web statistics

ABank ve Anadolu Bank Arasındaki Fark


2001 yılındaki krizin ardından Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların sayısında hatırı sayılır bir azalma oldu. Türkiye’de, Ocak 2013 itibarıyle 15 yıl aradan sonra BDDK’dan sıfırdan banka kurma iznini alan Odea Bank ile birlikte 49 banka bulunuyor. Bu bankaların 3 tanesi devlet bankası, 12’si özel, 17’sı yabancı, 13’ü yatırım bankası, 4’ü ise faizsiz katılım bankası olarak gözüküyor.

Bu bankaların bazıları ölçekleri, tanıtım ve reklama ayırdıkları bütçeleri itibariyle çok fazla tanınmıyorlar. Ama ölçeği ne olursa olsun, büyük küçük tüm bankaların bir büyüme ve tabana yayılma stratejisi var. Önümüzdeki günlerde daha aktif olarak reklam ve tanıtım aktivitelerine başlayacağını düşündüğümüz, bankacılık sektörünün büyük veya daha aktif oyuncularına kıyasla daha az tanınan küçük ölçekli bankaları da sizlere tanıtmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü yazımızda isim benzerliği ile çoğunlukla birbirine karıştırılan iki bankaya yer vermek istiyoruz.

Alternatif Bank (ABank)

“Mutlu Bankacılık” sloganıyla son günlerde karşımıza çıkan ABank Anadolu Grubu‘na ait bir banka. Yazıcı ve Özilhan aileleri tarafından kurulmuş Anadolu Grubu ağırlıklı olarak içecek, otomotiv, finans, kırtasiye ve son olarak Anadolu Sağlık Merkezi ile sağlık sektöründe de hizmet veriyor.

2000’li yılların başına kadar bireysel bankacılıkta da faaliyet gösteren banka, 2001 krizinin ardından bireysel bankacılıktan çıkma kararı alarak kredi kartı portföyünü Finansbank’a devretmiş, o tarihten sonra faaliyetlerini ticari, küçük ve orta boy işletme sahiplerine yoğunlaştırmıştı. 2012 yılında ise bu kararından vazgeçerek bireyselde tekrar hizmet vermeye başlamıştı. Alternatif Bank’ın bugün itibariyle 63 adet şubesi bulunuyor.

Hem mevcut bireysel müşterilerine daha iyi bir hizmet vermeyi hem de bireysel müşteri oranını arttırmayı amaçlayan ABank, konut, ihtiyaç, otomobil kredilerinin yanı sıra 2012 yılında Bonus lisanlı bankaların arasına katılarak müşterilerine ABank bonus kredi kartı hizmeti vermeye başladı.

Alternatif Bank’ın satışı için Anadolu Grubu ve Commercial Bank of Qatar arasında görüşmeler devam ediyor.

Anadolubank Hakkında

anadolubank1997 yılında Özelleştirme İdaresi’nden satın alınmasının ardından 3 şube ile bankacılık faaliyetine başlayan Anadolubank bugün 95 şubede toplam 2046 çalışanıyla, bir Habaş Şirketler Grubu iştiraki olarak hizmet veriyor. Yani genel algılamanın aksine Anadolubank’ın Anadolu Grubu’yla hiç bir alakası yok. Habaş Grubu sınai ve tıbbi gazlar, demir çelik, LPG, doğalgaz, ağır makine imalatı ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Anadolubank ticari, perakende ve bireysel bankacılık alanlarında hizmet veriyor. Worldcard lisanslı bankalar arasında yer alan Anadolubank, kredi kartı müşterilerine Anadolu Worldcard markası ile hizmet vermekte.

Anadolubank bunun yanı sıra kendi iştiraki olan Anadolu Yatırım üzerinden verdiği paritem.com web sitesi ile forex piyasasının yerli ve önemli oyuncularından biri.