web statistics

Garanti Bankası`nın Sicil Affı Yorumu Ne Anlama Geliyor ?


Ocak ayının sonlarına doğru yasalaşan sicil affından sonra birçok okuyucumuz bize yeni yasanın bankalar tarafından dikkate alınmadığına dair geri dönüş yaptı. Uygulama ile ilgili yardımcı olacağına inandığımız birçok bilgiyi burada çeşitli makale ve yorumlarla sizlerle paylaştık.

25 Şubat 2009’da Star Gazetesi’nde yayınlanan bir haber, sicil affı konusunda Garanti Bankası‘nın izleyeceği politikalar hakkında ipucu vermesi açısından önem taşıyor.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergün Özen “Müşterilere bir şans vermek lazım. Biz sicilden ziyade şu andaki durumuna bakarız. Mevcut durumu bizim açımızdan ehven ise, zaten yeterli koşulları gösteriyorsa bizim açımızdan bir problem yok” diye belirtmiş.

Bu yazımızda, bu haberi yorumlayıp sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Garanti Bankası’nın sektör içindeki önemi

Bankacılık sektöründe dönem dönem görev yapmış biri olarak, Garanti Bankası’nın sektörde öncü olarak görülen bir banka olduğunu söylememiz gerekiyor. İnnovasyona verdikleri önemi ve zaman içerisinde bu yönde yaptıkları yatırım sayesinde kazandıkları rekabetsel avantajları, Türk bankacılık tarihine kısaca bir göz atarak farketmek mümkün. Türkiye’de en çok tercih edilen banka internet şubesi olması, kimsenin düşünmediği bir dönemde Elma Hesabı uygulaması ile Türk piyasalarına girmesi bunlardan sadece ikisi. Siz de piyasadaki mevcut bankacılık ürünlerine göz attığınızda bu örnekleri arttırabilirsiniz.

garanti bankasiÖncelikle söylememiz gerekirki bu bir reklam yazısı değildir. Garanti Bankası’nın uygulamalarının veya ürünlerini övmek yapmak istediğimiz en son şey. Ama burada innovasyon konusunda Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gibi bir yükümlülüğümüz var. Dediğimiz gibi getirdiği yenilikler sayesinde rakiplerine karşı elde ettiği avantajlar ve başarılar; sektör içerisinde yakından takip edilmesine, hatta birçok açıdan kopyalanmasına neden oluyor. İşte bu nedenle Garanti Bankası’nın sicil affı ile ilgili izleyeceği politika kritik önem taşıyor. Biz bu politikaların sektör büyük bankaları dahil olmak üzere sektöre örnek teşkil edeceğine inanıyoruz. Geçmişte birçok defa böyle oldu, niye bu sefer de böyle olmasın ?

Bankalar “müşterinin mevcut durumunu” nasıl tespit ederler ?

Bankalar müşterilerin mevcut durum tespitini yaparlarken iki önemli kaynak kullanırlar. Bunlardan ilki, başvuru sahipleri kendi müşterileri ise bu kişilerin kendi sistemlerindeki mevcut kayıtlarıdır.

Bir ikinci kaynak ise KKB kayıtlarıdır. KKB kayıtlarında, müşterilerin diğer banka ve kredi veren kuluşlarda ne kadar kredisi olduğu, bu kredilerin geri ödeme performansının nasıl olduğu bilgisi detaylı bir şekilde yer alır. Kredi veya kredi kartı geri ödemelerinde varsa gecikme durumları, bu gecikmelerin ne kadar sürdüğü, gecikmelerin belirli dönemler içerisinde ne kadar sıklık ile gerçekleştiği ve kimlerin yasal veya idari takipe uğradıkları, takip durumlarının nasıl sonuçlandığı bilgisi oldukça detaylı ve tarihsel olarak yer alır. Bu nedenle KKB kayıtları, başvuru sahipleri hakkında ikinci ancak en önemli referans kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Merkez Bankası veritabanı (namı diğer kara liste) ise başvurulan üçüncü kaynaktır. Bu kayıtlarda gerçek ve tüzel kişilere ait karşılıksız çek, negatif nitelikli kredi ve kredi kartları, protestolu senetler, kredi limit ve risk bilgileri yer alır. Negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartları derken kastedilen, kanuni takip veya bazı bankaların idari takibe uğramış kayıtlarıdır. Diğer gecikmeler, yani 90 günden az olan gecikmeler TCMB veritabanında yer almaz.

Diğer bir deyişle Garanti Bankası zaten kendi veritabanı kayıtlarını ve KKB kayıtlarını dikkate alıp, bu kayıtlardaki bilgilere göre başvuruları kendi kredi politikaları içerisinde izleyerek, müşteriyle kredi/kredi kartı ilişkisine girilmesi veya girilmemesi yönünde karar veriyor. Meclisten geçen sicil affını uygulamak gibi bir kaygıları yok.

Garanti Bankası ile kredi/kredi kartı ilişkisine girmek için ne yapmalı?

Garanti Bankası ile ilgili herhangi bir ilişkimiz bulunmamaktadır. Bankanın kredi politikalarının detayı hakkında bir bilgiye de sahip değiliz. Bununla beraber kredi/kredi kartı başvurusunda bulunan tüketicilerin başvuruları değerlendirilirken, çok ufak farklılıklar dışında genel bir benzerlik söz konusudur. Yani aslında bu sorunun cevabı hakkında elimizden geldiğince yardımcı olarak, aslında tüm banka ve kredi veren kuruluşlara kredi veya kredi kartı başvurusu yapmadan önce bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.

Başvuru yapacağınız banka ile geçmiş ilişkileriniz nasıl?

