web statistics

Kredi Kartına Taksitle Bedelli Askerlik Mümkün mü?


Bedelli askerlikle ilgili haberler, hiç şüphesiz ülkemizde medya tarafından bire bin katılarak yapılan haberlerin başında geliyor. Bir söylenti başlar, sonra başta yayın organları olarak herkes bu konuyla ilgili hayal gücünde at koşturmaya başlar. Bedelli askerlik ile ilgili hükümetin içinden gelen yorumlar, bu sefer söylentinin ötesine geçileceğini gösteriyor. Ancak bazı basın organları bu konuda kantarın topuzunu kaçırarak, bedelli askerlik için yaşı tutanların finansman ihtiyacı konusunda beklentilerini sömürmeye yönelik gerçek dışı alternatifleri de gündeme getirmeye başladılar.

Kredi kartına taksitle bedelli askerlik uygulaması da bunların başında geliyor. Ancak bizce kredi kartına taksitle bedelli askerlik yapmak mümkün değil.

Bedelli askerlik için konuşulan tutarlar 10 ila 15 bin euro arasında. Bu rakamlarda da henüz bir kesinlik yok. Konuşulan alt ve üst sınır arasında euro cinsinden %50 fark var. Hükümetin şimdiye kadarki icraatlarından yola çıkarsak, söz konusu bedelin üst sınırdan veya üst sınıra yakın seviyelerinden belirleneceğini düşünüyoruz. Sonuçta yaşanılan ortamda asker ihtiyacında bir azalma söz konusu değil, burada asıl amaç devlete toplayamadığı vergilerden dolayı ortaya çıkan eksikliği giderecek kaynak yaratmak.

Bu tutarlar euronun dolara kıyasla zayıf olduğu şu günlerde 25 bin TL civarında bir paraya denk geliyor. Yani kredi kartına taksitle bedelli askerlik gibi bir şey mümkün olsa bile, kredi kartınızın limitinin 25.000 TL’ye kadar olması gerekiyor. Türkiye çapında kaç kişinin bu seviyede bir kredi kartı limiti olduğunu bilmiyoruz ama öyle halkın geneli tarafından kullanılabilecek ortalama bir kredi kartı limiti olmadığından da eminiz. Eğer öyle olsaydı, otomotiv şirketleri ellerindeki stokları ortalama bir aile arabası fiyatına denk gelen bu tutara  kredi kartına taksitle satıyor olurlardı.

Kredi kartına taksitle bedelli askerlik kolaylığının gerçek olamayacağını düşündüren bir konu da kredi kartlarında mevcut taksit sınırlaması. Şu anda kredi kartlarında maksimum taksit sınırlaması 24 ay ve geçtiğimiz haziran ayında BDDK’nın, hükümetin tüketimi azaltmaya yönelik önlem alınmasına ilişkin talebine paralel olarak bu vadeleri 12, hatta 9 aya indirmesi konuşuluyordu. Mevcut şartlar altında bile 24 ay vadede ayda 1000 TL’nin üzerinde taksit ödemesi söz konusu olacaktır ki, bu kredi kartı için sürdürülebilir miktar değil.

Uzun lafın kısası kredi kartının limiti müsait olsa bile,  taksitle 10 ila 15 bin euro arası bir bedeli kredi sicilinize zarar gelmeden geri ödemek ne kadar disiplinli olsanız da çok düşük bir olasılık olduğundan, kredi kartına taksitle böyle bir borca girmek mantıklı olmayacaktır. “Kredi kartına taksitle bedelli askerlik” içerikli haberlere itibar etmeyin. Bu yönde haber yapmak sadece rating uğruna ve sorumsuzca ilgili vatandaşlarımızın beklentilerini sömürmektir. Bedelli askerlik için tek sürdürülebilir finansman alternatifi, 3 yıl veya daha uzun vadeli ihtiyaç kredisidir.

Gerek bedelli askerlik, gerekse diğer ihtiyaçlarınız için kredi arıyorsanuz, enuygun.com işbirliğimiz çerçevesinde sizler için sunduğumuz bedelli askerlik kredisi alternatiflerini buradan inceleyebilir ve başvuru yapabilirsiniz.