web statistics

Tarihi Rekora Rağmen Altın Gümüş Karşısında Geriliyor


Altın fiyatlarında yeni rekor dün akşamüstü ons cinsinden 1447.8 dolar ile geldi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki karışıklıkların ardından Japonya’da gerçekleşen deprem tuz biber oldu, derken Portekiz’in iflasının konuşulmaya başlamasıyla yatırım dünyasında korkular arttığı için altın rekor kırmış oldu.

Japonya’daki talihsiz felaketin ardından para basan ülkeler arasına Japonya’nın da girmek zorunda olması nedeniyle, dünyada önemli ekonomiler tarafından devam ettirilen bol para basımına dayalı politikalar biraz daha devam edecek gibi gözüküyor. Bu da yüksek enflasyon ile ilgili endişelere bağlı olarak altın fiyatlarını sıçratıyor.

Bu arada bir iki dikkat çekici noktadan bahsedelim. Dün altın uluslararası piyasalarda tarihi rekor kırmasına rağmen TL cinsinde değer kaybetti. Sizce bu durumun nedeni ne olabilir? Aynı gün hem dolar hem de avro TL karşısında değer kaybetti de o yüzden.

Tüm bu olup bitenlere baktığımızda altın fiyatlarında bu günlerden sonra standart fiyat olarak 1430 dolar benimsenecek gibi bir his uyandı bizde. Ama dediğimiz gibi bizimki bir his. Yatırım danışmanlığı değil. Yatırım danışmanlığı için bu konuda hizmet vermeye yetkili kurumlarla iletişime geçmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

gumus altin fiyatlariFakir adamın altını olarak da anılan gümüşün dün 38.18 ile yeni bir zirve yaparak yatırımcısının gözlerine ışık saçtığına da değinmeden olmaz. Altın hesaplarıyla ilgilenenler için ilgili yazımızı bir kere daha hatırlatıp ilginç bir tespitle yazımız sonlandıralım. 10 Ekim 2008’de 1 gram altın alabilmek için 85 gram gümüş vermek gerekirken, dün 37.85 gram vermek yeterli oluyordu. Gümüş açısından bakıldığında tarihi rekora rağmen altın gümüş karşısında yüzde 57 ucuzlamış. Bu durum gümüşün potansiyeline bir kere daha dikkat çekiyor.