web statistics

Rekabet Kurumu 7 Bankaya 72 Milyon TL Ceza Kesti


Rekabet Kurulu, 8 banka hakkında 19 Ağustos 2009 tarihinde başlattığı soruşturmanın nihai kararını bugün saat 15.00’te açıkladı. Karara göre Kurul, bankaların maaş ödemeleri konusunda anlaşma yaparak promosyon vermediğine ve rekabeti ihlal ettiğine hükmetti.

Yasa gereği Rekabet Kurulu’nun, bankalara kararın çıktığı yıldan bir önceki yılın cirosunun yüzde 10’una kadar idari para cezası vermesi yetkisi bulunuyordu. Buna göre Kurul, rekabet aykırı durum belirledi ve insiyatif kullanarak bankalara 2010 aktiflerinin binde 4 oranında ceza verdi.

Rekabet Kurulu’nun kararıyla; Akbank‘a 14 milyon 525 bin lira,Garanti Bankası‘na 11 milyon 642 bin lira, İş Bankası‘na 12 milyon 987 bin lira, Vakıfbank‘a 8 milyon 226 bin lira, Yapı Kredi‘ye 14 milyon 211 bin lira,
Denizbank‘a 2 milyon 881 bin lira, Finansbank‘a 7 milyon 864 bin lira ceza kesildi.

Kurul, soruşturma kapsamında olan Koçbank ve Pamukbank‘a ise artık mevcut olmamaları nedeniyle herhangi bir ceza vermedi.

rekabet kurumuTürkiye’nin önde gelen 8 bankasının yöneticileri Rekabet Kurumu’nun açtığı, “Maaş ödemelerinde promosyon anlaşması ve yarışı soruşturması” üzerine 1 Mart tarihinde Kurul önünde sözlü savunma yapmıştı. Soruşturma Heyeti Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Koçbank, Pamukbank, Yapı ve Kredi Bankası ve Vakıfbank’ın 2001 yılından itibaren, Finansbankın 2004 yılından itibaren, Denizbank’ın ise 2005 yılından itibaren, 2009 yılına kadar özel firmalara promosyon verilmemesi, protokolü devam eden kurum ve özel firmalara diğer bankalar tarafından teklif verilmemesi konularında anlaşma yaparak rekabeti ihlal ettiğini öne sürmüştü.

Başta Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince olmak üzere bankacılar, “Bu sorgulama bizi komik duruma düşürdü. Yabancıların bile diline düşeriz” diyerek endişelerini ortaya koymuşlardı.