web statistics

Yeni Leasing Kanunu Çıkıyor mu ?


2008 yılında, leasing şirket ve müşterilerinin merakla beklediği yeni leasing kanunu için bir kanun taslağı oluşturulmuştu. Bu kanunun önce KDV muafiyetinin kalkması, sonra da global kriz sebebiyle sıkıntılar yaşayan sektöre hayat öpücüğü olması bekleniyor. Genel kanıya göre 2008 sonuna kadar yeni kanun çıkmış olacak.

Yeni kanuna göre leasing şirketleri artık operasyonel kiralama yapabilecek. Bu durum dünyada da çok yaygın olan filo kiralama işinin bir nevi makinalara uyarlanmış hali olacak ve müşterilerin kira ödemelerini ciddi şekilde düşürecek.

Kanunun getirdiği diğer bir yenilik ise sale and lease back işlemlerinin yasallaşması olacak. Bunun yanında yazılımların da leasing işlemlerine dahil olması bekleniyor.

Tüm bu yeniliklerin yanında KDV ile ilgili bir değişikliğin de olması muhtemel. Her ne kadar eski avantajlar olmayacak olsa da, leasing yapılan ekipmanın mal bedelinin %1’e inmesi ama kiralardan yine ilgili mal bedelinin KDV’si kadar KDV ödenmesi durumunun da muhtemel olduğu konuşuluyor.

Bu durumda müşteriler yine aynı KDV’yi ödeyecek olsalar da, faiz oranları KDV’nin finansman maliyeti kadar (yaklaşık % 0,5 ile %1,5 arasında) düşmüş olacak.