web statistics

2012 Kurban Bayramı Tatiline Çıkmadan Önce…


Yılın son uzun bayram tatiline girmek üzereyiz. Bazılarımız tatile hafta sonu itibariyle çıktı bile. Tatil öncesi son yazımızda, bu dönemi gerek şehir dışında, gerekse evlerinde geçirmeyi tercih eden tüketiciler için faydalı olacağını düşündüğümüz bilgiler paylaşmak istedik.

Bayram tatilinde EFT gönderemezsiniz

EFT, gerçek veya tüzel kişilere TCMB altyapısını kullanarak bankalar arası para göndermeye imkan veren bir  transfer sistemidir.   Bu sistemden Arife günü öğleden sonradan itibaren bir sonraki iş gününe kadar para göndermek mümkün olmayacak. Dolayısıyla bayram öncesi EFT sistemi aracılığıyla gerçekleştirmeniz gereken ödemeler varsa, bir an önce yapmanızı tavsiye ederiz.

Borcunuzun son ödeme tarihi tatil gününe denk gelirse

Kredi ve kredi kartı son ödeme tarihlerinin resmi tatil gününe denk gelmesi durumunda, son ödeme tarihleri otomatik olarak bir sonraki iş gününe aktarılır. Bu nedenle bayram tatili boyunca fellik fellik ödeme yapacak banka şubesi aramanıza gerek kalmaz. Ancak unutmayın, resmi tatil Arife günü (24 Ekim 2012 Çarşamba) öğleden sonra başlıyor. Bu tarih ve saat öncesine denk gelecek son ödeme tarihlerinden sorumlu olursunuz.

Hafta sonu ve tatil günlerinde açık banka şubeleri var

Bayramlar insanlar içindir. Çoğu zaman aksini düşünsek de, bankalarda da insanlar çalışır ve onların da tatile ihtiyaçları vardır. Bu yüzden banka şubeleri (alışveriş merkezlerinde yer alanlar hariç) kapalı olacaktır. Alışveriş merkezlerinde yer alan şubeler ise sınırlı sayıda nöbetçi personel ile hizmet vermeye çalışılacaklardır. Bu konuda olası bir hizmet aksaklığında anlayışlı davranmaya çalışmak, ATM ve kiosk gibi self servis kanalları tercih etmeniz, bankacılık hizmetlerinde size zaman kazandırabilir.

Havalimanı kullanımı

sabiha gokcen otoparkUzun tatil dönemini fırsat bilerek uçakla seyahat edeceklere de faydalı olacak bir kaç bilgiyi paylaşmamızda fayda var. Havaalanı otopark kapasiteleri bu gibi yoğun dönemde çok sık göz ardı edilen bir gerçektir. Özellikle bayramın ilk günü seyahate çıkacaklara, yola çıkmadan önce uzun süreli park için alternatif düşünmelerini tavsiye ederiz. Otopark dolduğu için arabanızı park edecek yer bulamayabilirsiniz. Vale park buna bir alternatif gibi gelse de, otopark kapasitesiyle direk bağlantılı bir hizmettir ve yer kalmadığı durumda aracınızı teslim almazlar.

Sabiha Gökçen Vale Park indirimleri

Kredi kartı harcamalarıyla uçuş mili / bileti kazandıran programlarından bazıları, büyük havalimanlarında yarı yarıya varan indirimlerle valet parking hizmeti sunuyor. Ancak Yapı Kredi ,Sabiha Gökçen havalimanında 31 Mayıs 2012 tarihi itibariyle kredi kartı sahipleri için Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Vale park hizmetine son verdi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda halen Wings, Wings Black, Wings Business, Axess Platinum, Fish Black, Citi Wings, Citi Wings Black kredi kartlarıyla vale park hizmetini %55 indirimle kullanmak mümkün.

Lounge kullanımı

Kredi kartı harcamalarında uçuş mili / uçak bileti kazandıran programlardan bahsetmişken, lounge kullanımından bahsetmeden olamaz. Günümüzde bir çok banka, lounge kullanımında standart kart sahiplerinde uçuş mili programına dahil olmasına rağmen ücret talep ediyor. Akbank Wings kredi kartları da bunlardan birisi. Nisan 2012’den itibaren Atatürk Havalimanı Wings Primeclass Lounge, 5 Eylül 2012 tarihi itibariyle de Sabiha Gökçen Havalimanı İç ve Dış Hatlar’da bulunan Wings Lounge’da Wings klasik kredi kartı sahipleri giriş ücreti de 25 TL oldu.

Öte yandan standart Garanti Miles & Smiles kredi kartı sahibiyseniz üstüne para verseniz dahi lounge hizmetini kullanamayacaksınız, zira Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminalleri’nde yer alan Garanti VIP Lounge Zone hizmetleri 31 Ağustos itibariyle sona erdi. THY Özel Yolcu Programı, statünüze göre verilen bir CIP lounge hizmeti almanıza imkan veriyorsa kullanırsınız, yoksa şansınıza küsün.