web statistics

Vergi Dilimi Nedir? Vergi Matrahı Nedir ?


Vergi dilimi kavramını duymayan olduğunu sanmıyoruz ama tam olarak nasıl çalıştığını merak edenler mutlaka vardır. Özellikle ücretli olarak iş hayatına yeni başlayanların, net ve brüt maaş kavramlarıyla tanışıp ellerine geçen net maaşın brüt maaştan neden bu kadar farklı olduğunu merak edenlerin bu yazıyla biraz olsun meraklarını giderebileceklerini umuyoruz.

Türkiye’de işyerleri eleman alımı sırasında işe alacakları kişiyle sözleşme imzalarken genelde brüt maaş üzerinden anlaşırlar. Brüt maaş şirketin size yapacağınız hizmetler karşılığında bir sonraki zam dönemine kadar ödemek isteyeceği toplam tutardır. Bu brüt tutar üzerinden eğer özel bir durum söz konusu değilse her ay brüt maaşınızın ne kadar olduğuna bağlı olarak ssk primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.

SSK primi kesintileri ile ilgili olarak detaylı bilgiye http://www.ssk.gov.tr/‘den ulaşabilirsiniz. Bizim bu yazıdaki konumuz olan vergi dilimi ise brüt maaştan kesilen ve sene içerisinde artışa uğrayan gelir vergisinin hesaplama yöntemidir.

Vergi matrahı nedir?

Hakettiğiniz brüt maaşınızdan SSK ve işssizlik sigortası primleri düştükten sonra kalan bakiye, vergiye tabi olan gelirinizi oluşturur. Buna ücretliler için gelir vergisi matrahı denir.

Ücretliler için gelir vergisi hesaplanırken, sene boyunca alınacak bu vergiye tabi olan tutar, ocak ayından maaş alınan son aya kadar aylık olarak toplanır. Bu toplu tutara kümülatif vergi matrahı denir. Yani, yılbaşından bu yana hakettiğiniz brüt maaşınızdan ssk ve işssizlik sigortası düşüldükten sonra kalan tutara, kümülatif vergi matrahı denir. Örnek vermek gerekires nisan ayı sonunda 2000 ytl brüt maaşı olan bir kişinin her ay yaklaşık 300 YTL’lik bir ssk ve işşizlik sigortası kesintisinden sonra eline 1700 YTL para geçer. Nisan ayı kümülatif vergi matrahı bu kişi için 1,700 YTL x 4 = 6,800 YTL civarında olur. Aralık ayı sonundaki kümülatif vergi matrahı 20,400 YTL olacaktır. Kişinin yıl içerisinde kümülatif vergi matrahı arttıkça, gelir vergisi kesinti oranı da ilgili yıl için T.C. Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan skalalar çerçevesinde artacaktır. Sene içinde şirket tarafından yapılan prim, bonus, ikramiye gibi ödemeler de bu vergi matrahına eklenir.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, %15’lik vergi oranına tabi olan gelir vergisi ilk dilimi 7 bin 800 YTL’ye yükseltildi. 2008 yılında elde edilecek gelirlerin 7 bin 800 – 19 bin 800 YTL arasındaki bölümüne %20, 19 bin 800 – 44 bin 700 YTL arasına %27, 44 bin 700 YTL’yi aşan kısmına ise %35 oranında vergi uygulanmakta.

net brut maas hesaplama

Yukarıda örneğini vermiş olduğumuz 2000 YTL maaş örneğine ait sağdaki tabloya bakarak vergi dilimlerinin nasıl uygulandığını daha rahat anlayabilirsiniz.

Ücretliler için gelir vergisi mantığını ve vergi dilimlerin ne olduğuna dair kısa bir açıklama getirmek istedik. Net maaşınızın ne zaman ne kadar kesintiye uyrayacağını detaylı bir şekilde öğrenmek isreseniz, bu sitede şahsınıza özel bir simulasyon yaratabilirsiniz.

“Vergi Dilimi Nedir? Vergi Matrahı Nedir ?” üzerine 4 yorum

  1. Şimdi sonuçta bu bir kanun, beğenmeyen başa kendisi geçer değiştirir. Fakat bu brüt ve net olayı tamamen saçmalığın daniskası, sebebine gelince bu ülkede hiçbir şirket tazminat ödemez = o kesinti güme gider, e devlet zaten yeni yeni biraz ödese de işsizlik mişsizlik parası ödemez = bu kesinti güme gider, e emeklilik de 65 yaşında ölünce gelir = bu kesintilerde güme gider. Şimdi bu kesintiler boşa yani, devlet olmasa biz şirketden brüt paramızı alır keyfimize bakarız. Bizi soymak için uydurulmuş ıvır zıvır. KDV+Vergi Dilimi+Sigorta = 0 (sıfır) elde var sıfır. Ne mutlu vergisini ödeyene…

  2. yaw be devlet ne hırsız ya. zaten aldıgın nefesten vergi alıyor birde gelirinden vergi alıyor..böyle devlet olmaz.hırsız dolandırıcılar.

  3. ne hırsızı dolandırıcının daniskası koyun gibi oy verin siz ne akp den nede chp mhp den hiç bişi olmaz onlar alır 10 bin lira oh yat babam

  4. Hesaba bak Aralık ayında 694 lira vergi veriyor çalışan adam 280 lirası sgk mış sgk bağlı olduğu hastanelere gidip daha beter olmak istemem.
    İnsafınız kurusun vergi matrahı neymiş madem haracınızı alacaksanız alın herkesten herşey dahil belli bir para olsun bitsin 300 lira iyi mesela 2000 lira brüt alanın eline 1700 TL geçer. devletin verdiği verdiği hçbir hizmetten yararlanmıyorum yaptıkları yamuk yumuk yollarda yürümek hariç yok benden neden alıryorlar bu paraları.

Yorumlar kapalı.