web statistics

Yurt dışına EFT yapılır mı? SWIFT, MoneyGram, Western Union Nedir?


İnternet bankacılığı açısından baktığınızda, Türk bankaları yurt dışındaki örneklerine kıyasla oldukça zengin bir işlem setine sahiptir. Tüm bu işlem setleri arasında en çok kullanılanlar, hiç şüphesiz EFT ve havale dediğimiz para transferleri. Özellikle EFT, farklı bankalardan birden fazla kredi kartı sahipliğinin yaygın olduğu ülkemizde kredi kartı ödemeleri sırasında oldukça sık olarak kullanılıyor. Bugünkü yazımızda bazı tüketiciler tarafından çok sık kullanılan EFT sistemi ile ilgili bir yanlışı düzeltmek istiyoruz :

EFT ile sadece Türkiye’deki banka hesaplarına para gönderebilirsiniz !

EFT sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından işletilir. Bu sistem, yalnızca Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların şubelerinde bulunan hesaplara TL cinsinden para gönderimine imkan verir (hesabınızdan, aynı bankadaki başka birinin hesabına yaptığınız para transferine ise havale denir).

Diğer bir deyişle IBAN‘ını bilseniz dahi, HSBC bankasının Londra merkez şubesindeki bir hesaba veya Akbank’ın off shore şubelerinden birindeki hesaba para göndermeniz mümkün değildir.

Yurt dışına para gönderimi alternatifleri

Globalleşen dünyada yurt dışındaki bir hesaba para göndermek, giderek sık karşılaştığımız bir ihtiyaç olmuş durumda. Bankacılık sistemi içinde ve dışında çeşitli alternatifler var ama bugünkü yazımızda öncelikle bankacılık sistemi içindeki çözümlerden bahsetmek istiyoruz.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication)

swiftSWIFT, temelde bankaların kullandığı bir mesajlaşma protokolüdür. SWIFT ile para göndermek için para göndereceğiniz hesabın banka swift kodu, ülke, şube, ad-soyad ve hesap numarası gibi detayları bilmeniz gerekir. Göndereceğiniz hesabın IBAN bilgisine sahipseniz, bu bilgi de rahatlıkla işinizi görecektir, zira IBAN uluslararası para transferinde ihtiyaç duyulan müşteri ad-soyadı hariç tüm bilgileri içerir. Parayı, gönderilecek hesabın para biriminden göndermeniz ve masrafın kesileceği hesabı belirtmeniz gerekir.

Yurt dışına para gönderirken her banka bir muhabir banka ile çalışır. SWIFT gönderen banka, dövizi kendi muhabir bankasına, muhabir banka da alıcı bankanın muhabir bankasına gönderir. Bu alışverişe birden çok banka girmesi durumunda, gönderim yaparken sizden kesilen masrafın dışında da masraflar çıkabilir.

Western Union ve MoneyGram

SWIFT’e alternatif olarak bankaların iş ortaklığına gittiği Western Union ve MoneyGram gibi alternatifler de kullanılmaktadır. Ancak bunlar %10 ila %15 arası bir komisyon yansıttıklarından SWIFT’e göre daha az tercih ediliyorlar. Sonuçta bu sistemlerde parayı hesaptan ziyade kişiye gönderiyorsunuz, bu da maliyetlerin yükselmesine sebep oluyor. Westen Union hakkında daha fazla bilgiye buradan, MoneyGram için ise buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de pek çok banka şubesinden Western Union ile yurt dışına para transferi yapılabiliyor. Ancak internet şubesinden Western Union ile para göndermek şimdilik Garanti ve TEB‘den, para almak ise sadece Garanti İnternet Şubesi’nden yapılabiliyor. Ülkemizde Western Union acentası olarak geniş bir banka katılımı bulunurken, diğer alternatif MoneyGram şimdilik sadece Bank Asya ve Kuveyt Türk katılım bankalarında bulunuyor.

Yurt dışına para transferi için bankacılık içi ve dışı alternatifleri ilerde sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağız.