web statistics

Kişisel finans konusunda dikkat etmeniz gereken 10 şey


Severek takip ettiğimiz kişisel finans bloglarından The Simple Dollar, kişisel olarak para konularında dikkat etmeniz gereken en önemli şeyleri yazmış. Biz de sizler için bu adımları biraz da ülkemiz şartlarına uyarlayarak yeniden sıraladık:

1. Her zaman kazandığınızdan daha az harcayın.

2. Eğer çok fazla borcunuz varsa, her ay hepsine küçük ödemeler yapın. Faizi en yüksek olana ise en yüksek ödemeyi yapın.

3. Gelecekteki “siz”in veya bir başkasının, şimdi yaptığınız hataları ilerde telafi etmesini beklemeyin. Kendiniz için doğru seçimleri sadece sizin belirleyebileceğinizi unutmayın.

4. Finansal olarak iyileşmenizi sağlayacak en hızlı yöntem, harcamalarınızı kısmaktır.

5. Hayatta her zaman acil durumlarla karşılacaksınız. Bu yüzden her zamana hızlıca ulaşabileceğiniz bir hesapta en az 1000 TL bulundurun.

6. Harcadınız ve kazandığınız her bir kuruşla ilgili olarak eşinize karşı dürüst olun.

kisisel finans7. Uzun süre dayanacak en uygun fiyatlı eşyaları satın alın.

8. Eğer yatırım yapacaksınız, o yatırım aracının geçmiş performansının gelecektekini göstermeyeceğini unutmayın. Bunun yerine masraf ve giderlere odaklanın.

9. Bireysel emeklilik sistemine erken yaşta girin. Eğer işvereniniz de ödeyeceğiniz prime aynı tutarda katkı yapıyorsa, mümkün olanın en fazlasını ödeyin.

10. Eğer sizin kazancınıza bağlı yaşayan birileri varsa, hayat sigortası yaptırın.

Son olarak kariyer ve hayatınızla ilgili bir öneri: İster iş yerinizde, ister günlük hayatınızda olsun, tanıştığınız her insana size davranılmasını istediğiniz gibi davranın.