web statistics

BDDK hangi bankacılık ücretlerini kaldırıyor?


BDDK’nın bugün duyurusunu yaptığı Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı‘yla finansal tüketicilerin korunmasına ilişkin yeni düzenlemeler görüşe sunuldu. Tasarının yıl sonunda yasalaşması bekleniyor.

Yönetmelik ile tüketicilere sunulan finansal hizmetler karşılığı bankalarca tahsil edilen ücret, komisyon ve masraflara dair usul ve esaslar yeniden düzenlendi. Buna göre bankalar aşağıda yer alan 20 ücret kalemi dışında başka hiçbir ücret alamayacak.

Ücret alınabilecek hizmetler

Bireysel Krediler
1. Tahsis Ücreti
2. Ekspertiz Ücreti
3. Taşınır ve Taşınmaz Rehin Ücreti
Mevduat
4. Hesap İşletim Ücreti
5. Para Çekme Ücreti
Para Transferleri
6. Elektronik Fon Transferi Ücreti
7. Havale Ücreti
8. Swift Ücreti
Kredi Kartları
9. Yıllık Üyelik Ücreti
10. Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti
11. Kart Yenileme Ücreti
12. Nakit Avans Çekim Ücreti
Diğer
13. Kiralık Kasa Ücreti
14. Kampanyalı Ürün ve Hizmetler Ücreti
15. Fatura Ödeme Ücreti
16. Arşiv – Araştırma Ücreti
17. Onaya Bağlı Bildirim Ücreti
18. Bakiye Sorgulama Ücreti
19. Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler
20. Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler

Bu listede yer alanlar dışında hiçbir ücret tahsil edilemeyecek. Yeni bir ücret konulabilmesi için BDDK’dan izin alınması zorunluluğu getirildi. Kaldırılan bazı önemli ücret kalemleri ise aşağıdaki şekilde belirlendi.

BDDK tarafından kaldırılan ücretler

1. Onaysız yapılan bildirimler,
2. İpotek fek ücreti,
3. Kiralık kasa ziyaret ücreti,
4. Bozuk para tümleme ücreti,
5. Borcu yoktur yazısı ücreti,
6. Dekont yazdırma ücreti,
7. Hesap bakım ücreti,
8. Hesap özeti gönderim ücreti,
9. SMS gönderim ücreti,
10. Hesap işlemsizlik ücreti,
11. Hesap cüzdanı yazdırma ücreti,
12. Banka kartı ücreti,
13. Hesap açma-kapama ücreti,
14. Dosya masrafı,
15. Kredi istihbarat ücreti,
16. Kredi işlem fişi ücreti,
17. Ödeme planı değiştirme ücreti,
18. Değişken taksitli ödeme planı ücreti,
19. Sanal kredi kartı ücreti,
20. Kendi hesabına para yatırma ücreti,
21. Reddedilen kredi ücreti,
22. Kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti,
23. Taksitli nakit avans komisyonu,
24. Hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti,
25. Hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti,
26. Belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti.

Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için finansal tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacak. Ücret artışlarındaki keyfiyeti önlemek amacıyla, yıllık %20’nin altındaki artışlarda tüketicinin bilgilendirilmesi zorunlu tutuldu, hiçbir ek maliyete katlanmadan ürün veya hizmetin kullanımından vazgeçme imkanı getirildi. Ücretlerdeki yıllık %20’nin üzerindeki artışlar ise finansal kuruluşların tüketiciye ulaşarak yeniden tüketicinin onayını alması şartına bağlandı.

Tüketici kredisinde tek ücret ve KMH’a sınırlama

bddkHalihazırda finansal tüketicilerden tahsil edilen dosya masrafı, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, kredi dekont ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi onlarca ücret kalemi kaldırıldı.

Ayrıca tüketici kredisi olmasına rağmen, vatandaşlarımızın acil nakit ihtiyaçları nedeniyle kullandıkları kredili mevduat hesapları ile taksitli nakit avans çekimlerinden tahsis ücreti alınmayacak.

Hesap işletim ücreti yerine müşteri ücreti

Düzenlemeyle hesap bazlı ücret sisteminden müşteri bazlı ücret sistemine geçiliyor. Tüketicinin kuruluşta birden fazla hesabı bulunuyorsa, sadece bir hesap işletim ücreti alınabilecek. Böylelikle mevcut duruma göre vatandaşların ödeyecekleri hesap işletim ücreti önemli ölçüde azalmış olacak. 180 gün boyunca hareket görmeyen mevduat ve katılım fonu hesaplarından ise hesap işletim ücreti tahsil edilemeyecek.

Para yatırma ve para çekme işlemlerinde yeni düzenlemeler

Tüketicinin kendi bankasının ATM’lerinden ve şubelerinden kendi hesabına para yatırma, bakiye sorgulama ve banka tarafından belirlenen limit dâhilinde ATM’lerinden para çekme işlemlerinden ücret alınamayacak.

Kredi kartlarında yeni dönem

Bankalara getirilen tüketiciye yıllık üyelik ücreti bulunmayan bir kredi kartı sunma zorunluluğunun yanısıra, kredi kartı kullanılmaya başlanmadan ücret alınamayacağı kuralı getirildi. Ayrıca 6 ay (180 gün) ve daha uzun süre kredi kartını kullanmayan müşterilerden ücret tahsil edilemeyecek. Yaygın olarak kullanılan banka kartlarından ve sanal kredi kartlarından da ücret alınamayacak.

“BDDK hangi bankacılık ücretlerini kaldırıyor?” üzerine 2 yorum

  1. Banka sahipleri ve ortakları ve bunu normalleştiren devlet kanalları Faiziniz yerin dibine Batsın da ölüm anında acı çeke çeke can verin yeriniz yurdunuz CEHENNEM olsun inşallah…

  2. Merhaba

    Stres ve hızlı onayı olmadan kişisel veya işletme kredisi ihtiyacınız var mı? Eğer öyleyse biz şimdi% 3 asal faiz oranı üzerinden kredi sunuyoruz olarak, lütfen bize ulaşın. Bizim kredi güvenli ve daha fazla bilgi ve uygulamalar için, güvenli bir bu e-postayı yanıtlayın.

    [email protected]

Yorumlar kapalı.