web statistics

İş Bankası Bakır ve Paladyum Fonu Halka Arzı Yarın Sona Eriyor


İş Bankası bu hafta Bakır ve Paladyum Yükselen %98 Anapara Koruma Amaçlı Alt Fon halka arzı gerçekleştiriyor. Bakır ve paladyum endekslerinin önümüzdeki dönemde yükseleceğini öngören yatırımcılara yönelik anapara koruma amaçlı yatırım fonu, yatırımcılarına yüzde 98 oranında anapara koruması eşliğinde, 13 aylık yatırım dönemi içinde oluşabilecek bakır ve paladyum emtia endekslerinin yükselişinden belirli bir katılım oranı çerçevesinde faydalanma imkânı sunuyor.

Halka arz tarihleri 7 Mart 2011 – 10 Mart 2011. Fonun yatırım süresi 11 Mart 2011 – 25 Nisan 2012 tarihleri arasında. Yani fonun vadesi 13 Ay (412 gün). Anapara koruması yüzde 98 ve sadece yatırım dönemi sonunda koruma sağlıyor. Yani söz konusu kıymetli metallerde düşüş yaşanırken panik yapar veya ihtiyaçtan yatırım döneminden önce çıkmak isterseniz zarar edebilirsiniz.

İş Bankası’nın  alt fonunda asgari alım tutarı 1.000 TL (100.000 pay) ve bunun üzerinde 10 TL (1.000 pay) ve katları olarak belirlenmiş. Fonu satarken de yine bu tutarlardan yapılabiliyor.

İş Bankası Bakır ve Paladyum Yükselen %98 Anapara Koruma Amaçlı Alt Fonu fiyat açıklama günleri her ayın 3. ve 18. günü (İstanbul, Londra ve New-York tatil günlerine denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü) olarak belirlenmiş.

Fon satımında fiyat açıklama gününden bir önceki iş günü saat 17.00’a kadar verilen iade talimatları, açıklanacak fiyat üzerinden yatırımcı hesaplarına üç iş günü (T+3) sonra aktarılıyor. Halka arza başvuru için İş Bankası şubelerine gitmeniz gerekiyor. Vergi tüm yatırım fonlarında olduğu gibi kar üzerinden yüzde 10 stopaj olarak alınıyor.

bakirBizce yatırımcıların burada bilmesi gereken önemli konu, bakır ve paladyumun tüm dünyada üretimde yoğun olarak kullanılan kıymetli metaller olduğu. Yani bu kıymetli metallerin fiyatının artması için üretimin sürekli artışta olması gerekir. Dünyada üretimi etkileyen bir başka önemli faktör ise petrol fiyatlarıdır. Petrol fiyatlarında bugünkü gibi önemli yükselişler yaşandığında üretim sekteye uğrar ve üretimde yaşanan bu gibi yavaşlamalar bakır ve paladyum gibi kıymetli metallerde talepte azalmaya sebep olacağından fiyatlarını aşağı yönlü olarak etkileyebilir. Petrol fiyatlarındaki bu yükselişin 2011 yılında devam edeceğini düşünenlerin, bu iki kıymetli metalin fiyatının yükselişine dayandırılan korumalı fonun önemli bir getiri sağlamayabileceğini dikkate almaları gerekir.

İş Bankası Bakır ve Paladyum Yükselen %98 Anapara Koruma Amaçlı Alt Fon halk arzıyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.