web statistics

Bankaların Faiz Dışı Ücretlerine Anasayfadan Erişim Şartı Getirildi


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni bir düzenlemeye giderek, bireysel müşterilerin bankalar aracığıyla kullandıkları tüketici finansmanı ürünlerinin maliyetlerini kolay ve açık bir şekilde öğrenebilmelerini amaçlıyor. 7 Ocak 2011 tarihinde BDDK’nın web sitesinde duyurusu yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, bankalar kendi web sitelerinde para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları vb gibi hizmetler için tüketicilerden talep ettikleri masrafları ana sayfadan kolayca erişilebilecek bir sembol üzerinden yayımlayacak ve ilgili tutarlarda değişiklik olması halinde eş zamanlı olarak güncelleme yapılacak.

BDDK’nın duyurusunde neden böyle düzenleme gidildiği “Bireysel müşterilerden, bu müşterilere sağlanan hizmetler karşılığında farklı adlar altında tahsil edilen tutarlar, bankalarla müşterileri arasındaki uyuşmazlıklar içinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu bakımdan, konu hakkında bankaların bireyleri ve kamuoyunu doğru biçimde, uygun kanallarla ve zamanında bilgilendirmesi büyük önem taşımaktadır. Söz konusu bilginin karşılaştırılabilir ve kolay erişilebilir olması da “bilgilendirme/bilgilenme” işlevinin yerine getirilmesi bakımından zaruridir.” şeklinde açıklandı.

Faiz ve maliyetlere anasayfadan kolay erişim

Yeni düzenlemeyle birlikte; bankalar bireysel müşterilerle sınırlı olmak üzere, sunulan hizmetler (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler vb.) karşılığında talep ettikleri her türlü faiz dışı masraflar ve yasal kesinti ile, bazı bankacılık ürünleri için temel maliyet unsuru olan faiz oranlarını, web sitelerinin ana sayfalarından kolayca erişilebilecek bir sembol üzerinden yayımlayacak ve ilgili tutarlarda değişiklik olması halinde bilgiler eş zamanlı olarak güncellenecek.

BDDK’nın web sitesinde karşılaştırma imkanı

BDDKSöz konusu bilgilere bankaların kendi internet sitelerinin yanısıra BDDK’nın internet sitesinden de ulaşmak mümkün olacak. Böylece banka müşterileri, farklı bankalardaki benzer nitelikteki bireysel bankacılık ürünlerine ilişkin her türlü masraf ve kesintiyi karşılaştırabilecekler ve güncel biçimde takip edebilecekler.

Uygulama temmuz ayında başlıyor

Uygulama teknik altyapı bakımından yoğun bir hazırlık gerektirdiğinden ilk aşamada 01.04.2011 tarihinde test amaçlı olarak başlayacak. Gerekli gözden geçirmelerin yapılmasını takiben de 01.07.2011 tarihinde tüm bankalar uygulamaya geçecek.

Kapsam genişletilmeli

Uygulama bireysel müşterilere yönelik karmaşık ürünler tasarlamayı ve bundan para kazanmayı seven bankaları talep ettikleri ücret ve maliyetleri daha anlaşılabilir bir şekilde yayınlamalarını sağlayacakları için büyük önem taşıyor. Farklı bankaların benzer ürünler için talep ettikleri masrafların BDDK’nın web sitesinde karşılaştırılması ise bizce tüketici için en faydalı olacak gelişme olmuş. Özellikle bizim gibi tüketicilerini finansman ürünleri konusuda tüketicileri bilinçlendirmeye çalışan araştırmacı web sitelerinin de işi kolaylaşacak.

Ancak bankalar finansman ürünleri için ayrı birer web sitesi yaparak ürünün özelliklerini, kampanyalarını ve maliyetlerini buradan da duyurmayı tercih edebiliyorlar. Örneğin internet üzerinde “bonus kart” şeklinde arama yapan biri Garanti Bankası’nın anasayfasına değil, bu ürün için ayrıca oluşturulmuş www.bonus.com.tr adresindeki ayrı bir web sitesine geliyor. Düzenlemenin bu internet sitelerini de kapsayıp kapsamadığı açık değil. Bu bilgilerin ürünle ilgilli çıkarılan mikro siteler üzerinde de aynı prensipte yayınlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca tüketicilerin kampanya detaylarını öğrendikleri basın bültenlerinde de bu detayların yer alması gerekiyor.

Düzenlemenin kapsamıyla ilgili olarak daha detaylı bilgiye ulaştığımızda sizleri bilgilendiriyor olacağız.