web statistics

Garanti’den Shop & Miles Sahiplerine American Express Kart


Eğer Shop and Miles Kredi kartı sahibiyseniz, Garanti cephesinde bu ile ilgili bazı değişiklikler olduğunu farketmişsinizdir. Milliyet gazetesinde çıkan bu haberden anladığımız kadarıyla söz konusu değişiklik sürecinin sonuna gelinmiş gibi. Temmuz ayı sonunda hayatımıza girecek 3. nesil mobil iletişim kampanyalarının ivmesinden faydalanarak bu yeni projelerini tanıtmak isteyen Garanti Bankası, bir kaç aydır devam eden süreçle ilgili lansmanı “Shop and Miles’da ikinci jenerasyon” başlığıyla yapmayı tercih etti.

Bundan yaklaşık üç ay öncesinde Garanti Bankası Shop and Miles kredi kartı sahiplerine bir mektup gönderimi yapılarak, değişiklik hakkında bir ön bildirim yapılmıştı. Buna göre Shop and Miles sahiplerine kendileri için daha avantajlı mil kazanımı imkanı verecek iki yeni kredi kartı verileceği bilgisi verildi. Shop and Miles Visa kart sahiplerine biri Mastercard diğeri Amex olmak üzere iki yeni kredi kartı daha verilecekti. Yeni Mastercardlar kullanılmaya başlandıktan sonra, eski Shop and Miles’lar üç ay içerisinde otomatik olarak iptal edilecekti. Amex kart kullanıldığında mil kazanımı %25 daha avantajlı gerçekleşecekti.

Amex, yani American Express finansal hizmetler sağlayan bir ödeme sistemi şirketidir. Özellikle Kuzey Amerika kıtasında sağladığı ek servisler ve üye işyeri ağı nedeniyle oldukça yaygındır. Amex tarafından verilen hizmetler arasında kredi kartı, charge kart ve seyahat çekleri bulunur. Charge kart, kredi kartı mantığında sahiplerine alışverişlerde kullanım ve bir ay sonra ödeme imkanı tanır. Kredi kartından farklı olarak dönem içinde yaptığınız harcamaların tamamını ödemek zorundasınızdır. Asgari ödeme tutarı yoktur. Geç ödeme yaptığınızda veya borcun tamamını yatırmadığınızda, dönem bakiyesinin %5’i civarında bir ücret işletilir (faiz değil gecikme ücreti işletiliyor). Kredi kartında ise son ödeme tarihine kadar asgari tutar ödenmesi durumunda herhangi bir gecikme ücreti yansıtılmaz. Ödenmeyen bakiyeye faiz işletilir. Seyahat çekleri ise seyahat eden Amerikalılar tarafından kullanılan; tutarları 10, 20, 50, ve 100 dolar gibi önceden belli karşılığı çeki veren şirket tarafından garanti edilen (bu durumda Amex şirketi oluyor), seyahat edilen ülkede kolayca nakte çevrilme imkanı olan çeklerdir. Verilen hizmetlerden alınan ücret komisyon ve faizler diğer tüketici finansman ürünleri arasında karşılaştırıldığında kredi kartından biraz daha maliyetli olarak sınıflandırılabilir.

american expressAmerican Express kart 90’lı yılların ortasına kadar çeşitli bankalar tarafından ülkemizde üst gelir grubundaki müşteriler (şimdiki tanımıyla özel bankacılık müşterileri) için direk olarak Amex şirketinden getirildi. Ancak söz konusu kartın sadece yurtdışında kullanımı olması ve bu alanda faaliyet gösteren Visa ve Mastercard ödeme sistemleri tarafından geliştirilmiş prestij ürünlerinin ülkemizde yaygınlaşması ile belirli bir süre sonra kayboldular. 90’lı yılların ortasında Akbank Amex’i kendi markası altında parekende bankacılık hizmetleri çerçevesinde yaygınlaştırma çabası içine girdi, ancak kartın sadece Türkiye sınırları içersinde geçerli olması ve onda da üye işyeri sayısı açısından yetersiz kalması nedeniyle tekrar kayıplara karıştı.

2000’li yılların ortasına geldiğimizde ise kredi kartı pazarında oldukça sağlam bir konuma sahip Garanti Bankası tarafından prestij ürün olarak tekrar tüketiciyle karşı karşıya getirildi. Tabi o zamanlar her isteyene Amex kredi kartı verilmiyordu. İleride Amex kart sahiplerinin faydalandığı bu hizmet ve avantajlara sahip olabilmek için oldukça ciddi gelire veya mevduata sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyordu. Geçen zaman içerisinde gelişen kredi kartı hizmetleri ve rekabetin de etkisiyle, Shop and Miles sahipleri kendilerine sorulmadan Amex kart sahibi oldular.

Artık hemen hemen her Shop and Miles sahibinin Amex kredi kartı olduğuna göre, Garanti Bankası’nın Amex kredi kartının özelliklerinin yer aldığı bir inceleme yazısını buradan yakında sizlerle paylaşacağız. Ancak bu kart ile ilgili bilmeniz gereken en önemli özellik, tüm avantajlarına rağmen Amex kredi kartının geçerli olduğu üye işyerlerinin Garanti Bankası üye işyerleriyle sınırlı olduğu. Yani alışveriş yapacaksınız ve Amex kredi kartının %25’e varan avantajlı mil kazanımından faydalanmak istiyorsunuz, kartınızı çıkartıyorsunuz kasadaki görevliye uzatıyorsunuz. Eğer o üye işyeri Garanti üye işyeri değilse “Başka kredi kartınız yok mu?” sorusuyla karşılaşırsınız. Amex kredi kartlarıyla yapılan işlemler sadece on-us işlem olarak geçebildiği için işlem maliyetleri oldukça düşük ve bu nedenle diğer ödeme sistemlerine bağlı (Visa veya Mastercard) Shop and Miles kredi kartlarıyla karşılaştırıldığında avantajlı mil kazanımı önerebiliyorlar. Eğer alışverişlerinizi yaygın markalardan yapan biriyseniz bu markaların hemen hepsi Garanti üye işyeri ağına bağlı olduğu için eksikliğini hissetmeyebilirsiniz. Ancak alışverişlerinizde sık tercih ettiğiniz markalar Garanti üye işyeri değilse (çok nadir olsa da bu hala mümkün), Amex kredi kartı ile avantajlı mil kazanımı sizin için hayal olacaktır.

Kredi kartı ücretleri konusunda hassas tüketicilerin bakış açısından, iki yeni kredi kartı iki yeni kart ücreti anlamına geliyor. Kartlarınızı kullanmadıysanız herhangi bir ücret söz konusu değil, ancak kartlarınız teslim alıp ilk işleminizi gerçekleştirdiğiniz anda Garanti Bankası tarafından belirlenen kriterlere sahip değilseniz, kartınızın tipine göre (Clasic, Gold, Platin veya Black) belirlenen yıllık kart aidatını eksrelerinizde göreceğinize adınız gibi emin olabilirsiniz. Müşteri memnuniyeti açısından ilk sene kullanımlarından kart ücreti alınmayabilir, ancak bu uygulansa bile ikinci sene bu ücreti ödemekten pek kaçış olacağını düşünmüyoruz.

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin ilgili basın toplantısında bizim yukarıda bahsettiğimiz detaylardan bahsetmeden programın dünü bugünü ve yarını hakkında bir açıklama yapmış oldu. Sezgin Shop&Miles ile 9 yılda iyi bir noktaya geldiklerini, Shop&Miles’ın gerçek bir “mil” programlı kredi kartı olduğunu anlatmış.

Doğrudur, şu anda Deniz Bank Luftansa işbirliği ile devam etmekte olan Miles and More programını saymazsak tüm mil programlarında herhangi bir hayayolundan bilet almanız mümkünken, Shop and Miles ile sadece bu THY ve Star Alliance uçuşlarından bilet alabiliyorsunuz. Bu durumun tam bir avantaj olduğunu söylemek mümkün mü emin değiliz.

Garanti Bankası ile Türk Hava Yolları’nın bilgi birikimi ve tecrübesi sayesinde kart
sahiplerinin değişen seyahat alışkanlıklarını ve beklentilerini analiz ederek Shop&Miles’ı yenilediklerini bildiren Sezgin, 500 bin yeni kartın kullanıcılara teslim edildiğini, Ağustos sonunda bütün kartların teslim edilmesiyle toplam 650 bin kartın dağıtılmış olacağını kaydetti.

Doğrudur, Garanti Ödeme Sistemleri bir kredi kartı olana iki kredi kartı daha bastı. En az bir üç ay kadar daha bu kart sayısı ile rakiplerine karşı bir avantaj sağlayıp, sene sonu kart sayısı hedeflerine erkenden ulaşarak prim almayı hakedecekler.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sezgin, bugüne kadar 120 bin civarında American Express kartı verdiklerini bildirdi. Mil programlarında rekabetin yoğunluğuna işaret eden Sezgin, “Ancak Shop&Miles’tan kaçış görmüyoruz. Belki büyüme hızını etkileyebilir. Uçuş kültürü son yıllarda artıyor. Amaç pazarın büyümesi. Rekabetin bizleri daha zinde tuttuğu ve uçuşa olan dikkati artırdığına inanıyorum” diye konuştu.

Geçen yıllar boyunca önce Akbank, ardından Yapı Kredi’nin dahil olduğu THY Miles and Smiles ortaklığı ihalesinde astronomik fiyatlara ok deyip yatırım yaptıktan sonra başka ne açıklama olabilirdi ki…

Uçuş mili sağlayan kredi kartı programlarında hala önemli bir yere sahip olan Shop and Miles’ın bu hamlesine rakiplerinin ne tepki göstereceğini ve kendilerine sorulmadan iki adet ilave kart basılan Shop and Miles müşterilerini memnuniyet açısından bu durumun ne kadar etkileyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Son bir not : Garanti Bankası çağrı merkeziyle bu konuda yapılan görüşmelerde bu durumun Garanti Bankası’nın Visa ile yaptığı anlaşmanın sona ermesinden kaynaklandığı söyleniyor. Bahsedilen anlaşma büyük ihtimalle yeni verilen her kart için ödeme sistemleriyle belli bir prim üzerinde anlaşılması ile ilgili olsa gerek, yoksa Visa’sız bir Garanti kredi kartı söz konusu olamaz.