web statistics

Kart Borcunun Sadece Asgarisini Ödeyenler İçin Yasa Teklifi


Habertürk’ün haberine göre, MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, kredi kartı borçlarının 24 ayı geçmemek üzere tüketici kredisine çevrilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Serdaroğlu’nun yasa teklifi, Haziran ayında çıkan kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması kanunu kapsamının dışındaki kişileri kapsıyor. Yeniden yapılandırma kanunu temerrüte düşmüş, kendilerine ihtar çekilmiş, haklarında icra takibi başlatılmış kişileri kapsarken Serdaroğlu’nun teklifi kredi kartı borcunun asgarisini ödeyerek borcunu döndürmeye çalışan kişilerin kart borçlarının ortalama tüketici kredisi faizi üzerinden ve 24 aylık vadeyi geçmemek üzere tüketici kredisine tüketici kredisine çevrilmesini amaçlıyor.

Türkiye’de kredi kartı borcunun sadece asgarisini ödeyerek yaşayan büyük bir nüfus var. Bilindiği üzere kart borcunun ekstre bilgisinde yer alan asgari tutar ödendiğinde herhangi bir yasal süreç başlamıyor ve kredi notunuz negatife çevrilmiyor. Ancak kişinin borcuna çok yüksek gecikme faizleri eklendiğinden, ödenmesi gereken tutar çığ gibi büyüyor bir süre sonra borcun kapanması imkansız hale geliyor.

kredi karti borcunun asgarisini odeyenlerAsgari tutarın ödenmediği durumlarda ise, kişinin borcunu ödeyemediği bilgisi KKB ve Merkez Bankası kayıtlarına girdiğinden, ileride tekrar kredi veya kredi kartı başvurusu yapıldığında bu veritabanlarındaki negatif kayıtlar yüzünden başvurular çoğunlukla reddediliyor.

Bu açıdan bakıldığında borçların negatif kredi kaydına dönüşmeden kredi ile kapatılması kulağa gerçekten hoş geliyor. Haziran ayında çıkan kredi kartı borcu yapılandırma kanunu, kredi kartı borcu yüzünden mağdur olmuş tüketicileri kapsıyordu. Kredi kartının asgari tutarını ödeyen tüketici ise, nispeten bilinçli bir tüketicidir. Yeni yasa teklifiyle hedeflenen kitle de, borcunu yasal sınırlar çevçevesinde geciktiren müşteriler. Uzun lafın kısası, hazırlanan bu yeni yasa teklifine konu olan herhangi bir mağduriyet bulunmadığı için, biz bu teklifin yasalayaşacağını düşünmüyoruz.

“Kart Borcunun Sadece Asgarisini Ödeyenler İçin Yasa Teklifi” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba ben üniversite öğrencisiyim ve ilk defa kart borcumu tam ödeyemeyeceğim.600 ytl lik borcumun 120 liralık asgarisini ödesem ve bir kaç ayda asgari tutarı ödeyerek kapatsam problem yaşarmıyım ve ne kadar faiz öderim?Birde son ödeme tarihini kaçırınca hemen kara listeye düşüyor muyuz?Yoksa ikinci ay ödemedikten sonra mı düşüyoruz?Teşekkürler

  2. @Adsız //13 Kasım 2009 Cuma 23:26
    Bu konuyla ilgili olarak sitemizde oldukça detaylı bir şekilde makale ve yorum mevcut. Oralara bir kere daha gözatmanızı öneriyoruz. Asgari tutarı ödediğiniz sürece bir sorun yaşamazsınız gereksiz faiz ödemiş olursunuz. Gecikmeye düşerseniz (yani son ödeme tarihine kadar kredi kartı ekstersinde bildirlen minimum ödeme tutarını yatırmazsanız hakkınızdaki kayıtlar kkb'ye iletilecektir. Bir sene sonra eğer bir yasal takip söz konusu değilse bu kayıtlar ortadan kalkar.

Yorumlar kapalı.