web statistics

Fransız Banka ve Finans Kuruluşlarını Boykot Etmeden Önce…


Bildiğiniz gibi Fransa Meclisi’nin soykırım iddialarını inkar edenlerin para ve hapis cezasına çarptırılmasına imkan veren yasa teklifini kabul etmesinin ardından, Fransız kaynaklı ürün ve hizmetlerin boykot edilmesi gündeme geldi. Sosyal medya ve bazı basın kuruluşları tarafından Fransız şirketleri hedef gösterilmeye başladı. Biz ise bizim alanımız olan banka, tüketici finansmanı, sigorta ve leasing sektöründe faaliyet gösteren Fransız şirketlerini hedef göstermektense, bu olası boykotun banka ve finans kuruluşlarına olası etkileri hakkında görüşlerimizi paylaşmak istiyoruz.

Bizim görüşümüze göre böyle bir boykot başlasa bile bu çok uzun soluklu olmayacaktır. Fransız ürün ve markaları günlük hayatımızın çok önemli bir kısmına zaten girmiş durumda. Türk nüfusunun tüketimden gelen büyük bir gücü olmasına ve çok sayıda tüketici derneği olmasına rağmen, bu derneklerin kendi aralarında organize olamamaları nedeniyle bu güç etkin bir şekilde kullanılamıyor. Dolayısıyla bu ürün ve hizmetleri birçok vatandaşımızın kullanmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Ayrıca hafıza-i beşer nisyan ile malüldür, yani “insan hafızası unutkanlık hastasıdır” diye bizim durumumuzu anlatan çok güzel bir laf vardır. O yüzden gelin daha önce aynı konuda yaşanan gelişmeleri bir gözden geçirelim:

Yıl 2005, İsviçre de benzer bir soykırım yasası çıkarmıştı. O yasa hala yürürlükte. Hatta yasa uyarınca Türkiye vatandaşları hakkında mahkumiyet kararı bile verildi. Konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüldü ve dava halen devam ediyor. İsviçre’ye tepki olarak, o günlerde Bern’de görev yapan Türkiye Büyükelçisi acilen geri çağrıldı. Isviçre, “hiçbir devlet ihalesinin verilmeyeceği” kırmızı listeye alındı. Sivil toplum kuruluşlarından birbiri ardına boykot çağrıları geldi, Türk hükümet yetkilileri her fırsatta İsviçre’yi kınadı. Yasa İsviçre’de hala yürürlükte ama İsviçre ile ilişkiler çoktan normalleşti. İsviçre ürünlerine karşı devam eden bir boykot biliyor musunuz?

fransa boykotEkim 2006, Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, “Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına” ilişkin yasa teklifinin Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesinden dolayı “çok üzgün olduğunu” ifade ettiği bildirildi. Bu konu o dönemde Fransa’da yaklaşan seçimlerle ilgili bir gelişmeydi, bu dönemki de ondan farklı değil. Söz konusu tasarı 577 milletvekilinin sadece %10’unun oy vermesinin ardından oy çokluğuyla meclisten geçti ama hala yasalaşma süreci devam ediyor.

İlla da boykot edelim diyenler de olacaktır, bunu da saygıyla karşılıyoruz. Ama bunu yaparken dikkatli ve özenli olmakta fayda var. Fare dağa küsmüş, dağın haberi olmamış durumu olmaması lazım. Fransız şirketlerinden kullanılan krediler, kredi kartları, kredili mevduat hesapları, mevduat hesapları, emeklilik poliçeleri, hayat ve emeklilik sigortaları var. Bu karara istinaden bazı tüketiciler Fransız şirketi olduğu bildikleri finansal kurumlarla ilişkilerini kesmek isteyebilirler ama unutmayın, öfkeyle kalkan zararla oturur. Bu konuda kararlı tüketicilerin öncelikli amacı, bir duruş sergilerken zarara uğramayacak adımlar atmak olmalıdır.

Ayrıca böyle bir aksiyon alınması gerekiyorsa devlet bu işi tüketiciyi gözetecek şekilde kolaylıkla yapabilir. Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız Bankaları da BDDK regülâsyonlarına tabi. Devlet isterse ek bir düzenleme ile bu bankaların bankacılık yetkileriyle, sermaye yeterlilik oranları ve ayırmaları gereken karşılıklar ile ilgili düzenlemeler yaparak bu şirketlerin canlarını çok daha fazla sıkabilir, kaynak arayışında olan Fransız sermayesinin yurt dışına bu bankalardan elde ettikleri karları çıkarmalarına engel olabilir.

