web statistics

İmalatçı, Esnaf ve Sanatkara Sıfır Faizli Kredi Başvuruları Bugün Başlıyor


Faizi Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından karşılanacak olan sıfır faizli kredi için başvurular bugün başlıyor. Bu krediden sadece imalatçı, esnaf ve sanatkarlar yararlanabilecek. İşletmelerin, çalışan sayısına göre kullanabileceği azami kredi miktarı değişiyor. Buna göre ekim sonu itibariyle çalışan sayısı 1-9 arasında olan imalatçı esnaf, sanatkâr ile mikro ölçekli KOBİ’ye 25 bin YTL kredi imkânı sunulacak. İmalatçı kadın esnaf ve sanatkâr için kredi üst limiti ise 30 bin YTL olacak. Çalışan sayısı 10 ila 250 arasında değişen KOBİ’ler ise 100 bin YTL’ye kadar kredi kullanabilecek.

Sıfır faizli kredinin faizinin tamamını KOSGEB karşılayacak. Kredilerde ilk 3 ayı ödemesiz olmak üzere, 12 aylık vade uygulanacak. Yaklaşık 10 bin esnaf ve sanatkara kullandırılacak kredinin toplam tutarı 350 milyon YTL.

Sıfır faizli kredi kullanmak isteyen imalatçı esnaf ve sanatkarın, bugünden itibaren Vakıfbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Şekerbank, TEB ve Fortisbank şubelerine başvurmaları gerekiyor.

kosgeb can suyu kredisiBaşvurular, KOSGEB ile bankalarca belirlenecek kriterlere göre ve başvuru sırasıyla değerlendirmeye alınacak. Teminat sıkıntısı yaşayabilecek olan işletmeler, Kredi Garanti Fonu’na (KGF) başvurarak yüzde 1 komisyon oranıyla destek alabilecek. Sağlanacak kredinin yüzde 20’şerlik iki kısmı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile kalkınmada öncelikli yörelere (toplam 140 milyon YTL’si) kullandırılacak. Kalan yüzde 60’lık kısım ise normal ve gelişmiş yörelere (toplam 210 milyon YTL) ayrıldı.

Krediye başvurma koşulları şu şekilde :

* İmalat sektöründe faaliyet göstermeli.
* İşyerinin 250’den az çalışanı olmalı.
* Satış hasılatı ya da bilançosu 25 milyon YTL’yi aşmamalı.
* KOSGEB veritabanına kayıtlı olmalı.
* KOSGEB’e verilecek güncel formu onaylanmış olmalı.

Krediden yararlanma koşulları ve yararlanabilecek imalatçı esnaf ve sanatkar meslek kolları listesine www.sanayi.gov.tr ve www.kosgeb.gov.tr adreslerinden ulaşılabiliyor.