web statistics

Borsa Yatırım Fonu (BYF) Nedir ?


Borsa Yatırım Fonu, bir endeksi baz alır ve borsada işlem görerek baz aldığı endeksin performansını yatırımcıya yansıtır. Böylece yatırımcıya endeks kapsamındaki hisse senetlerine, endeksteki ağırlıkları oranında yatırım yapma imkanı sunar. Diğer hisse senetleri gibi İKMB’de aracı kurumlar aracılığıyla alınıp satılabilirler. Borsa Yatırım Fonu işlemlerine ilişkin takas da yine hisse senetlerinde olduğu gibi 2 gündür.

Neden Borsa Yatırım Fonu almalıyım ?

Borsa Yatırım Fonları sayesinde yatırımcılar sadece tek bir fonla dengeli bir portföye sahip olabilirler. Sadece tek bir hisse senedine yatırım yapmak yerine, Borsa Yatırım Fonu ile sermaye piyasalarında işlem gören menkul kıymetlerden oluşan bir portföye yatırım yaparak riski azaltabilir ve piyalasaların yükseldiği dönemlerde de getirinizi artırabilirsiniz.

Borsa Yatırım Fonlarının diğer bir avantaji da düşük maliyetlerdir. Yönetim ücreti diğer yatırım fonlarının üçte biri kadardır. Yatırımcılar İMKB’de yaptıkları alım satım işlemlerinde, diger hisse senetlerinde olduğu gibi sadece aracı kurumların tahsil ettikleri komisyonu öderler.

Risk nedir ?

Borsa Yatırım Fonları takip ettikleri endekse bağlı olara getiri sağlarlar. Dolayısıyla takip edilen endeks değer kaybederse fonun fiyatı da değer yitirebilmektedir.

Borsa Yatırım Fornu örneği – DJIST

DJIST borsa yatirim fonuFinansbank tarafından kurulan Dow Jones İstanbul 20 (DJIST) Borsa Yatırım Fonu, Dow Jones Turkey Titans 20 lndex’inde yer alan Türkiye’nin önde gelen halka açık 20 şirketinin hisse senetlerini içerir. DJIST’te Akbank, Anadolu Efes Biracılık, Asya Bank, BIM Birlesik M.A.S., Doğan Holding, Enka İnşaat, Ereğli Demir ve Çelik, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası C, Koç Holding, Petrol Ofisi, Sabancı Holding, Şekerbank, Turkcell İletişim Hiz., Turk Telekom, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası hisse senetleri bulunur.

Dow Jones İstanbul 20 A Tipi Borsa Yatırım Fonu, Dow Jones Turkey Titans 20 Index endeksini takip eder. Yani yatırımcı bu Borsa Yatırım Fonu’na yatırım yaptığında, bu endekste yer alan hisselerin perfomansına bağlı olarak getiri elde eder.