web statistics

Shop&Miles tekrar Garanti’nin mi yoksa Yapı Kredi’nin mi olacak ?


Türk Havayolları ve Garanti Bankası‘nın, Shop&Miles ortak markalı kredi kartı anlaşması 29 Ekim 2008‘de sona eriyor. Türk Havayolları’nın anlaşmanın yenilenmesi için açtığı ihalenin finalistleri belli oldu. Son iki ihaleyi de kazanan Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası ihalenin final değerlendirilmesine kalan kurumlar oldu. Bu ihale kredi kartı alışverişleri ile uçuş mili ve uçak bileti kazanmayı ve Shop%Miles başvurusu yapmayı planlayan tüketiciler için biraz belirsizlik oluşturmuş olabilir. TuketiciFinansman.net olarak bu belirsizliğe biraz netlik getirecek bir yorum getirmek istedik.

THY İcra Kurulu’nun her iki bankanın yöneticileriyle bir araya gelerek son teklifler öncesinde görüşmeleri bekleniyor. Kamuoyu, ihaleyi kimin kazandığını önümüzdeki hafta resmi olarak öğrenecek olsa da, geçmişte yaşanan deneyimler göz önüne alındığında, ihalenin galibi şimdiden belli gibi.

Bu ihaleyi kimin kazanacağı bir sürpriz de olabilir ama büyük ihtimalle yine Garanti Bankası olur diye düşünüyoruz. Çok değil bundan 3 yıl kadar geriye yani ikinci Miles&Miles programı imtiyaz haklarıyla ilgili ihaleye döndüğümüzde; ihalenin son aşamasında Akbank ve Garanti Bankası iki finalist olarak karşımıza çıkmışlardı. O dönemde Axess ile agresif bir politika izleyen Akbank, ihalede 20 milyon dolarlık bir teklifle en yakın rakibi Garanti Bankası’nın teklifinin oldukça üzerinde bir rakamla çok avantajlı bir konuma geçmişti. Garanti Bankası ise ilk ihalenin galibi olmanın verdiği rehavet ile yenilemeyi daha hesaplı bir bedele kapatmayı planlarken, böylesine bir rekabet ile karşılaşınca çok kısa süreli bir paniğin ardından THY yetkilileri ile kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerin ardından THY İcra Kurulu, ihalenin 20 milyon dolar bedelle Garanti Bankası ile yenilenmesi yönünde sonuçlandığını açıkladı.

THY İcra Kurulu’na göre böylelikle hem kurum (THY) zarara uğratılmamıştı hem de herhangi bir geçiş süreci yaşanmayacağından hizmetler kesintiye uğramadan devam ederek müşteri memnuniyetinden feragat etmemiş olacaklardı.

Bize göre bu seneki ihale sonuçları da çok farklı olmayacak. Yapı Kredi Bankası’nın yarışa dahil edilmesinin en büyük sebebinin Garanti Bankası’nın teklifini yüksek bir noktaya çekebilecek rekabeti yaratmak olduğunu düşünüyoruz. Yapı Kredi Bankası’nın öte yandan bir önceki ihalede yer alan Akbank kadar Agresif olacağını zannetmiyoruz. Yapı Kredi, zaten World Card ile sınırlı da olsa world puanlarla uçak bileti almaya imkan veriyor. Bu konuda çılgın paralar ödeyerek çok fazla bir avantaj da kazanamayacağı gözönünde bulundurulursa, Garanti Bankası bu ihaleyi Yapı Kredi’nin teklifinin biraz üzerinde, geçen ihaledeki fiyatın aynısına veya biraz daha altında kapatır gibi geliyor.

Uzun lafın kısası Shop&Miles cephesinde çok büyük bir değişiklik olacağını tahmin etmiyoruz. Aranızda Akbank’ı merak edenler varsa bizce Akbank Wings Card ile kendine bambaşka bir yol seçmiş ve o yolda çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki hafta ihale sonuçları açıklandığında ve Millerin Kardeşliği nasıl bir yol seçiyor belli olduğunda sonuçları sizlerle paylaşıyor olacağız.

Güncelleme (03.09.08) : THY, Garanti Bankası ile yola devam etme kararı aldı.