web statistics

Merkez Bankası Kara Liste Kaydınız Müracaata Gerek Kalmadan Silinecek


Sicil affı yasası 28.01.2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu af uyarınca kara listedeki kaydınız müraacat etmenize gerek kalmadan banka tarafından silinecek !

Merkez Bankası, “Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun”dan nasıl yararlanılacağı hususuna açıklık getirmek için açıklama yaptı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, 28 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmiş olan söz konusu kanun uyarınca, Merkez Bankası negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları, karşılıksız çekler ile protestolu senetler kütüğünde yer alan ve ödenmesi gereken tarih 27 Ocak 2009 ve öncesi olan kayıtlardan ödenmiş olanların hemen, ödenmemiş olanların ise borcun en geç 28 Temmuz 2009 tarihi bitimine kadar ödenmesini veya yeniden yapılandırılması durumunda, borcun tamamen ödenmesini takiben, ödemenin bankalarca Merkez Bankası’na bildirildiği tarihte yazılı müracaata gerek olmaksızın bankaca silineceği bildirildi.

Merkez Bankasına yapılan vatandaş başvurularına istinaden işlem yapılması mümkün bulunmadığından kara listeden çıkmak için gereken ödeme bildirimlerinin bankalarca yapılması gerekiyor. Ferdi kredi ve kredi kartı, protestolu senet ve karşılıksız çeklere ilişkin borçlarla ilgili ödeme bilgilerinin bankanız tarafından Merkez Bankası’na iletilip iletilmediği konusunda tereddüt ediyorsanız, ödeme bilgisini Merkez Bankası’na göndermesi gereken bankanıza başvurularak bilgi almanız gerekiyor.

“Merkez Bankası Kara Liste Kaydınız Müracaata Gerek Kalmadan Silinecek” üzerine 26 yorum

  1. 15/05/2008 Tarihinde bir bankanın kredi kartına borcum olduğundan tarafıma haciz işlemi gerçekleşti . borcumun tamamı temmuz 2009 da bitmiş olucak bu durumda borcun bitiş tarihi net olmamakla beraber benim bu yasadan faydalanamama gibi garip bir durumum söz konusu olacak . bu bağlamda izleyeceğim yollar arasında haczi gerçekleştiren avukatlar ile bir anlaşma yolu mu mantıklı yada birinden bi para bulup bu borcun kapanmasını sağlamakmı mantıklı yoksa benim şimdi aklıma gelmeyen benim durumumda olan başka kişilerinde faydalanması açısından sağlıklı bir temizleme nasıl yapılır bu vb durumda .

    teşekkürler

  2. @Adsız // 29 Ocak 2009 Perşembe 16:19
    Son ödemenizi temmuz ayından önce yapıp bu durumu ispatlayan belgenizi alırsanız sicil affı ile ilgili bir sorun yaşamayabilirsiniz. Hatta erken ödeme nedeniyle indirim de talep edebilirsiniz.

  3. Merkez Bankası’da silinecek ama Kredi Kayıt Bürosu kayıtları ne olacak. En ufak bir gecikme bile yeni bir kredi almamızda problem oluyor. Ben KKB ekranı nı gördüm tüm gecikmeleriniz geçmiş 5 seneye kadar duruyor. Ama güncellemeler zamanında yapılmıyor. Ve bana göre 5 sene çok uzun bir süre.

    Kısaca şunu söylemek istiyorum KKB ekranındaki o birsürü bilgi silinmediği sürece ben ve benim gibiler tekrar ne kredi alabilir ne kredi kartı. Oysa kötü niyetli değildim. Bu Hayat şartlarında sadece gecikmelerim oldu ama tüm borçlarımı avukatlık hacizlik olmadan bankayla konuştuğum sürelerde kapattım. Ama suçlu gibi fişlendim.

