web statistics

Turkcell Cep-T Cüzdan Temassız Ödeme Çözümüne Denizbank da Katıldı


24 Nisan 2012’de yayınlanan bir habere göre, kredi kartı sahiplerine cep telefonları ile temassız ödeme yapmalarına imkânı verecek çözümler sunan bankalar kervanına Denizbank da katıldı. DenizBank’ın Turkcell’in ortaklığı ve MasterCard ile Gemalto’nun desteğiyle geliştirdiği projesiyle, müşteriler cep telefonlarını kullanarak temassız kart okuyucusu olan işyerlerinde şifresiz yapabilecekler. Ürünle ilgili detaylara girmeden önce gelin önce temassız ödeme teknolojilerinden Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication – NFC) ve mobil cihazlar entegrasyonları hakkında kısa bir bilgi verelim.

NFC’nin kökleri tahmin ettiğinizden daha eskiye uzanıyor. Önceleri süpermarketlerde barkod uygulamalarına alternatif olarak kendine kullanım alanı bulan NFC, aradığı güvenli yuvayı şimdilerde ödeme sistemlerinde bulmuş gibi gözüküyor. NFC, bu özelliği taşıyan eşya veya cihazların radyo frekansı kullanarak data alışverişi yapmasına imkan veren, RFID standartlarına dayanan bir teknoloji. Örnek vermek gerekirse bluetooth ile uyumlu cihazlar 10 metre mesafeden ses ve görüntü alışverişi yapabiliyor. NFC ise veri iletişiminin birkaç cm’lik bir mesafede yapılmasına imkan veriyor.

Nakitsiz Türkiye hedefinde temassız işlemler şart

Ülkemizde faaliyet gösteren ödeme sistemleri ve onlara bağlı bankaların hemen hepsi gelecekte nakitsiz bir Türkiye hayal ediyor. Nakitsiz bir dünya bu kuruluşlar için daha önce elde etmedikleri oranlarda komisyon gelirlerine erişecekleri anlamına geliyor. Böyle bir hedefe ulaşmak için ise işlem tutarlarının küçülmesi, küçük tutarlı işlemlerin hızlanması şart. Bu noktada temassız işlemler ve NFC çözümleri önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Bu teknolojinin mobil cihazları entegre edecek çözümler sunması ise güzel bir innovasyon örneği.

Türkiye’de kredi kartı ve cep telefonu sahipliği bir çok Avrupa ülkesinin çok üzerinde. Dolayısıyla yoğun talep olan bu iki ürünü birleştirmek suretiyle gelirlerini arttırmayı hedefleyen GSM operatörlerini ve kredi kartı şirketlerini anlayabiliyoruz. Sonuçta kağıt üstünde hemen herkesin elinden düşmeyen tek aksesuar olan cep telefonlarının günlük alışverişlerde kullanılmak üzere ödeme sistemleriyle entegrasyonu, cep telefonuyla yaşayan ve tüketen Türkiye için çok güzel bir resim oluşturuyor. Temassız ödeme-cep telefonu entegrasyonu sunan banka sayısı her geçen gün artıyor. Hepsinde NFC artık standart; ama çözümler bazen aksesuarlar, bazen SIM kartlar, bazen ise NFC destekli hafıza kartları olarak karşımıza çıkıyor.

Denizbank kredi kartları Turkcell Cep-T Cüzdan’a giriyor

Denizbank Turkcell Cep-T CuzdanDenizbank’ın Turkcell’le sunduğu Cep-T Cüzdan Servisi ise bir SIM kart çözümü. DenizBank’ın yeni hizmetinde NFC teknolojisi sayesinde kredi kartı ve ön ödemeli kart bilgileri Turkcell NFC uyumlu SIM karta yükleniyor. Bu yüklemeden sonra NFC uyumlu cep telefonu temassız ödeme yapabilen bir kredi/ön ödemeli kart gibi kullanılabiliyor.  DenizBank’ın çıkardığı isimsiz ön ödemeli kart sayesinde DenizBank müşterisi olsun olmasın tüm Turkcell aboneleri DenizBank şubesine uğramadan, banka hesabı açmadan ve herhangi bir bankacılık prosedürü ile zaman kaybetmeden NFC uyumlu cihazlarına ön ödemeli kartlarını yükleyebilecek, üstelik fiziki bir karta da gerek yok. NFC uygulamalı kredi kartından yararlanmak için ise öncelikle DenizBank’tan kredi kartı almak gerekiyor.

DenizBank NFC uygulamalı kredi kartı/isimsiz ön ödemeli kartlarını Turkcell’in mobil cüzdan servisi Cep-T Cüzdan altında sunuyor. NFC uygulamalı DenizBank kartlarına sahip olmak için Turkcell abonesi olunması, cep telefonunun ve SIM kartının NFC uyumlu olması gerekiyor. Eğer mobil cihaz/SIM kartlar NFC uyumsuzsa, Turkcell İletişim Merkezleri’nden değiştirilebiliyor. DenizBank kredi kartı sahiplerinin Turkcell Cep-T Cüzdan servisinden faydalanarak NFC uyumlu cep telefonlarından DenizBank kredi kartlarıyla temassız alışveriş yapabilmeleri için CEP yazıp mevcut kredi kartlarının son 6 hanesini 3280’e SMS göndermeleri yeterli olacak. DenizBank müşterisi olmayanlar ise CEP yazıp kimlik numarasını 3280’e göndererek NFC uygulamalı isimsiz ön ödemeli kartı ceplerine yükleyebilecek. NFC’li kartlardan herhangi bir ücret alınmayacak.

Temassız ödeme sistemlerine hazır olabilmek, önümüzdeki yıllarda büyüme hedefleyen bankalar için kritik bir önem taşıyor. Özelikle büyük metropollerde toplu taşıma araçlarında temassız ödemenin yaygınlaşmasına kredi kartı rekabetinde yeni bir devir başlayacağını düşünüyoruz. Bu açıdan operasyonel süreçler açısından sorunlar yaşatmayacak bir çözüm olursa, Denizbank’ın mobil ödeme çözümü güzel bir başlangıç potansiyelini taşıyor.

Ancak kredi kartı ve cep telefonu sahipliğinin bu kadar yüksek olduğu ülkemizde, kötü niyetli kişilerin kurbanlarını bu alandan seçtiğini de unutmamak lazım. Her kredi kartı, kayıp ve çalıntı durumunda önemli riskler içerir. Ülkemizde kayıp-çalıntı ve kötüye kullanım durumunda tüketiciyi güvence altına alan düzenlemeler yurt dışındaki örneklere göre hala çok eksik. Bu kadar eksiklik varken kredi kartı veya ön ödemeli kart özelliğini en çok kaybolan/çalınan elektronik cihazlardan biri olan cep telefonuna eklemek ne kadar güvenli şüpheliyiz. Zaten cüzdanınızda temassız özellikli bir kredi kartı taşıyorsanız, bir de telefonunuzda bunu taşımaya karar vermeden önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye ediyoruz.