web statistics

Ücretsiz gerçek zamanlı borsa verisi tarih oldu


Borsa İstanbul (BIST) veri yayın politikasında birkaç senedir beklenen değişiklik gerçekleşti. Borsa İstanbul, 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle verileri canlı yayınlamak isteyen kurumlara, kullanıcı adedine göre ücret ödeyerek lisans sahibi olma şartı getirdi. Bu değişiklik çerçevesinde ücretsiz sunulan BIST Düzey 1 (gerçek zamanlı) verilerinin artık ücretli olarak sunulması gerekiyor. Bundan böyle sadece 15 dk gecikmeli veriler ücretsiz sunulabilecek. Peki BİST bunu neden yapıyor?

Herşeyin başı para. Borsa İstanbul’un da nihai hedefi elbette gelirlerini arttırmak. Gelişmekte olan piyasalar arasında yeralan Borsa İstanbul borsa veri yayınlarından elde ettiği gelirleri maksimize edip, bu gelirleri altyapı yatırımına yönledirerek performansını geliştirmeyi planlıyor. Amaç daha hızlı ve güvenli emir iletimi ve alışverişe imkan vermek.

İkinci bir amaç da satış olabilir. Borsalar birbirlerini alıp satabiliyorlar. Yani Alman DAX gidip NY borsasını almaya karar veriyor. Tabi bu kararların temelinde yatan en önemli faktör faaliyetlerinin ne kadarını gelire çevirebilikleri, zira satın alma sonrası böyle bir sürece girmek yerine gelir arttırma süreçlerini arttırmış ve daha fazla arttırma potansiyeli olan borsalar cazip geliyor. Nasdaq ile flört eden BIST’in de bu sürece girmesi benim için sürpriz olmadı doğrusu.

Küçük yatırımcı etkilenecek

borsa istanbulDoğrusunu söylemek gerekirse BİST’in ücretsiz veri sağlaması benim aklıma pek yatmıyordu. Özellikle veri kapsamı arttıkça algoritmik emirlerle fırsatlar yaratmanın mümkün olduğu günümüzde, kapsamlı verilerin maliyetini arttırmak makul geliyor. Ama 70 küsur milyonluk Türkiye’de iki milyon civarında borsa yatırımcısı olduğunu düşünürsek küçük yatırımcının işlem yapmasına imkan verecek temel gerçek zamanlı veri paketlerinin daha ucuz olması gerektiğini düşünüyorum. Küçük yatırımcının ihtiyacı olan iki veri var; hisse ve Viop düzey 1. Tabi bu veri paketlerini Matriks, Foreks gibi veri sağlayıcıların yanı sıra, GSM operatörlerinden data paketiyle beraber alınabilmeleri de ayrı bir kolaylık sağlardı ama bunu başkaları düşünsün.

BIST veri fiyatları

İşte size Borsa İstanbul’u anlık izleyebileceğiniz paketler ve yaklaşık ücretleri. Unutmayın, bu ücretler eğer veriyi bir aracı kurum vasıtasıyla alıyorsanız, çalıştığınız kuruma veya kurumda gerçekleştirdiğiniz işlem hacmine göre farklılık gösterebilir.

BİST Pay Düzey 1: Borsa İstanbul’da işlem gören paylara ilişkin tanımlayıcı bilgiler, son işlem fiyatı, en iyi alış/satış fiyatları ve diğer fiyat bilgileri, Borsa İstanbul Endeksleri, Borsa İstanbul Haberleri, KAP Verileri ile gün sonu verilerini kapsayan bu veri seti aylık olarak yaklaşık 6 TL civarında bir maliyete sahip.

BİST Pay Düzey 1+ : Düzey 1 verilerine ek olarak Borsa İstanbul’da işlem gören paylara ilişkin olarak en iyi fiyat seviyesinde bekleyen alış ve satış emirlerinin miktar bilgisini, gerçekleşen işlemlere ait miktar ve diğer bilgileri takip edebilirsiniz. Aylık 25 TL bir maliyeti var.

BİST Pay Düzey 2 : Düzey 1+ verilerine ek olarak Borsa İstanbul’da işlem gören paylara ilişkin olarak en iyi 5 fiyat seviyesinde bekleyen alış ve satış emirlerinin fiyat ve miktar bilgileri, iptal edilen emirlere ilişkin hacim bilgileri ile diğer istatistiki bilgileri kapsar. Aylık 48 TL bir maliyeti var.

BİST VİOP Düzey 1: Borsa İstanbul’da işlem gören vadeli işlen ve opsiyon sözleşmelerine ilişkin tanımlayıcı bilgiler, son işlem fiyatı/oranı, en iyi alış/satış fiyatları ve diğer fiyat/oran bilgileri, Borsa İstanbul Endeksleri, Borsa İstanbul Haberleri, KAP Verileri ile gün sonu verileri kapsar. Aylık 6 TL bir maliyeti var.

BİST VİOP 1+ : VİOP Düzey 1 verilerine ek olarak Borsa İstanbul’da işlem gören vadeli işlen ve opsiyon sözleşmelerine ilişkin olarak en iyi fiyat seviyesinde bekleyen alış ve satış emirlerinin miktar bilgisi, gerçekleşen işlemlere ait miktar ve diğer bilgilerini kapsar. Aylık maliyet yaklaşık 25 TL civarında.

VİOP Net Alım Satım Gün Sonu : Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) gerçekleşen işlemlerin üye ve sözleşme bazında gün sonu net alım-satım miktarı bilgilerini kapsar. Aylık 15 TL bir maliyeti var.

Pay İşlem Gün Sonu Verileri: Borsa İstanbul Pay Piyasasında gerçekleşen her bir işlemin işlem tarafı bilgisi de dahil olmak üzere işlemlere ait detay bilgilerini kapsar. Maliyet aylık 15 TL.

Tahvil Piyasası 1: Borsa İstanbul’da işlem gören Borçlanma Araçlarına ilişkin tanımlayıcı bilgiler, son işlem fiyatı/oranı, en iyi alış/satış fiyatları ve diğer fiyat/oran bilgileri, Borsa İstanbul Endeksleri, Borsa İstanbul Haberleri, KAP Verileri ile gün sonu verilerini kapsar. Aylık 6 TL.

Tahvil Piyasası 1+: Borçlanma araçları Düzey 1 verilerine ilave olarak Borsa İstanbul’da işlem gören Borçlanma Araçlarına ilişkin olarak en iyi fiyat seviyesinde bekleyen alış ve satış emirlerinin miktar bilgisi, gerçekleşen işlemlere ait miktar ve diğer bilgilerini kapsar. Aylık 25 TL maliyeti var.

Unutmayın, bu fiyatlara kdv dahil değil ve aracı kurum / veri sağlayıcı firmaya göre farklılık gösterebilir. Örneğin Bigpara.com lisans ücretlerini kendi karşılayarak ücretsiz veri sağlamaya devam edeceğini açıkladı. Bazı aracı kurumlar ise yıl sonuna kadar ücretsiz gerçek zamanlı veri sağlayacaklarını duyurdular. Dolayısıyla veri ücreti ödeyip ödemeyeceğinizi çalıştığınız aracı kuruma veya veri hizmeti aldığınız firmaya danışın.