web statistics

IBAN Öğrenme, Sorgulama ve Kontrolü


IBAN, bankalardaki mevcut müşteri hesaplarının yerine kullanılacak olan ve para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarasıdır. Daha önce IBAN, yani International Bank Account Number‘ın ne olduğuylu ilgili bir yazı yayınlamıştık. Detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

01.01.2010 tarihinden itibaren IBAN kullanımı zorunlu

Merkez Bankası’nın yeni düzenlemesiyle, 01.01.2010 tarihinden itibaren tüm bankalardaki hesap numaraları IBAN’a dönüşecek ve müşteriler yurtiçinde yapacakları bütün para transferlerinde (Havale, EFT, Virman) IBAN’ı kullanacaklar. Yine bu tarihten itibaren, yurt içi ve yurt dışı para transferlerinizde tarafınıza yapılacak para transferlerinde, hesap numarası yerine IBAN’ınızı göndericiye bildirmeniz gerekiyor. Konu ile ilgili daha detaylı bilgisi Merkez Bankası’nın web sitesindeki sıkça sorulan sorular bölümünden öğrenebilirsiniz.

IBAN’ımı Nasıl Öğrenebilirim?

Mevcut hesap numaralarınız yerine kullanılacak olan ve bankanızca üretilmiş olan IBAN’ı, hesabınızın bulunduğu banka şubesinden veya bankaların internet sitelerinde bulabilirsiniz. İnternet şubesi hesabı olan kullanıcıların zaten büyük çoğunluğu kullanıcı adı ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak IBAN numaralarını görebiliyorlar.

iban ogrenme sorgulama ve kontroluİnternet şubesi hesabı olmayan müşteriler ise IBAN numaralarını öğrenmek için bankaların telefon bankacılığı veya müşteri hizmetleri telefon numaralarını aramalarını gerekiyor. Bu telefon numalarını daha önce Kredi Kartı Borcu Öğrneme ve Sorgulama başlıklı yazımızda paylaşmıştık; bankanızın müşteri hizmetleri telefon numarasını bilmiyorsanız, buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Bazı bankalar yeni düzenlemeyi göz önüne alarak, müşterilerinin mevcut hesap bilgilerini internet üzerinden girerek IBAN öğrenmelerini sağlayacak araçları online olarak web sitelerine koydular. İşte IBAN’ınızı internet üzerinden öğrenebileceğiniz adreslerden bazıları :

Son olarak IBAN kodunuzun doğruluğunu Türkiye Bankalar Birliği’nın hazırlamış olduğu formu kullanarak öğrenebilirsiniz. IBAN bilginizin doğruluğunu sorgulamak için buraya tıklayın.

[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2014/11/iban-numarasi-nerede-yazar.html” size=”large” target=”self”]IBAN numarası nerede yazar?[/button]