web statistics

ATM’lerde Altın Nokta ve Ortak Nokta Ayrımı Tarih Oluyor


Bildiğiniz gibi banka kartınızla (diğer adlarıyla debit kart, ATM kartı) kendi bankanıza ait olmayan bir ATM’den de nakit para çekebiliyorsunuz. Bunu yapabilmeniz için bankanızın Altın Nokta veya Ortak Nokta paylaşım ağlarından hangisine dahil olduğunu bilmeniz gerekiyor. Ancak 1 Ekim 2009 itibariyle Altın Nokta ve Ortak Nokta paylaşımları ortadan kalkıyor. Bu tarihten itibaren kart kullanıcıları, dilediği bankanın ATM’sinden bakiye sorgulama ve para çekme işlemlerini yapabilecek.

Eski uygulamada müşteriler ancak bankasının dahil olduğu ağdaki diğer bankaların ATM’lerinden para çekebiliyordu. Fortis, Akbank, Garanti Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi gibi bankalar Altın Nokta ATM Paylaşım ağına dahilken; katılım bankaları, HSBC, Finansbank, Denizbank, Şekerbank, ING bank gibi kurumlar Ortak Nokta ATM Paylaşım Ağı’nı kullanıyorlardı. Müşteriler bankasının ait olduğu ağda bir ATM bulamadığında, para çekme veya bakiye sorgulama işlemi yapamıyordu.

1 Ekim 2009 tarihinden itibaren 26 bankanın katılımıyla gerçekleşecek ortak ATM paylaşımı sayesinde; tüm banka kartı kullanıcıları, istediği bankanın ATM’sinden bakiye sorgulaması yapabilecek ve para çekebilicek. Yeni uygulamayla beraber Altın Nokta ve Ortak Nokta uygulamaları son bulacak.

altin nokta ortak noktaBurada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Başka bir bankanın ATM’sinden para çektiğiniz zaman sizden bu işlem için ücret talep edilebilir. Yeni sistem bu ücretlerin miktarı, oranı konusunda bir standart getirmiyor. Mevcut sistemde başka bankanın ATM’sinden 10 lira nakit çekenden 4 lira ücret alınabiliyor. Bu rakamlar bankadan bankaya değişiyor. Yeni sistemde de bankaların çekim ücretlerinde yeniliğe gidip gitmeyecekleri belli değil. Ücretler bankadan bankaya değişeceği için diğer bankaların ATM’lerini kullanmak durumunda kaldığınızda, hangisinin kaç lira ücret alacağını bilemeyebilirsiniz.