No ve SMS’le doğrulama sayesinde hesabınıza para yatırabiliyorsunuz. Banka tarafında bu işlem için en büyük maliyet kimlik doğrulama için atılan SMS. Bu SMS’in maliyetinin ortalama 30 kuruş olduğunu düşünürsek, geri kalan 4.70 TL’nin ne kadarından gelir yazdığını artık siz hesaplayın !

Bankaların ATM’lerden kartsız para yatırma işlemlerinden kısa mesafe taksi ücretine denk gelen bir ücret yansıtması aklımıza, Devlet Bakanı Babacan’ın 2011’in başlarında yüksek bankacılık işlemlerini “Vatandaş taksiye binse daha az ücret öder” diye eleştirdiği haberi getirdi. Haberde BDDK’nın yüksek işlem ücretlerini frenlemek için bu  bankaların ücretleri websitelerinin anasayfasında yayınlama zorunluluğu getirmesinden bahsediyordu. Ancak mevcut duruma bakarsak, bu düzenlemenin pek de işe yaradığı söylenemez.

Unutmayın, tüketiciler çalıştıkları bankaları (tamam, bankaların eğlenceli reklamlarının bu tercihlerde belli bir etkisi vardır ama) tamamen hür iradeleri ile seçerler. Bankalar müşterilerine imzalattığı sözleşmelerde bu masraf ve ücretleri yaratma ve değişiklik yapma yetkisini tek taraflı olarak (önceden bilgilendirme şartıyla) kendilerinde tutarlar. Tüketici de zaman içerisinde bankalarca yapılan bu tür değişikliklere layık olduğuna inanıyorsa çalışmaya devam eder, yoksa yine hür iradesiyle kendisi için daha uygun olduğuna inanan bir başka bankanın kapısını çalar.