web statistics

Finansbank doğru formülü Enpara.com’da buldu


10 TL’ye bile “Zengin Faizi” vaat eden Finansbank, Enpara.com‘da bir zamanlar en yüksek oranın sunulduğu 32 günlük TL cinsi vadeli mevduatta, faiz oranını %8.40’a indirdi (vadenin uzamasıyla birlikte faiz oranı %8.90’a kadar çıkıyor). Bize gelen yorumlara göre, ilk lansman tarihinde Zengin Faizi tanımıyla beraber kullanılan %10’luk oranın önemli miktarda düşmüş olması, bazı müşterilerde memnuniyetsizlik yaratmış.

Ancak bu oranların, hala diğer bankalar tarafından sunulan birçok vadeli mevduat veya birikim hesabı (ING Turuncu hesap, TEB Marifetli Hesap vb.) ürünleri için uygulanan faizlerden daha avantajlı olduğununu unutmamak gerekiyor. Ayrıca değişen piyasa şartları bankaların mevduat faizlerinde indirim yapmasını kaçınılmaz bir hale getiriyor. Eğer enpara.com çağrı merkezini (0 850 222 3663) ararsanız çağrı merkezindeki karşılaşacağınız kişi de tecrübesi ve dili döndüğünce size bunu anlatmaya çalışacaktır.

Finansbank, enpara.com müşterilerinin %70’e varan kısmını zaten Finansbank’ın mevduat müşterisinden devşirmiş durumda*. Bu müşteriler Finansbank daha avantajlı mevduat oranları sunduğunda bunu kullanıyor olacaklar. Diğer %30’luk bölüm ise faiz getirisi konusunda hassas mevduat müşterileri. Bu kişiler de daha avantajlı bir oran bulduklarında süratle diğer bankalara geçeceklerdir. Bu zamana kadar kazandıkları oranlar da yanlarına kar kalmış olacak.

encardAma objektif olarak baktığımızda biz Finansbank’ın Enpara.com’un ilk lansmanında tüketicilerin karşısına çıkarkenki vaadinin arkasında durduğunu düşünüyoruz. Hala bazı bankaların mevduat oranlarına göre avantajlı faiz oranları sunuyor. Pazarlıkla sahip olduğunuz mevduat tutarına göre pratikte daha avantajlı bir getiri sunan banka bulma imkanınız da mevcut, ama o zaman zaten Zengin’in faiz pazarlığını yapabilecek bir birikime sahip olmanız gerek. İlk başta açıklanan %10’luk zengin faizinin biraz hoşgeldin faizi ile şişirilerek, belli bir süre sonunda o şişkinliğin piyasa koşulları bahanesiyle geri alındığı rahatça iddia edilebilir. Ama enpara.com, aynı banka tarafından çıkartılan diğer ürünlerle karşılaştırıldığında uzun taahhütler ve taahhütlerin bozulması durumunda devreye giren cezalar ve gizli maliyetler içermemesi açısından önemli bir sadelik taşıyor. Bu da faiz avantajına ek olarak enpara.com’u beğenmemiz için bize bir sebep daha sunuyor.

* Yazımız üzerine Enpara.com ekibinden Ömür Kula Çapan bize bir açıklama gönderdi. Konuyla ilgili olan kısmı aynen yayınlıyoruz:

Enpara.com’da bugün itibariyle 60.000’in üzerinde müşterimiz bulunuyor. Bu müşterilerimizin %70’i, Finansbank’a yeni kazandırılmış müşterilerden oluşuyor. Yani bahsettiğiniz gibi bir devşirme kesinlikle söz konusu değil. Tabii ki sizin de bahsettiğiniz gibi bu yeni müşterilerimizin içinde faiz getirisi konusunda hassas mevduat müşterileri olabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak, müşterilerimizin Enpara.com’u kullanım trendlerine baktığımızda, bu tip müşterilerden daha fazla sayıda küçük birikim için gelen, gerçekten sistemden memnun kalan ve bizi deneyimledikçe sadece faiz değil, hizmet beklentisi anlamında da hassasiyetler oluşturan müşterilerimiz olduğunu görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor açıkçası. Çünkü her ne kadar modelimiz gereği her zaman piyasaya göre daha avantajlı faizler sunacak olsak da, biz müşterilerimizin, sunduğumuz hizmetin kalitesi, sadeliğimiz ve mükemmel işleyen süreçlerimiz sebebiyle bizimle çalışmaya devam etmelerini istiyoruz. Amacımız finansal faydalarımızın yanında en az onlar kadar kuvvetli hizmete dair faydalar da sunabilmek. Bu sebeple eminiz ki müşterilerimizin yanına yalnızca faiz kazançları değil, hızlı, yetkin, kaliteli bir hizmet anlayışından duydukları memnuniyet de kâr kalacaktır.