  4. ben ayın 1 itibariyele kredi borcumdan dolayı kara listeye düşcem sanırım eylülden beri kredi borcumu ödeyemedim 5 ay gecti 1 subatta temerrüte düşrüdüler eger borcumu kapatırsam temmuza kadar yasadan yararlanabilrimiyim ?

  5. @addss // 31 Ocak 2009 Cumartesi 21:38

    28 Temmuz 2009’a kadar borcunuzu kapatmış olmanız gerekir. Ancak bankalar bu tarihten sonra size kredi veya kredi kartı başvurunuz için onay verir mi ? Bu konu belirsiz.

  6. selam

    2004 tarihinde öğrenci kredi karttım vardı.

    ve gecilmekli olarak ödendi ve tekrar başvuru yaptığımda kara listeye alındığımı ve 5 yıl boyunca kart verilmeyeceğini söylediler.
    2009 ocak başı gibi bir başka bankaya başvurdum o da kara listede olduğumu söyleyerek kart vermedi.

    şimdi bu 28 ocak affı ile ben tekrardan kart alabilirmiyim ?

    nasıl bir yol izlemem gerekiyor acaba ?

    cumhur can

  7. 3 SENE ÖNCE KREDİ KARTIMI TAKİBE DÜŞÜRDÜM 2007 DE KART BORCUMU TAMAMEN ÖDEDİM DAHA SONRA KADROLU İŞÇİ OLARAK 1270 TL BORDROLU OLARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIM. AYNI ZAMANDA HEDİYELİK EŞYA SATAN BİR İŞ YERİ AÇTIM AMA DÜNYANIN EN BÜYÜK SUÇUNU İŞLEMİŞ GİBİ FİŞLENDİM EVİM BİLE ARTIK KENDİMİN BU NASIL BİR İŞ AAANNLLAYAMADIIIMMM

  8. @Adsız//03 Şubat 2009 Salı 13:05
    Kaydınız TCM kayıtlarından silinecektir ancak sorun yaşadığınız bankadan veya diğer bankalardan kart alıp alamayacağınız konusunu bilemiyoruz. Ilgili kayıtlar KKB veri tabanında bulunacağından başvurularınız yine red edilebilir.

  9. mrb, benim iki tane kredi kartım vardı. icra takibi başladı fakat bir bankayı tam olarak 5 yıl önce kapattım. diğerini ise 5 ay önce bitirdim. sicil affı yasası çıktı. merkez bankasını tlf ile aradım sicil sorgulama için onlar sicilleri otomatik olarak reset lemişler. ben resmi dairede kadrolu işçi olarak çalışmaktayım. akbank a.ş. den maaş alıyorum. kredi kartı başvurusu ve bireysel kredi talebi yaptım red edildi. red nedeni ise banka borcu dediler. benim şu anda hiç bir bankaya borcum yoktur ne yapabilirim. bilgilerinize

  10. 3 sene öncedan kredi kartı borcu yüzünden takip kararı yedim bankadan borcu yoktur dair makbuz aldım diğer bankalar kredi cıkarmıyor nasıl yardımcı olabilirsiniz…

  11. @ Adsız // 18 Şubat 2009 Çarşamba 23:45

    Ne yazikki yapabilecegimiz birsey yok, kredi verip vermemek tamamen bankaların insiyatifinde.

  12. ben 2007 yılında bir bankanın kredi kartından takibe alındım lakin bankanın avukatına borcumun tamamını yasal faizi ile çok kısa bi zaman içerisinde ödedim fakat halen tc merkez bankası kayıtları beni kayıtımı kara liste alınmış gözüküyor bu kara listenin üzerimden kaldırılmasını saygıyla arz ediyorum.

  13. Adsız // 01 Kasım 2009 Pazar 22:42
    Başvuruyu bize değil kaydı yaratan bankaya detaylı bir yazı ile yapmanız gerekiyor. Yani hakkınızda takib işlemini yapan bankaya.

