web statistics

Finansbank Altın Hediye Çeki Başvurusu Yapmadan Önce…


Altın fiyatlarındaki gözlemlenen rekor seviyeler nedeniyle altın hesapları ve altına dayalı yatırım ürünleri bugünlerde çok talep görüyor. Finansbank da bu talebi dikkate alarak mevcut Altın Hesabı’na ek olarak Altın Hediye Çeki isimli bir ürün çıkardı. Altın Hediye Çeki sayesinde, Altın Hesabı’nızdan dilediğiniz miktarda altını istediğiniz kişilere hediye edebiliyorsunuz.

Altın Hediye Çeki düzenletmek isteyen müşterilerin herhangi bir Finansbank Şubesi’ne uğrayarak, mevcut ya da yeni açtıracağı vadesiz Altın Hesabı’ndan altın alımı yaparak hediye çeki düzenletmeleri gerekiyor. Altın Hediye Çeki tutarı konusunda herhangi bir sınırlama yok.

Eğer size bir Altın Hediye Çeki hediye edildiyse bunu Finansbank şubelerine ibraz ettiğinizde, şubeden fiziki altın teslimi yapılamaması nedeniyle, çek tutarı mevcut ya da yeni açılacak vadesiz Altın Hesabı’nıza aktarılıyor veya talep etmeniz halinde Finansbank A.Ş. gişe altın alım fiyatı üzerinden TL karşılığı ödeniyor.

Finansbank tarafından çıkartılan bu Altın Çek uygulaması ilk bakışta çeyrek altının 104 liralara çıktığı şu günlerde düğün, nişan veya sünnet gibi günlerde kullanmak veya biriktirmek için daha hesaplı bir alternatif sunuyor gibi gözüküyor. Sonuçta en az 1 gr. olmak üzere mevcut altın hesabınızdan çek yazıp hediye etmek istediğiniz kişiye çeki veriyorsunuz. Pratikte ise uygulamayla ilgili bir kaç sıkıntı görüyoruz.

Finansbank Altin Hediye CekiÖncelikle Finansbank’ta Altın Hesabı’nız olmadan böyle bir çek vermeniz mümkün değil. Finansbank Altın Hesabı için ise şubeye gidip özel sözleşme imzalamanız gerekiyor (Bu durum hemen hemen bütün bankalarda bu şekilde). Bunun yanısıra hediye edeceğiniz kişinin de Finansbank’la bir müşteri ilişkisinin bulunması gerekiyor, hatta altın hesabı olması tercih nedeni. Bankayla henüz sözleşmeniz yoksa veya çok eski bir müşteriyseniz, hesabı açabilmek için bir sürü belgeye imza atmanız gerekecek. Yakın zamanda Finansbank şubelerine işiniz düştü mü bilemiyoruz ama bu süreç bazı şubelerde gerçekten müşterilerin sabırlarını zorlayıcı olabiliyor. Finansbank veya herhangi bir bankayla önceden bir ilişkiniz yoksa, sözleşmeye ek olarak adres teyit belgesi vermeniz gerektiğini unutmayın.

Hesapsız halletmek açısından bakıldığında o günkü gişe fiyatı üzerinden nakte çevirmek veya çekinizi avantajlı bir fiyat görene kadar yastık altında saklamak gibi sınırlı alternatifleriniz var. Çekin başkasına cirolanması da söz konusu değil, zira bu ürün resmi olarak çekler kanuna tabi bir çek uygulaması değil. Yani hesabınız yoksa hesabı olan bir arkadaşınıza bedel karşılığı veya evlenen bir arkadaşınıza hediye olarak transfer etmeniz mümkün değil. Bu da fiziksel altın alım satımıyla ilgili daha önceki makalelerimizde paylaştığımız tüm dezavantajların (saklama ve alım satım fiyat farkının) bu ürün için de geçerli olması anlamına geliyor.

Finansbank’ın yaygın bir kart müşterisi tabanına sahip olmasına rağmen rakiplerine kıyasla sınırlı bir mevduat müşterisi tabanı bulunuyor. Bu ürün çok geniş bir kitleye hitap etme potansiyeli taşısa da, nakte çevrilebilmesi ve transfer edilebilmesiyle ilgili engelleri nedeniyle pratikte yaygınlaşması çok mümkün değil, Ayrıca her iki tarafın da Finansbank müşterisi olmadığı durumlarda bürokrasi önemli bir engel oluşturuyor. Finansbank’a yeni müşteri kazanımı açısından bir getiri potansiyeli olsa da, bu ürün daha çok Finansbank ve Finansbank grubu çalışanları arasında talep göreceğe benziyor.