web statistics

KDV`si Yüzde 8’e Düşürülen Makinaların Leasing’deki Payı Yüzde 15


Finansal Kiralama Derneği, KDV’nin %18’den %8’e indirildiği makinaların toplam leasing işlemleri içindeki payının %15 olduğunu ve bu indirim ile yılda 1.2 milyar dolarlık leasing işleminin KDV oranının 10 puan indirilmiş olacağını açıkladı. KDV payı %8 düşen makinalarla ilgili şu açıklamaya yer verildi :

“Belirtilen makina gruplarının toplam finansal kiralama işlemleri içindeki payı yaklaşık olarak yüzde 15’dir. Finansal kiralama işlem hacmi 2007 yılında 8.2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2007’deki işlem hacminin ve mal cinsi dağılımının sabit kalacağı varsayımından hareketle; ek kararnamenin, yılda 1.2 milyar dolarlık finansal kiralama işleminin KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirmiş olacağını söyleyebiliriz.”

Maliye Bakanlığı’nın bu yeni düzenlemesi özellikle KOBİ’ler (Küçük ve orta boy işletmeler) tarafından yoğun olarak kullanılan bazı torna ve dikiş makinalarını kapsıyor. Daha önce %1 olan leasingdeki KDV avantajının kaldırılarak %18’e çekilmesinin ardından yapılan bu değişiklik KDV avantajını tamamen geri getirmese de KOBİ’lerin maliyet yükünü oldukça azaltacak gibi görünüyor.