  14. 2004 yılında 200 tl limitli bir ögrenci kartım vardı bu kartın içerisinde 20 tl borç kalmış ve ben bunu unutmusum 2007de bundan habersiz kredi basvurusu yaptım red cevabı aldım açık hesabınız var dediler unutulan 20 tllik borc yüzünden idari takibe düşmüşüm ve kara listeye alınmısım (bununla ilgili ne bana bir telefon geldi ne evime kağıt tesadüf eseri öğrendim) ben bu borcu faiziyle 60 lira olarak geri odedim borç bitmistir diede kağıt aldım ama tabiki adım banka siciline geçti. ben bankalırın insiyatifine kalarak 2-3 kere kredi çektim. Bugün borcun kapanmasının üstünden 3 yıl geçmesine ve maaşımın normal miktarın bayağı üstünde olmasına ve asla hiçbir kartımın odemelerinden sorun yaşamama rağmen halen bazı bankalardan sorun yaşıyorum red cevabı alıyorum 3 sene önceki mevzudan. Şimdi 5 yıl sonra temizleniyor deniyo sicil benim öğrenmek istediğim benim 2 yıl sonra sicilim silindikten sonra bankalarlada artık bi sorun yaşamayacağım anlamınamı geliyor yoksa gene tamamen bankaların insiyatifinemi kalıyor?

  15. Kara liste ile ilgili tum sorularınızı burada yanıtlamaya calistik. Yorum yazmadan once lütfen sitedek diger yazilarimizi okuyun.

  16. arkadaşlar ben bu düzeni anlayamadım kredi kartından bende sıkıntıya düşdüm ama sfırladım ilgili bankalardan.yazılarını aldım bankalar biz göndercez dediler merkez bankasına.ama nere ye baş vursam ret geliyor zoraki kefille ziraat bankasından maşımdan kesilmek üzere kredi aldım hala ödüyorum ama nereye baş vursam ben ve ailem cocuklarım hep ret geliyor halen takipde görünüyor diyorlar. ki artık öle birşeyim yok bir türlü anlayamadım .YANİ BİZ FİŞLENLENDİK.KÖTÜ KİŞİ MUMAAMELESİ GÖRÜYOZHELE COCUKLARIMIN NE GÜNAHI VAR BUNU ANLAM VEREMEDİM.GERCİ BU YAZDIKLARIMIZIDA KİMSENİN İLGİLİLERDEN TAKACAĞINA EMİN DEĞİLİM.BİZİM DEDİMİZİ KİMSE BAKMIYOR .SORMUYOR AMA ŞU ANDA OY İCİN HERKEZİN KAPISINI AŞINDIRIYORLAR BİR SÜRÜ KAĞIT YAZIK GÜNAH O KAĞITLARI BİR OY İCİN BİZİ HATIRLIYORLAR AMA ŞİMDİDE BEN HER GELENE YÜZÜNE FİŞLEYİP GÖNDERİYORUM SİZLERDE ÖLE YAPIN ARKADAŞLAR SAYGILAR SELAMLAR

  17. takip ortamına düşmeden az önce sayın başbakanımız (recep tayyip ERDOĞAN) kamu bankalarına talimat verdi özel bankalarında müşterileri dahil zor durumdaki insanları kurtarma adı altında yapılandırma olacaktı var olan borç toplamını halk bankasına talep ettim ayın 05 -06 sıydı 21 gün sonra ret geldi çünkü ayın 15 şinde ödenecek taksitleri haliyle ödemedim ayın 27 siydi beklemede iken geçen tarih benim diyer bankaya ödemediğimi bu şartlarda bizede ödeyemezsin dediler şu anda 19-04-2011 tarihinde 4-5 banka gezdim borçlarımın tamamını sıfırlayacak param var size yatırayım ekranda görün hiç bir bankaya kuruş borç göremiyeceksiniz ev kredisi alacam evi ipotek yapın maaşımın 4 de3 nü kesin dediğim halde yapılandırma borçlusunun hiç borcuda olmasa kredi onayı mümkün değil dediler af olması için bugünden hiç bocum olmasa dahil 2015 yılından bahsettiler gezdiğim banka temsilcilerinin her biri aynısını söyledi biri yanılmıyorsan 2014 dedi gibi kısacası borcunu ödeyenede af yok arkadaşlar saygılarım ile gültekin YURTSEVER

