web statistics

TROY nedir? TROY Ödeme Sistemi Hakkında


Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. (BKM) tarafından Eylül 2015’de duyurusu yapılan TROY; VISA,  MasterCard ya da AMEX gibi bir kart sistemi.

Adını “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi” sloganının baş harflerinden alan TROY ile 2016’da tanışacağız. TROY, başlangıçta Türkiye’nin yerel kart markası olacaksa da, bankaların diğer ülkelerdeki faaliyetleri veya uluslararası kart markaları ile yapacakları ortaklıklar ve anlaşmalar sayesinde ileride yurt dışında da kullanım imkânı sağlayacaktır.

TROY Nedir?

  • TROY, VISA veya MasterCard gibi bir kredi kartı/ banka kartı markasıdır.
  • Milli Markadır, %100 Türk Malıdır.
  • Kart sistemi ve işletimi BKM tarafından ülkemizde yürütülecektir.
  • TROY markalı kartlar başlangıçta sadece ülkemizde geçerli olacaktır.

TROY Tüketicilere Ne Sağlayacaktır?

TROY ile kart hizmetleri ucuzlayacak, bugüne dek kart edinememiş tüketiciler de bu hizmetlerden faydalanabileceklerdir.

TROY kart kuralları ülkemize uygun olarak hazırlanacağından, bunun tüketiciye olumlu geri dönüşü olacaktır.

TROY şemsiyesi altında; ülkemiz tüketicisinin ihtiyacına göre yeni teknolojilere daha hızlı uyum sağlanabilecek, beklentiye uygun yerel ödeme yöntemleri geliştirilebilecektir.

Rakamlar TROY Diyor

troy odeme sistemiBKM tarafından açıklanan verilere göre;

  • Ülkemizdeki kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılan toplam işlemin %97’si Türkiye’de gerçekleşiyor. Sadece %3’lük küçük bir kısmı yurt dışında yapılıyor.
  • Ülkemizdeki ödemelerin %40’ı kartla, %60’lık bölümü nakit olarak gerçekleşiyor.

Küçük tutarlı nakit işlemlerin finansal ya da kartlı sistemlere entegre edilmesi mevcut bankacılık ve kart işlem maliyetleriyle pek mümkün görünmemekte olup; TROY’un hayata geçirilmesi ile birlikte, şu ana kadar ürün ve hizmet maliyetleri nedeniyle finansal sistemle tanışmamış olan bireylere de hizmet götürülebilecek ve daha fazla vatandaşımız kart hizmetlerinden yararlanabilecektir.

TROY Nasıl Çalışacak?

TROY, somut olarak 1 Nisan 2016’da hayatımıza girecek. İlk aşamada manyetik bantlı Banka Kartı ve EMV özelliği taşıyan çipli Kredi Kartı ile cüzdanlarımızdaki yerini alacak olan TROY, temassız ve mobil teknolojilerini de içerecek şekilde geliştirilecektir.

TROY markalı kart çıkartmak isteyen Bankalar BKM ile anlaşma imzaladıktan sonra, uygulamaya geçiş süreci için BKM ile ortak çalışma yürüteceklerdir. Bankalar TROY projesi kapsamındaki kural setine ve TROY sistemine uyumlu olabilmek adına yazılım ve altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra, BKM ile karşılıklı testler yaparak TROY kart çıkartma ve/ veya kart kabul etme lisanslarını alabileceklerdir.

TROY kartlarını kabul eden üye işyeri ve ATM’lerin yaygın hale gelmesiyle birlikte kart kullanımlarının da hızlı artması beklenmektedir.

TROY En Çok Kimlerin Hayatını Değiştirecek?

Yukarıda da değindiğimiz üzere, TROY en çok bugüne dek finansal sistemden ve kart sisteminden hiç yararlanmamış olan tüketicilerin hayatını değiştirecektir. Bankalar, TROY sonrası elde edecekleri maliyet avantajını doğrudan tüketiciye yansıtarak hizmet ücretlerinden dolayı bugüne dek hizmet veremedikleri öğrenci, emekli, ev hanımı gibi tüketici profillerine de uygun maliyetlerle hizmet verebileceklerdir.

Diğer yandan; toplu taşıma, e-ticaret ve mobil çözümlerde de Türk Tüketicisine hızlı ve pratik çözümler sunularak, toplum hayatı kolaylaştırılacaktır.

NAKİTSİZ TOPLUM

Birbirine bağlı gibi görünmese de gerek 6493 Sayılı “Ödeme Ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri Ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” ve gerekse TROY sayesinde ülkemizde nakit olarak yapılan ödemelerin hem kayıt altına alınması hem de NAKİTSİZ TOPLUM hedefine adım adım ilerliyoruz.

Özellikle 6493 Sayılı Kanun çerçevesinde BDDK süpervizörlüğünde Elektronik Para ve Ön Ödemeli Kart çıkartma lisansı almış olan Ödeme Kuruluşları, TROY sayesinde bu çalışmalarını TROY markası altına taşıyarak ön ödemeli kart hizmeti vermeye de soyunabilir diye düşünüyorum.

Özetle, TROY Türk Tüketicisinin hayatına olumlu anlamda farklılıklar getirecektir. Biz de bu süreci sizin için takip ediyor olacağız.

Konuk yazarımız Elif Bilge Eder‘e bu makale için teşekkür ederiz.

Elif Bilge Eder Hakkında
Elif Bilge Eder: sırasıyla Galatasaray Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Yeditepe Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Bölümleri’ni bitirmiştir.

1991 yılında bilgi teknolojileri departmanında bankacılık hayatına başlayan Elif Bilge Eder, Kentbank A.Ş. ve TurkishBank A.Ş.’de görev yapmış; plastik kartlar, alternatif dağıtım kanalları, bireysel bankacılık alanlarında kredi kartları, banka kartları, internet bankacılığı, ATM sistemleri ve çağrı merkezi gibi bir çok başarılı projeye imza atmıştır.

Halen Bireysel Bankacılık, Pazarlama, E-Ticaret, Dijital Bankacılık alanlarında çalışmalar yapan Elif Bilge Eder, Galatasaray Spor Kulübü ve Galatasaray Lisesi Mezunlar Derneği üyesidir. Evli ve İstanbul’da yaşamaktadır.

Blog | Linkedin | Twitter: @elifbilgeeder