web statistics

Bankalar ‘Kredi Kartı Yıl Sonu Hedef Tutturma Kampanyaları’na Başladı


Yıl sonuna yaklaştığımız şu günlerde özellikle birçok banka kredi kartı kampanyalarını müşterileriyle paylaşıyorlar. Kampanyalar diğer yaygın mecralardan ziyade özellikle sms ve e-postalar aracılığıyla duyuruluyor, çünkü bunlar diğer geleneksel mecralardaki alternatiflerine göre çok daha ekonomik.

Bu kampanyalara şöyle bir göz attığımızda, çoğunluğunun kredi kartı yıllık hedeflerini yakalamaya yönelik olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki sene için prim ve ikramiyeler belirlenirken bu hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı önemli bir kriter olacağı için, bu iki ayda kendilerine tanımlı hedeflerin ne kadarına ulaşsalar o kadar iyi. Bunun için yıl sonuna doğru azalmış veya dondurulmuş reklam bütçelerinden etkisiyle yaptıkları kampanyaları mevcut müşterilerine kendi altyapıları aracılığıyla duyurmayı tercih ediyorlar.

Kredi kartında hedefler genelde kart sayısı, ciro, aktivasyon, kredi kartı alacakları ve kredi kartı sorunlu alacaklar üstüne olur. Bankaların sistem altyapısına bağlı olarak ciro hedefi de taksitli işlem, nakit avans, taksitli nakit avans gibi ciro alt kırılımlarında verilerek ölçülebilmektedir.

SMS ve eposta aracılığıyla önerilen bu kampanyaları kredi kartı kullanan tüketicilerin dikkatle değerlendirerek aksiyon almaları gerekiyor, zira bu kampanyalar bilinçli olarak tercih edilmezse tüketiciye fayda değil, hedefini yakalayan kredi kartı satıcısına prim getirmeye yarayacaktır.

Kredi kartlarında hedef odaklı kampanyaların başında taksitli nakit avans kampanyaları geliyor. Malumunuz yılın ikinci yarısında devreye giren 3 kere üst üste kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyen kart sahiplerinin nakit çekimin sınırlanmasını gerektiren düzenleme nedeniyle, Eylül ayından sonra kredi kartı taksitli nakit avans kullanımında bankalar kayba uğradı. Bankalar burada ortaya çıkan açığı kredi kartı dönem bakiyesini taksitlendirmeyen tüketicilere, daha önce nakit avans kullanıp kullanmadığına bakıp (veya bakmadan) bilgilendirme yaparak kapatmaya çalışıyorlar.

kredi karti kampanyalariTaksitli nakit avans kampanyaları daha çok acil nakit kredi ihtiyacı olan tüketiciler için uygun olabilir. Kullanmadığınız limiti müsait bir kredi kartınız varsa ve nakit kredi başvurusunda bulunmak istiyorsanız, 12 aya varan vadelerde taksitli olarak geri ödeme imkanından faydalanabilirsiniz. Ancak hatırlatmakta fayda var, bu şekilde borçlanmak ihtiyaç kredisine göre pahalı bir borçlanma yöntemidir. 1000 ila 3000 TL tutarlarında kullanılırsa maliyetine rağmen kredi onay süreci ve sigorta gibi maliyetler içermediğinden pratiklik sağlayabilir. Daha yüksek tutarlar veya bir seneyi aşan vade alternatifleri için ihtiyaç kredisi daha doğru seçim olacaktır. Bir de bir seferde sadece tek kredi kartından taksitli nakit avans kullanmaya özen göstermek gerekir. Aksi taktirde mali durumunuz göz açıp kapayıncaya kadar çığırından çıkabilir ve kendinizi sevimsiz bir borç sarmalında bulabilirsiniz.

Bir başka kampanya “sales per account”, yani mevcut müşterilere çeşitli avantajlar sunarak harcamalarını artırmaya yönelik yapılan kampanyalar. Müşterilere harcama hedefleri atayarak bu hedeflere ulaşılması durumunda ilave puan kazanımı imkanı sunuyorlar. Bu tür kampanyalar ise özellikle kredi kartı harcamalarından kazanılan uçuş mili veya puanlarla uçak bileti almaya imkan veren kredi kartlarında avantajlı oluyor. Yalnız söz konusu kampanya puanlarının son kullanım tarihlerine dikkat etmek gerekir. Yani siz bilet almak için son dakikayı beklerseniz puanlarınız silinebilir. Diğer parapuan, chippara, bonus, maxipuanla yapılan kampanyalar ise bu kazanımları süpermarketlerde kullanmayı düşünüyorsanız avantajlı olacaktır.

Tabi yılbaşı yaklaşırken üye markalara belli kısa dönemler için özel indirimler yapan kampanyalar da söz konusu, ancak bu tür kampanyalarda indirim tutarı için talep edilen harcama tutarları makul seviyenin üzerinde oluyor. Onun yerine indirim sezonunu beklemek daha avantajlı olacaktır.

Öte yandan içinde bulunduğumuz dönemde kümülatif vergi matrahının iyice yükseldiği vergi dilimine giren ve eline geçen net maaşta azalma nedeniyle sıkıntı hisseden tüketiciler için avantajlı olabilecek taksit erteleme kampanyaları var. Yapılan harcamaların geri ödemelerinin yılbaşından sonra yapılmasına imkan vermesi açısından önemli bir avantaj, ama aynı zamanda dikkatli olunmazsa ipin ucunun kolayca kaçmasına da sebep olabiliyor.

Arabası olanlar için ise üye işyeri akaryakıt istasyonlarıyla işbirliği çerçevesinde avantajlı puan kazanımı sunan kampanyalar yine dikkate değer. Bir ufak not: Bu kampanyalarda genelde 100 TL artık bir standart olmuş durumda, o yüzden aranızda hala aracının deposunu “fulleyebilenler” varsa, bunun yerine 100’er liralık tutarlarda almayı alışkanlık edinmeleri faydalı olacaktır.

Yukarıda da anlatmaya çalıştığımız gibi bankacıların bu sene kredi kartında yakalanması gereken çok büyük hedefleri var. Sadece cep telefonunuza gelen kampanya tekliflerinin hepsine katılmaya kalksanız astarı yüzünden pahalıya gelecektir. Bunun yerine ihtiyaçlarınıza, alışkanlıklarınıza veya hedeflerinize göre seçici olmanız gerekiyor. Bir de unutmamanız gereken bir başka konu var. Bu örnek verdiğimiz kampanyaların artık hemen hepsinde sms ile katılım şartı aranıyor. Katılım için sms göndermeden önce ilgili web sitesine gidip kampanya şartlarını mutlaka öğrenin ki sonradan beklentileriniz boşa çıkmasın.