Aynı durum sigorta şirketleri için de geçerli. Sigorta şirketleri T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından regüle edilmekte. Bugünlerde Avrupa’da sermaye sıkıntısı yaşayan bu kurumların sermayelerini artırmaları bile talep edebilir. Bu tür önlemlerin alınması durumunda, tüketiciler  hizmet almaya devam ederken,  kurumlar da seçim endişesiyle bu yasayı çıkaran siyasetçilerin üzerinde baskı yapabilir. Ama hükümet böyle bir adım atmadan, sizin bu kurumlarla ilişkinizi kesmeniz çok manalı olmayacaktır.

“Fransız Banka ve Finans Kuruluşlarını Boykot Etmeden Önce…” üzerine 10 yorum

  1. fransız malları hayatımın içinde 4-5 kalem vardır bundan sonra hiç olmayacak sonucta hepsinin alternatif ürünleri mevcut bana düşen görevi yapmaya hazırım.daha’da olmadı bütün ermeni kiliselerini yıkalım yakalım gerçek anlamda kararlığımız görunsun.

    • ömer arkadaşım sen fransız mallarını alma yeter vatandaş olarak üzerimize düşen görev şuanlık böyledir.

  2. Enönce kendi ekonomik özgürlüğümüzü alalım ondan sonra boykot ederiz 40 yılı uzun süreden bu yana türkiye yollarında dolanan Renault markasından acaba nasıl vazgecebilriz??? Bence komik pekde milletin umrunda olacagını da sanmıyorum …”Muhakkak tam bağımsızlığı sağlayabilmek için tek, hakikî kuvvet, en kuvvetli temel ekonomidir.” M.Kemal Atatürk

  3. fransa serefsız gecmıs tarhını hatırlamak ıstemıyor cezyıre yaptıklarını ne zaman unuttu tecavuz mu kafa kesmek mı ıdam etmek mı hangısını sayım bunkarı bı ınsanoglu yapamamaz ama bunlar ınsan degıl bunlar hersyı yaparlar ermenı soykırımcılar soylenecek soz kalmadı …..

  4. yukarıda yazılanlara saygı duyuyorum o sizin düşünceniz galiba ya fransızsınız ya olaya fransızsınız yada fransızlardan bi menfaatiniz var siz devam edin kardeşim deveye diken misali isviçre olayına gelince nekadar katılım oldu ve nekadar sürdü şimdi ise böyle dolaylı şeyler yazacağınıza boykota destek verseniz binlerce marka ithal ürün var TÜRK HALKI olarak fazla değil bir kaç ay devamlılık göster o şirketlerin vay haline örneğin courfour , diasa, gima gibi bir mağazanın %50 %60 oranında kayıp verdiğini düşünün pegout , reno , citroenin okadar kayıp verdiğini göz önüne getirin acaba halen bunlar tarihte kaybolacak kadar küçük şeylermi

    • evet herkesın dusuncesı boyle kardesım ama bn fransız degıl frasızca da olaya bakmıyoum bn turkum trabzonluyum boykot oldumu mu da katılırır boykotumuzu yaparız bız ermenılere karsı tedbr alsak bı sıkıntı olmaz bz ole avrupaya calısan magazalardan alısverısı kestık lks boyner vb yerlerden bırsey alıp satmıyor ve karsı cıkıyoruz bız sadece fransanın ne yaptıgını hatrlatmak ıstıyoruz …

  5. biz icabında bir pireye yorgan yakırız reno olmaz fiat o da olmaz çin malı takılırız amaç o şerefsizlerin düzenini bozmak değilmi unutma sen hiç tarih boyunca esaret altına girmemiş türk oğlu türksün bi kıçı kırık renoyamı boyun bükeceksin

  6. bu yazıyı yazan arkadaş fransızların banka, tüketici finansmanı, sigorta ve leasing sektöründe faaliyet gösteren firmaların elemanı galiba bu kadar övdüğüne göre.benim vatandaşım alacağı malı gideceği bankayı bilir.

    • Tuketicifinansman.net yazarlarinin herhangi bir bankayla is iliskisi bulunmamaktadir.

  7. Arkadaşlar, bu yazıyı yazan akıllı mantıklı arkadaşa değil de Ermeni açılımı yapan, "Geçmişimizle yüzleşelim" terânelerini dillendiren, Dersim için özür dileyen hükümetinize kızın. Biraz tutarlı olun. Senin hükümetin bunları yaparken Fransa'dan ne bekliyordun ki?

Yorumlar kapalı.