web statistics

Halkbank Paraf Card’la kredi kartında elini güçlendiriyor


Daha önce kredi kartı programında HSBC Advantage ile çalışan Halkbank, bu işbirliğinden memnun kalmamış olacak ki, yıl sonuna kadar kendi kredi kartı markasını piyasaya sunacağını daha önce duyurmuştu. Geçtiğimiz hafta ikincil halka arzı gerçekleştirilen Halkbank, bir süredir üzerinde çalıştığı kredi kartı markasının ismini “Paraf” olarak açıkladı. 5 Aralık 2012’de lansmanı yapılması beklenen Halkbank Paraf Card’a ait şimdilik sadece isim ve görsel paylaşıldı.

HSBC Advantage’a baktığımızda, taksitli kredi kartı markaları arasında kampanyaları sektörün diğer oyuncularına kıyasla geride kalıyor. Son zamanlarda yaptıkları ataklarda da oldukça etkisiz kaldıklarını görüyoruz. Bu açıdan Halkbank’ın, büyüme stratejileri çerçevesinde Advantage’dan ayrılarak World veya Bonus gibi bir markayla lisans anlaşmasına gitmesi ya da kendi markasını yaratmasından başka seçeneği zaten yoktu. Ancak Paraf Card’a özel yaratılan yeni sadakat programı ile birlikte, kartlı ödeme sistemleri alanında ürün yelpazesini genişletmeyi planlayan Halkbank’ın önünde zorlu bir yol var.

parafBildiğiniz gibi Türkiye’de yapılan araştırmaların çoğunda, kredi kartı kullanım nedenlerinin başında taksit imkanı ve puan kazanımı öne çıkıyor. Bu açıdan bakıldığında Halkbank’ın kaç üye işyeriyle çıkacağı ve bu işyerlerinde ne gibi taksit imkanları sunacağı ürünün kaderini belirleyecek. Halkbank’ın üye işyeri pazarlama ve acquiring tarafında önemli adımlar atıp, harcamalar yapması gerekecek gibi gözüküyor.

Halkbank’ın Advantage işbirliğinden kaynaklanan mevcut bir portföyü var, ancak bu portföyün karlı bir kredi kartı markası yönetmeye yeteceğini düşünmüyoruz. Öte yandan yeni bir markanın girmesi rekabet açısından tüketicilerin lehine bir durum oluşturacaktır. İşin tabiatı gerekiği kart ücreti, taksit ve puan kazanımlarında yeni müşteri çekmek için tavizler verilmesi, üye işyeri çeşitliliği açısından yeterli sayıyı yakalamaları durumunda, Halkbank Paraf’la sektörün büyük oyuncularına önemli bir alternatif oluşturabilir.

5 Aralık’ta yapılacak lansman sonrasında değerlendirmelerimizi bu kriterler içinde sizlerler yeniden paylaşıyor olacağız.