web statistics

Depremzedelerin 1.5 Milyar Liralık Kredi Borcu Ertelenecek


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Van bölgesinde kullandırılan ticari kredilerle tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeyi tamamladı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yaklaşık 1.5 milyar liralık kredileri ilgilendiren kararla bankalar, depremzedelerin kredi borçlarını en az 3 ay olmak üzere belirlenen sürelerle erteleyecek.

BDDK’nın aldığı kararla ağırlıklı olarak bölgede kullanılmış olan ticari ve bireysel krediler ile kredi kartlarından kaynaklanan borçların 3 ay yada daha uzun süre ertelenmesi gibi bankalarca depremzedelere yardım amacıyla açıklanan kararların nasıl uygulanacağına da açıklık getirilmiş oldu.

BDDK kararına göre, izlenen kredi ve diğer alacakların sözleşmelerinde öngörülen ilk ödeme planının uzatılmasına yönelik değişiklik yapılması halinde, öngörülen ilave genel karşılıkların ayrılması, yeniden yapılandırılan krediler ve diğer alacakların tekrar yeniden yapılandırılması durumuyla ilgili olarak, kredilerin yeniden yapılandırılmasında aranan, her yıl kalan anapara borcunun yüzde 20’sinin tahsil edilmesi, 31 Mart 2012’ye kadar işlem tesis edilmesi kaydıyla, bankaların insiyatifine bırakılmasına karar verildi.

depremzedeKredi borçlarının yeniden yapılandırılması için depremzedelerin 31 Mart 2012’ye kadar işlemleri tamamlaması gerekiyor.

BDDK verilerine göre 1 milyonu aşkın nüfuslu Van ili sınırları içinde çeşitli bankaların 41 şubesi bulunuyor. Haziran 2011 itibariyle Van’da kullandırılmış olan nakdi kredi hacmi ise 1.5 milyar TL civarında. İldeki mevduatın hacminin ise 1 milyar TL dolayında olduğu belirtiliyor.

BDDK, kredi kartı borçlarıyla ilgili koşullar ayrı bir yasayla düzenlendiği için bu konuda karar almadı. Ancak kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırma yetkisi de bankaların insiyatifine bırakıldı. Bankalar ayrıca depremzedeler için açılan banka hesaplarına yatırılan paralar için de masraf almadıklarını duyurdular.