  18. Bankalar bu kararları uygulamıyor bu yasa 2009 çıktı üstteki yazıyı yanlış okumadıysam ben 2007ve 2008 de sorunlu kredi kartlarımı kapattım. nisan 2011de hscb bankasına kredi müracatımda kapatmış oldugum kartlardan dolayı kara listede olduğum ve kredinin red cevabı olduğu söylendi oysaki 2010 yılında halk bankasında 2011 yıl başındada ziraat bankasında almış oldugum kredi kartlarını kullanmaktayım. bankalar keyfi hareket etmektedirler merkez bankası bu keyfiyetin önüne geçmelidir

  19. allahonların gazabından bizleri korusun benimde kredi kartlarımı ödeyemediğim 1 aylık bir sürede 20 tl yuzunden o durumlara düştüm işşizdim 20 tl yuzunden idari takibe alındım ve bu gün kredi kartlarımın borcunu bitirmeme ragmen bir denemelik kredi başvurusunda bulunayım dedim ve sonuç aynı bankalara ödeme düzensizliğinden dolayı olumsuz allah onların cezasını versin banka diye kredi kartı verelim diye yalvaran banka personeli gelirse havalimanı ofislere kovacagım kafaya koydum

  20. bu bankalar adamin ilini emer zaten turkiyede ana yasa yok adama gore yasa var neden derseniz adam iceri giriyor vekil oluyor devleti yikmaya calisiyor vekil oluyor bizim de borcumuzu odeyemedik diye bi asmadiklari kaliyor bu devleti yonetenlere yazik lar olsun cifcinin milyarlik borcunu affediyor senin eev elektirik borcunuda soke soke aliyor ben anlamadim teroru affediyor sen de ufak bi suctan yillarca icerdesin ekmek calmis ve icerde devleti talan etnis yikmis disarda acaba biz bunlarin neresindeyiz?

  21. ben borcumu kapatalı 4 yıl oldu ama kara lıstedeyım kredı vermıyorlar ama bankalarda bır mudur tanıdıgın olsa borcluda olsan ozel yetkısını kullanıp verıyorlar yanı burası turkıye dayın varsa tamamdır.

  22. ben hala kara listedeyim gcikmeli hiçbir yere borcum yok maaşımı aldığım bankaya 2008 zin mart ayında borcumu 36 aydan 60 aya çıkarttırdım yapılanma adı altında bu gün kalan borcumu yenide yayalım ödeddiğim taksit oranını düşürelim dedim şu anda faiz oranları %1.45-75 arlığında o gün 2.70 den yapılandırılmiş enayi olması gerekiyormuş bankacı işimden olurum sözü müdürün kullandığı aynen yazdım kısacası halen o bankaya olan borcumu yapılandırma adı altında olduğundan kara listede devam ve 2014 mart ayı bitiminde borcum yok olacağını ve o günden itibaren 5 yıl sonra kara listeden düşeceğimi söyledi diğer bir banka görevlisi hakkımızda hayırlısı ……………………..

  23. Şahsımla ilgili tüm olumlu ve olumsuz sisteminizdeki bilgileri öğrenmek istiyorum bankalardaki kredi taleplerim hep olumsuz çıkıyor borçları mı çok önceden ödememe rağmen olumsuzluklar hala devam ediyor lutfen yardimci olursaniz sevinirim cevabinizi bekliyorum iyi calismalar

  24. bankada kkb de gozukmuyorum ancak ıstıhbarat sorgusunda borcum cıktı merkez bankasından borcun ne oldugunu ogrendım ve aynı gun odedım ne yapabılırım

Yorumlar kapalı.