web statistics

Her kredi kartı bir zaman makinesidir


Yayına başladığımız ilk günden bu yana kredi kartları başta olmak üzere tüketicilere yönelik birçok finansman aracı hakkında bilgilendirici makaleler paylaştık. Bu ürünlerin kullanıcılar tarafından daha kolay özümsenebilmesi için aynı özellikleri farklı şekillerde anlatmanın gerekliliğine inanıyoruz. Kredi kartı da aslında basit bir ürün olmasına karşın hala tam olarak anlaşılamayan bir ürün.

Kredi kartı, kredi özelliği olan bir ödeme aracıdır. Aslında bir zaman makinesidir ama filmlerde gördüğünüzdekilerden farklı çalışır. Kullananı zamanda bir noktaya taşımaz, ancak kart sahibinin gelecekte elde edeceği gelirleri bugüne  taşıyarak kullanmasına imkan verir.  En çok kullanım tercihi olan taksitli alışveriş yapmanız durumunda büyük tutarlı ürün veya hizmetleri, gelecekteki gelirinizden vade farksız küçük ve eşit ödemeler yaparak almanıza imkan verir, satın alma gücünüzü destekler. Ancak gelecekte bir gelirin olması bir çok dış faktöre daha bağlıdır ve olası bir aksilikte veya tahmininizden fazla harcama yaptığınızda, sahip olacağınızı varsaydığınız gelire sahip olmayabilirsiniz veya bu gelir yeterli gelmeyebilir.

kredi karti zaman makinasidirBu nedenle kredi kartı kullanan tüketiciler kartlı alışveriş yaparken, gelirlerinin gelecekte aynı şekilde değil, azalarak devam edeceği varsayımından yola çıkmalıdırlar. İnsanların çalışarak elde ettiği gelirler yıllar geçtikçe veya yaşları ilerledikçe azalmaya mahkumdur. Bu yüzden “belli bir yaşa geldiğinizde” azalmaya başlayacak gelirlerinizi desteklemenin tek yolu, şimdiden gelirinizin bir kısmını birikime ayırmak ve bunu da yatırımda değerlendirmenizdir.

Geleceğe yönelik gelirlerinizin uzun vadede azalacağını kabul etmek demek, kredi kartında geleceğe yönelik taksitlerin toplamının kart limitinin %30’unu aşmamasına dikkat etmek demektir. Kredi kartı dönem borcunun tamamını ödeme disipline sahip olup bunu sürdürebilmek demektir. Söz konusu gelecekteki gelirleriniz olduğunda, ayağınızı çok daha küçük bir yorgana göre uzatmaya hazır olmak demektir. En önemlisi, aktif olarak kredi kartı kullanıyorsanız, kredi kartı harcamalarınızın içinde mutlaka geleceğe yönelik birikime yer vermeniz demektir. Bu bireysel emeklilik, 35 yaşının altındaysanız birikimli hayat sigortası, (mümkünse kredi kartından tahsilat özelliği olan) altın veya birikim hesabı olabilir.