web statistics

2012 Bedelli Askerlik Kredisine Başvurmadan Önce…


Aylardır kapsamı ve bedeli konusunda spekülasyonlar yüzünden kamuoyunda büyük merak uyandıran bedelli askerlik yasa tasarısı hakkındaki detaylar, 22 Kasım 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından AKP grup toplantısında açıklandı.

2011-2012 Bedelli Askerlik Uygulamasının Detayları

Buna göre bedelli askerlik hakkında kanun yayınlandığı tarihte en az 30 yaşından gün almış olanlar bu uygulamadan yararlanabilecek. Bu ayrıcalık için istenen bedel ise 30 bin lira. 30 bin liranın yarısının başvuru sırasında, yarısı da 6 ay içinde ödenmesi gerekiyor. Daha önceki bedelli askerlik uygulamalarından farklı olarak adaylar 21 günlük temel askerlik eğitimi almadan askerlik yükümlülüğünü tamamlamış olacak. Yani parayı veren temel eğitime bile girmeden tezkereyi alacak.

Bankalar Bedelli Askerlik Kredisi Yarışında

bedelli askerlik kredisiBu açıklamanın ardından bankalar da bedelli askerlikten faydalanmak isteyen, ancak finansman ihtiyacı duyan tüketicilere yönelik kredi paketlerini açıklamaya başladı. Bu paketler ve detaylarına girmeden önce bedelli askerlik için kredi arayışında bulunan tüketicilere bazı önerilerde bulunmak isteriz.

Kötü kredi skoruna kredi yok

Öncelikle unutulmaması gerekiyor, bedelli askerlik kredisinin değerlendirme ve onay aşaması herhangi bir ihtiyaç kredisinden farklı olmayacaktır. Yani daha önce sahip olduğunuz bir kredi veya kredi kartı borcuyla ilgili geri ödemelerde sorun yaşamışsanız ve hakkınızda idari veya yasal takip başlatılmışsa (bu durum sona ermiş olsa dahi), kendi adınıza yapacağınız bir bedelli askerlik kredi başvurusu KKB kayıtları nedeniyle onaylanmayabilir. Aynı durum yasal veya idari takip sürecinde olmasa dahi, başvuru sırasında 1 ila 3 dönem arası devam eden bir gecikme olması halinde de geçerli olacaktır. Bu yüzden başvuru öncesi gecikme durumunun sona ermiş olmasına özen gösterilmeli.

Ödeyebilecek kadar kredi alın

Bedelli askerlik için gerekli olan tutarın tamamı için bir kredi kullanmak yerine imkânınız varsa, bu tutarın bir kısmını sahip olduğunuz birikimden karşılama yoluna gitmeniz daha bilinçli bir tercih olacaktır. Bu şekilde daha krediyi daha kısa vadeli veya daha kolay ödenebilir kredi taksitleriyle kullanabilirsiniz.

Sigortayı ihmal etmeyin

Bedelli askerlik kredileri için talep edilen tutarın tamamı için kredi kullanmak isteyenlerin en yüksek vade olan 60 ay (5 yıl) tercih etmeden önce, içinde çalıştıkları sektörde istihdam durumunu da göz önüne almaları gerekebilir. Örneğin bankacılık sektörü çalışanıysanız, şu sıralar sektördeki iş güvenliğinin ne kadar olduğu tartışmaya oldukça açık. Bu riski bertaraf etmek için bankaların bir yılı aşkın vadelerde şart koştuğu hayat sigortasının yanı sıra, bu krediye özel bir işsizlik sigortası yapmanız gerekebilir.

Gelirinizle orantılı kredi alın

Bedelli askerlik tutarının tamamını krediyle finanse etmek için nasıl bir düzenli gelire sahip olduğunuzun da önemi var. Yani aylık almak istediğiniz kredinin taksit tutarı net gelirinizin %60’ını geçiyorsa başvurunuzun onaylanmasında sorun yaşama ihtimaliniz artar. Özellikle şu günlerde bankalar, başvurduğu kredinin geri ödemeleri net maaşının %90’ına denk gelen birine kolay kolay onay vermez.

Ertelemeye değil, yıllık maliyet oranına bakın

Bedelli Askerlik kredisinde de taksit öteleme, erteleme, mola vs. gibi özellikleri taşıması hiç şüphesiz avantaj sağlayacaktır, ancak bu seferki bedelli askerlik kapsamında temel eğitim verilmeyeceğinden çok önemli bir özellik olmayacağını düşünüyoruz. Bu tür özellikleri tercih etmeden önce özelliğin söz konusu kredinin yıllık maliyet oranını nasıl etkilediğine bakmak lazım gelir.

Bedelli askerlik kredisi veren bankalar

Bedelli askerlikle ilgili detayların açıklanmasının hemen ardından bankalar yolladıkları basın bültenleri aracılığıyla adeta duyuru yarışına girdiler. Müşteri kapma telaşıyla aceleye getirdikleri için kimisi faiz bilgisini, kimisi ise kredi tutarını bu bültenlerde belirtmeyi unuttu. Biz de kimi eksiklikler de olsa bültenlerdeki bilgileri bir tablo haline getirip aşağıda sizlerle paylaşmayı uygun gördük.

Tutar

Faiz

Vade

Dosya Masrafı

Erteleme

Garanti

30.000 TL’ye kadar

%1.46

60 aya kadar

Yok

Yok

Garanti

30.000 TL’ye kadar

%1.42

60 aya kadar

250 TL

Yok

Akbank

30.000 TL’ye kadar

%1.40

60 aya kadar

Yok

3 ay

Akbank

30.000 TL’ye kadar

%1.30

60 aya kadar

350 TL

3 ay

Denizbank

30.000 TL’ye kadar

Açıklama yok

60 aya kadar

Yok

3 ay

TEB

30.000 TL’ye kadar

%1.40

36 aya kadar

Yok

3 ay

Yapı Kredi

30.000 TL’ye kadar

%1.40

60 aya kadar

Yok

Yok

Yapı Kredi

30.000 TL’ye kadar

%0.59’dan başlıyor

60 aya kadar

“Düşük masraflı”

Yok

Anadolubank

30.000 TL’ye kadar

%1.44

60 aya kadar

Yok

3 ay

Şekerbank

Açıklama yok

%1.30

3-12 ay

300 TL

Yok

Şekerbank

Açıklama yok

%1.40

13-60 ay

300 TL

Yok

Gönderilen basın bültenlerinden derlediğimiz yukarıdaki tabloyu sadece ön bilgilendirme amaçlı olarak koyduk. Aceleyle hazırlanan bu bilgileri bankaların web sitelerindeki tablolarla karşılaştırmanızda fayda var. Ayrıca en uygun maliyetli krediyi bulmak için, başvuruda bulunmadan önce kredilere ait yıllık maliyet oranına dikkat etmeyi unutmayın. Birden fazla bankaya başvurup red almak da kredi skorunuzu olumsuz yönde etkileyeceğinden, başvuruda bulunmadan tüm alternatifleri dikkatle incelemeyi ihmal etmeyin.

“2012 Bedelli Askerlik Kredisine Başvurmadan Önce…” üzerine bir yorum

  1. SON DAKİKA!
    Bedelli askerliğin peşinatını internetten bankaya havale yaparken parmağını inciten vatandaşa ''GAZİ'' ünvanı verildi.

Yorumlar kapalı.