web statistics

Cardfinans One Sahibi Olmak İsteyen Maliyetlere Katlanacak


Cardfinans One adlı ürünün lansmanının ardından, ürünün genel özellikleri hakkında bilgileri sizlerle buradan paylaşmıştık. Cardfinans One, sahiplerine kartlarını alışveriş sırasında ister banka kartı olarak, isterlerse de kredi kartı olarak kullanmaya imkan veren inovatif bir ürün. İnovasyonun kısa tanımı ise bir kurumun kendisine daha fazla para kazandıracak yeni ürün veya servis geliştirmesi olarak yapılabilir. Bu tanımdan yola çıkarsak Cardfinans One ödeme sistemlerinde belki de en inovatif ürün olma potansiyelini taşıyor. Gelir odaklı diğer bankalara “Bunu biz niye düşünemedik” dedirtecek türden hem de !

Cardfinans One sahiplerini bekleyen maliyetler

Cardfinans One inovatif bir ürün, çünkü bir kredi kartı ve Fix Card’ın aksine ücretli bir kredi kartı. Yani ilk sene olmasa da kart ücreti var.

Cardfinans One inovatif bir ürün, çünkü aynı zamanda bir banka kartı özelliğine sahip, yani karta bir vadesiz mevduat tanımlayıp buradaki paranızı alışverişlerinizde kullanabilirsiniz. Vadesiz hesap kullanmak demek, bankanın sizden bu tanımlanan hesap için hesap işletim ücreti tahsil edebileceği anlamına da geliyor.

Cardfinans One inovatif bir ürün, çünkü banka kartı özelliği nedeniyle karta bağlı hesaba kredili mevduat hesabı (KMH) tanımlamak da mümkün. Finansbank’ta KMH hesaplarında ise ekstre ücreti, hesap işletim ücreti gibi maliyetlerle standart bir Finansbank kredi kartı ücretinin çok daha üzerinde bedel ödemek zorunda kalabilirsiniz. KMH uygulamalarının hala bankaların en rahat at koşturdukları (kredi kartlarına kıyasla daha az regülasyona tabi olması nedeniyle) ve en yüksek faizin uygulandığı tüketici finansmanı ürünlerinden biri olmasının, borçlanma maliyeti açısından sakıncalarını da hatırlamakta fayda olacaktır.

Banka her zaman kazanan taraftır

cardfinans oneCardfinans One’nın sahiplerine tek kartı alışverişlerinde hem banka kartı hem kredi kartı olarak kullanmaya imkan veren bir ödeme aracı olması ilk anda kulağa hoş geliyor olabilir, ancak ürünün bu özellikleri bankaya kart sahiplerinden hem kredi kartı yıllık aidatı, hem de tanımlı hesaplardan (vadesiz veya KMH) hesap işletim ücreti, KMH tanımlı hesaplardan ekstre ücreti tahsil etmesine imkan tanıyacak bir ürün. Finansbank Cardfinans One ile tüketicilere bir taşla iki kuş vuracakları izlenimi uyandırırken, kendi açısından bir taşla dört hatta beş kuş vurabileceği bir kapı aralamış oluyor. Vizyon olarak Türkiye’yi başarıya taşıyacak her bireysel ve ticari finansal planın mimarı olmayı benimsemiş Finansbank, bu ürünle bankacılık gelirlerinini katlayarak karlılığını iyice artıracak gibi görünüyor.

Bir başka açıdan bakarsanız web sitelerinden ilan ettikleri vizyonla (Yıllık yüklü bir maliyeti günlük fiyatla az birşeymiş gibi gösteren “Bizce Mümkün” isimli duygu sömürüsünden bahsediyoruz) icraatlarının arasındaki farkın sebebini anlamak çok da zor değil. Günün sonunda Finansbank’ın sahibi tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşıyan Yunanistan’ın en büyük bankası NBG. Banka; Yunan bankacılığının amiral gemisi ve Yunan bankacılığını düzlüğe çıkarmak gibi ayrı bir misyona sahip, bunu yaparken de kurumun karının çok önemli bir kısmının geldiği Türkiye iştirakinden gelen kaynaklardan en fazla verimi alacak şekilde hedef koymaları, çalışanların da bu hedeflere uygun faaliyette bulunması kadar normal bir şey olamaz.

Cardfinans One kredi kartı yıllık aidatı, hesap işletim ücreti ve ekstre gönderim ücreti gibi maliyetlere hassas tüketicilerin kesinlikle uzak kalması veya kullanırken çok temkinli olması gereken bir ürün. Cardfinans One sahibi olmak isteyenlerin ise şimdlilik pilot kullanımın ardından yapılacak resmi lansmanı beklemeleri gerekiyor.