Öncelikle başvuru yaptığınız kurumla geçmişte (en az beş sene) herhangi bir idari takip veya kanuni takip aşamasına; tercihen kredi kartı borç yapılandırmasına gitmemiş olmanız lazım. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yıllarda kredi kartı borcu olan tüketicilere özel bir yasa ile belirlenmiş oranlarla kredi borçlarını eşit taksitler ile yapılandırma hakkı verilmişti. Bu hakkı kullanan tüketicilere yanlış hatırlamıyorsak 5 sene kadar kredi kartı verilmemesi ile ilgili bir sınırlama getirilmişti. Başvuru yaptığınız banka ile böyle bir durum yaşamadıysanız başvurunuzun olumlu cevaplanması ile ilgili ufak bir ışık var demektir.

Mevcut durumunuz “gecikmesiz” olmalı

Diğer bankalardan almış olduğunuz mevcut kredi veya kredi kartlarınızda gecikme, kanuni takip, idari takip sürecinde olmamanız gerekiyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi kredi vererek gelir elde eden her kurum, verdiği kredinn geri dönmesini ister. Başka bir kurumun kredi borcu nedeniyle sorun yaşadığı müşterilerin kredi başvurularını onaylayarak kredi ödemesinde sorun yaşayan birini kendi kredi portföyüne transfer etmek istemez. Bu kurumların hepsi kar amacı güden şirketler olup, kredi verdikleri kişilerden de kar etmeyi amaçlamaktadırlar. Kişileri borç batağından kurtarmak gibi bir sosyal sorumlulukları yoktur. Bu sebeple kredi başvurusu yapmadan asgari bir ay öncesinden, gecikme durumunuzun ortadan kalkmış olması gerekir. Başvuru yaptığınız kurumla veya başka bir kredi veren kuruluşla geri ödemelerde gecikme yaşıyorsanız, gecikme durumu devam ederken başvuru yapmanız durumunda başvurunuzun olumlu cevaplanma ihtimali olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

KKB, bankaların ve kredi veren kuruluşların borç alacak içerisinde bulundukları tüketicilerin verilerinin saklandığı en tarihsel ve kapsamlı bilgiye sahip veritabanıdır. Bankalarında beraber iş yapmayı düşündükleri adaylar ile çalışmaya başlamadan önce adayların önceden benzer kurumlar ile girdiği ilişkiler hakkında referans sorması çok normal.

Tüketicilere düşen görev

Bankacılık sektöründe birçok diğer banka tarafından izlenen ve yakından takip edilerek örneklenen Garanti Bankası, kredi ve kredi kartı başvurularını değerlendirirken temkinli olmayı asla elden bırakmayacak. Garanti Bankası bu alanda riske girerek bir getiri elde edemeyeceğini düşünüyorsa, onun çizdiği rotadan farklı bir istikamette ilerleyecek bir banka çıkacağını da düşünmüyoruz. Devlet bankaları da bu bilinmeyen sularda tek başlarına dolaşmak istemeyeceklerdir. Bu nedenle bankalar ile borç transferi amaçlı kredi/kredi kartı başvurusunda bulunmak isteyecek tüketicilerin, yukarıda bahsetmiş olduğumuz başvuru yapmadan önce yerine getirilmesi gereken asgari şartları biliyor olması gerekiyor.

Hiçbir banka, müşterisini yasal veya idari takipe almak istemez. Bu bankalar tarafından başvurulan en son seçenektir. Ancak kredi/kredi kartı gibi iş alanlarında büyük adetlerde müşteriler ile uğraşıldığından, bu durumlarda uygulanan kurallarda özellikle istisna yapılmaz, aksi taktirde yapılan istisnalar nedeniyle ortaya çıkacak karmaşa içinden çıkılmayacak duruma gelir.

Tüketiciler, bankalar ile borç alacak ilişkisini kredi müşterisi olarak devam etmek istiyorlarsa, kredi/kredi kartı performanslarına özen göstermeliler. Kredi taksitlerini geciktirmemek ve kredi kartı borçlarının tamamını olmasa da son ödeme tarihinde asgari tutarını yatırmaya dikkat etmek, tüketicilere düşen görevlerin başında geliyor.

“Garanti Bankası`nın Sicil Affı Yorumu Ne Anlama Geliyor ?” üzerine 2 yorum

  1. mhb öncelikle şunu belirtmek isterimki garanti bankası müşterilerine çok büyük haksızlıklar yapılmaktadır.benim almış oldugum ve aradan 4 ay geçtikten sonra iptal ettirmiş oldugum bir ek kart bana çok sıkıntı yaşatmaktadır asıl kart sahibi olmamama ragmen ve asıl kart sahibi yasal takibe girmesiyle bana hiçbir şekilde bilgi verilmemesine ragmen kkbde gözükmekteyim buda beni ticari açıdan çok sarstı sadece yapılacak olan bir bilgi güncellemesi için beni aylardır uğraştırmaktadır

  2. GARANTİ BANKASI KADAR ÜÇ KAĞITÇI BİR BANKA YOK MERKEZ BANKASI AF EDDİP KKB DEN SİLDİĞİ HALDE GARANTİ SİLMİYOR ÜSTELİK BENİM İLE AYNI AD SOYAD TAŞIYAN BİRİSİ İLE DURMADAN HESAPLARIM KARIŞIYOR BÜTÜN İLİŞKİMİ KESMEME RAĞMEN HALA O KİŞİNİN KREDİ EXTRASI BENİM E-MAİL E GELİYOR BELKİDE BANA ONUN BORCUNU ÖDETTİ BANKAYA GİDİP BÖYLE BİR SORUN VAR DEDİĞİMDE BANA BOŞVERİN DİKKATE ALMAYIN DİYEN BİR BİREYSEL MÜŞTERİ DANIŞMANI VAR

Yorumlar kapalı.