web statistics

‘Kullanmadığım hesap için para ödeyeceğim’ diye endişelenmeyin


Son bir kaç aydır sosyal medya ve gazetelerin internet sayfalarında paylaşılan haberleri duymuşsunuzdur. Buna göre bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarının kapatılması için verdiği süre güya 28 Nisan’da doluyormuş. Mayıs’ta yürürlüğe girecek Tüketici Kanunu’na göre de bankalar kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alabilecekmiş.

Ancak bu konu hakkında sanki özel olarak bir panik havası ve dezenformasyon yaratılmaya çalışıyor. Daha çok sayfa okutup reklam almak adına, özellikle internet haberciliğinin geldiği nokta gerçekten çok acı. Eskiden sosyal medya internet haber sitelerinin içeriklerini dağıtırken, günümüzde internet haber siteleri sosyal medya’da popüler olan paylaşımları hiçbir resmi kaynaktan teyit etmeden haber olarak yayıyor ki trafikleri artsın. Bunun sonucu olarak halkımız “Aman cebimdeki paradan olmayayım” diye panik halde bankada kullanılmayan hesabım var mı diye arayışa girdi…

Türkiye Bankalar Birliği‘nin (TBB) bu konuyla ilgili Nisan ayı başında yaptığı bir açıklama olmasına rağmen, hala bu yanlış haberde ısrar edenler var. Lafı fazla dolandırmadan sizi bu açıklamayı okumaya çağırıyoruz:

Bazı basın organlarında 9 – 10 Nisan 2014 tarihlerinde, “Kullanılmayan banka hesaplarına dikkat” başlıklı haberler yer almıştır. Haberlerde, bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacağı, bu türlü hesapların 28 Nisan 2014 tarihine kadar kapatılması gerektiği belirtilmiştir.

Kamuoyunun daha doğru bilgilendirilmesini teminen aşağıdaki açıklama yapılmaktadır:

Bankalar, kullanılmayan hesaplardan müşterinin onayı ve bilgisi olmaksızın ücret alamamaktadırlar. Bankalar ile bireysel müşterileri arasında akdedilecek sözleşmelerin asgari unsurları, Türkiye Bankalar Birliği’nin 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemesinde belirlenmiştir. Buna göre, 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat hesapları ve diğer bankacılık ürünleri hareketsiz hesap olarak tanımlamıştır. Müşterilere bilgi verilmeksizin bu türlü hesaplardan ücret alınamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bankaların, müşterilerine hareketsiz hesaplara ilişkin yaptıkları bilgilendirmeler bu düzenlemeden kaynaklanan ve 1 Eylül 2013 tarihinden bu yana yapılagelen bir uygulamadır. Düzenleme, müşterilerin haberdar olmadıkları hesaplarından ücret alınmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bilgilendirme, hareket görmeyen hesaplardan ücret alınacağını değil, bu hesapların kapatılması halinde ücret alınmayacağı hususunda müşterilere bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Uygulamaya ilişkin herhangi bir süre kısıtı yoktur. Müşterilerin, bankalardan aldıkları bilgilendirme içerikli mesajları dikkatli şekilde izlemeleri ve değerlendirmelerinde yarar görülmektedir.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği