web statistics

Garanti Altın Bonus Card Başvurusu Yapmadan Önce…


Bugüne kadar alışverişlerde kullanılmak üzere sadece puan veya uçuş mili kazandıran kredi kartlarına bir yeni ürün daha eklendi. Garanti Bankası ile Atasay Kuyumculuk ile işbirliğine giderek altın biriktiren Altın Bonus Card‘ı müşterilerine sundu. Altın Bonus Card yurtiçi ve yurtdışında yapılan harcamalar karşılığında ATAkulche altın kazandıracak. Biriken altınlar en az 0.5 grama ulaştığında Atasay bayilerinden alınabilecek.

ATAkulche ismi aslında garanti kredi kartlarından kazanılan Bonus’un Altın Bonus Card için farklılaşmış hali. Bonus Card üye işyerlerinden yapacağınız harcamalardan veya kira, okul taksiti, beyaz eşya taksitleri gibi ödemeleriniz için Altın Bonus Card’ınızdan düzenli ödeme talimatı verdiğinizde ATAkulche kazanıyorsunuz. Ya da Altın Bonus Card’ınıza otomatik Atakulche alım talimatı vererek her ay sizin belirlediğiniz tutarda ATAkulche biriktirebiliyorsunuz. Daha sonra Altın Bonus’unuzda biriken Atakulcheleri Atasay mağazalarından ve Atasay yetkili satış noktalarından 0,5 gr, 1 gr, 2,5 gr, 5gr ve 20 gr. olarak teslim alabiliyorsunuz.

Altın Bonus Card’da elbette diğer kredi kartı özellikleri de sunuluyor. Diğer Garanti kredi kartlarında olduğu gibi üye işyerlerinden taksitli alışveriş ve nakit avans gibi özellikler mevcut. Ayrıca sadece Garanti müşterilerine özel sunulan Şehir Yaşam,Otopark, Asistan, Shuttle Hizmeti ve Acil Durum Yardım Hizmeti gibi servislerden yararlanma imkanı var. Altın Bonus Card’ın yıllık üyelik ücreti asıl kartlar için 45 TL, ek kartlar için de 22,5 TL olarak belirlenmiş.

Altin Bonus CardAltın Bonus Card kredi kartı pazarında innovasyonun en güzel örneklerinden biri. Fonksiyonalite olarak geçmiş yıllarda biriken puanlar kredi kartı sahiplerine yatırım fonu alma imkanı sağlayan TEB kredi kartını hatırlattı bize. Tek farkı yatırım fonu yerine AtaKulche tanımlanmış olması. Wings kredi kartlarında, halen devam eden Axess Chipparaların dönem sonunda otomatik olarak mil puana çevrilmesi özelliği mevcut. Kredi kartı sektöründe daha önce uygulanması bulunan bu iki özelliği AtaKulche ile birleştirince rakiplere “bunu biz daha önce niye düşünmedik” dedirten bir ürün çıkmış ortaya.

Garanti Altın Bonus sık olarak Bonus kullanmayan, ancak yoğun olarak kredi kartı kullanan kredi kartı sahipleri için güzel bir fırsat olacaktır. Mil programına sahip kredi kartı olan, ancak o millerin son kullanma tarihi geçmesi nedeniyle ellerinden uçup gitmesinden şikayet eden uçuş meraklıları da Bonuslarını Atakulche’ye çevirmek suretiyle bu konudaki sıkıntılarını da giderebilirler. Sonuçta Bonus, geniş üye işyeri ağı ve yoğun kampanyaları ile gerçekten Türkiye’nin en çok kazandıran kredi kartlarından birisi. Burada alışverişe harcamak yerine kazandıklarını enflasyona karşı doğal bir koruması bulunan altın olarak değerlendirmek isteyen tüketiciler olacaktır.

Altınla ilgili uzun zamandır yazımız çıkmıyordu. Altın Bonus incelememizi mazeret ederek bir kaç konuya kısaca değinmek istiyoruz.

Altın ile ilgili bankacılık ürünü çıkarmak, içinde bulunulan ekonomik ortama bağlı olarak riskli olabiliyor. Örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz yıl altının onsunun 900 usd civarında olduğu dönemde çıkartılan “altına dayalı anapara korumalı fon” için yapılan halka arzın hemen ardından, altının USD cinsinden fiyatları 1000 doların üzerine sıçramış, ondan sonra fonun vadesine kadar söz konusu bant aralığına bir daha inilmemişti. Bunun neticesinde söz konusu fona yatırım yapan kişiler altının tarihi zirvelere ulaştığı bir dönemde sadece beklentilerinin çok altında bir getiri ile yetinmek zorunda kalmıştı.

Altının en büyük özelliği enflasyona karşı doğal bir koruma kalkanı olması. Bununla beraber kağıt üzerinde geliştirilen altına dayalı kaldıraçlı yatırım araçları nedeniyle, Hedge fonların spekülatif etkileri daha güçlenmeye başladı. Bu tür spekülatif hareketler uzun süreli olmasa da altın fiyatlarında dalgalanmalara sebep oluyor. Kısa frekanslı dalgalanmalarda da asıl getiriyi büyük fonların kazandırdığını görüyoruz. Altınla ilgili analiz ve yorumlara baktığımızda uzun vadede ciddi artış öngörülmekle beraber, kısa vadede altının ons fiyatının 1000 doların altına düşmesi yönünde açıklamalar da yoğunlaşmaya başladı. Bu açıklamaların kısa vadede getiri beklentisi içinde olan ve elinde fiziksel altın tutan yatırımcıların stoklarını boşaltması yönünde çıkartılmış bir söylenti olup olmadığına karar vermiş değiliz ama altında pozisyonları bulunan yatırımcıların uzun süreli birikim amacıyla bu pozisyonlarına devam etmeleri, kısa vadede karşılaşılabilecek gerilemeleri maliyet düşürmek amacıyla değerlendirmeleri bir seçenek olabilir.