web statistics

Nisan’da Vergi Dilimleri Arasında Geçiş ve Finansman İhtiyacı


Nisan ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde, ücretliler arasında vergi dilimleri arasındaki geçişler ele geçen net tutarlar üzerinde daha net fark edilmeye başlandığından olsa gerek, vergi dilimleriyle ilgili internet aramaları artmaya başladı. Eğer siz de böyle bir internet araması sonucunda bu yazıya geldiyseniz, öncelikle vergi dilimlerinin ne olduğunu açıklayan bu yazımıza, daha sonra dilerseniz 2011 gelir vergisi dilimleriyle ilgili güncel yazımıza göz atabilirsiniz. Gelir vergisi dilimleri yüzünden ortaya çıkan nakit ihtiyacını nasıl giderebileceğinize dair bir fikir sahibi olmak istiyorsanız da şimdi söyleceklerimizi okumanız gerekiyor.

Tüketicilerin işin tabiatı gereği net gelirlerinde bariz bir azalma ile karşılaştıklarında ilk gösterdikleri reaksiyon, yaşam standartlarının gerilemesine sebep olacak tasarruf tedbirleri almak yerine tüketici finansmanı aracılığı ile borçlanmak oluyor. Üstelik bunu yaparken çoğunlukla kendilerine uygun bir ihtiyaç kredisi kullanmak yerine kredi kartı dönem borcunu taksitlendirmeyi, kredi kartından nakit avans çekmeyi veya kredili mevduat hesabını (KMH) kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun ardında yatan en önemli sebep, ilk vergi dilimi geçişinde ortaya çıkan nakit açığının çoğu zaman kredi kullanma refleksini harekete değecek bir tutar olmaması. Tüketiciler çoğu zaman yaşam standartlarını aynen devam ettirip çok daha maliyetli borçlanma araçlarını kullanarak bankalara para kazandırıyorlar.

Bu gibi durumlarda kredi kartı dönem borcunu taksitlendirmek veya KMH hesabını kullanmak yerine öncelikle yıl sonuna kadar ihtiyaç duyacağınız miktarı tespit edip, bunun için halk arasında “5 dk’da Kredi, Anında Kredi, Kolay Kredi” olarak da isimlendirilen ön onaylı kredilerden birine başvurmak daha doğru bir hareket olacaktır. Buna alternatif olabilecek bir başka çözüm ise, tv reklamlarında bankalar tarafından ilgili dönemler için sunulan özel promosyonlu finansman ürünlerinden faydalanmak olabilir. İşte bu amaca yönelik kullanabilecek güncel kampanyalardan iki tanesi:

ING Bank Kredi Kartından EFT / Borç Transferi Kampanyası

ING Bank’ın borç transferi kampanyasında, başka bankadaki kart borçlarınızı ING Bonus Card ile 12 ay vade ve yüzde 0 faizle kapatma fırsatı sunuluyor.

31 Mayıs 2011 tarihine kadar sürecek kampanyadan 12 aya kadar vadelerde yüzde 0 faiz, 12 aydan uzun vadelerde yüzde 1.3 faiz oranıyla 36 aya kadar vadelendirme ve tek seferde yüzde 5.5 komisyon koşullarıyla yararlanabilirsiniz.

ing borc transferi kampanyasiKredi kartından borç transferi kampanyası, ING Bonus kart üzerinden EFT yaparak diğer bankadaki kart borcunuzu kapatmaya dayanıyor. Şube, telefon bankacılığı veya internet şubesini kullanarak EFT işlemini gerçekleştiriyorsunuz ve böylece diğer bankadaki kart borcunuz belirlemiş olduğunuz taksit sayısına bölünerek ING Bonus kartınıza aktarılmış oluyor.

12 ay vadeye kadar faiz alınmasa bile yüzde 5.5 oranında bir komisyon ödenemiz gerektiğini unutmayın. Örneğin 1000 TL’lik kart borcunuzu ING Bonus karta yansıması 1055 TL (12 ay taksiyt söz konusuysa ayda 87.91 TL ekstrenize yansıyacaktır) olacaktır. Tabii bu maliyet hesabı kredi kartı üyelik aidatı yansıtmadıkları varsayımına dayanıyor. Yansıtmaları durumunda maliyete bunun da eklenmesi gerekir. Kredi kartı limitinizin de bu işlem için müsait olması gerektiğini ve ING Bank telefon bankacılığından yapılan Kredi Kartından EFT işlemlerinin günlük 4000TL ile sınırlı olduğunu da hatırlatalım.

Kampanya ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Akbank “Yeni Axess Sahibi Olanlar” için % 0 Faiz Kampanyası

Nakit finansman ihtiyacı olanlar ve mevcut bir Axess kredi kartı olmayanlar için Akbank tarafından çıkartılmış “Yeni Axess sahibi olanlar için sıfır faiz” kampanyası, hesap özetinde belirtilen asgari tutarı yatırmak şartıyla kalan kredi kartı bakiyesine yüzde 0 faiz avantajı sunuyor. Kampanya 31 Mayıs 2011 tarihine kadar mevcutta bir Axess kartı olmayan müşteriler için geçerli (Mevcutta bir Axess’i olmayan Fish, Wings, CSA sahipleri de Axess’e başvurup almaları durumunda kampanyaya katılabiliyor).

axess 0 faiz kampanyasiKampanya kayıt olan ilk 10 bin kart ile sınırlı. Sıfır faiz teklifi kayıt olduktan sonraki ilk 3 ay için 500 TL harcama taahhüdü verilmesi durumunda geçerli. 3 aylık kampanya sonrası güncel akdi faiz oranı uygulanıyor. Ayrıca harcama sözünün gerçekleştirilemediği ay bir önceki ay yararlanılan faiz indiriminin yüzde 25 fazlası kampanya ücreti olarak ilk ekstreye yansıtılıyor. Yani sunulan fırsata rağmen çok dikkatli olunması gerekiyor. Aksi takdirde başladığınız noktadan daha kötü bir borç içine girmek işten bile değil.

Axess başvurusunu Akbank Şubeleri’nden, Bireysel İnternet Şubesi’nden, 4442525 Akbank Çağrı Merkezi’nden, Axess web sitesinden ya da 3155’e Axess yazıp SMS göndererek yapabilirsiniz. Kampanyaya katılabilmek için başvurunuz onaylandıktan sonra, 4442525 Akbank Çağrı Merkezi’ni arayarak kampanyaya kayıt olmanız gerektiğini unutmayın.

Önce tasarruf, sonra kredi

Nisan ayının ardından vergi dilimi nedeniyle doğabilecek finansman ihtiyaçlarınız için refleks olarak kredi kartından nakit avans veya KMH gibi yüksek maliyetli ürünleri kullanmak yerine, söz konusu dönem içerisinde kampanyaları takip etmek veya senelik ihtiyacınız için ihtiyaç kredisine başvurmak daha akılcı olacaktır. Unutmayın, vergi dilimi etkisi Nisan ayında kendini göstermeye başlayabilir, ancak temmuz ve aralık aylarında daha fazla gösterecektir ve bu aylardaki etkiyi düşünerek harcamalarda kısıntıya gitmek en doğru hareket olacaktır.