web statistics

Kredi almadan önce tüketicinin sorması gereken 20 soru


Kredi, tüketici için akıllıca kullanılması gereken önemli bir finansal araçtır. Tüketici kredi kullanım öncesinde ve sonrasında yapacağı planlamalarla ileride karşılaşabileceği problemleri kolaylıkla minimize edebilir. KrediPazari.com kredi öncesinde ve sonrasında tüketicinin, kendisine ve bankaya sorması gereken temel 20 soruyu araştırdı.

Kredi Kullanım Öncesinde Tüketicinin Kendisine Sorması Gereken 10 Soru

Kredi kullanım öncesinde tüketici öncelikle kendi koşullarını değerlendirmelidir. Tüketici, kredi kullanarak ihtiyacını giderdikten sonra yapılması gerekenleri planlanmalı, araştırarak ve banka karşılaştırması yaparak kredi başvuru sürecini başlatmalıdır.

Aşağıda belirtilen 10 temel sorunun cevabı, kredi başvuru öncesinde tüketicinin karar verme noktasına daha planlı yaklaşmasını sağlar:

1. Aylık taksitler zorlanmadan ödenebilecek mi? Kredi hesaplaması yapıldı mı? Ödeme planı diğer ihtiyaçlar için yapılan harcamaları ne kadar kısıtlayacak?

2. Talep edilen kredi tutarına göre bankaya gelir belgelenebilecek mi? Çalışılan firma/kurumdan ayrılma/işten çıkarılma durumuna karşı risk planı oluşturuldu mu?

3. Alınacak kredi ihtiyaç için mi yoksa lüks için mi alınıyor? Kredi alımı tüketici için ne kadar zorunlu?

4. Kredi alımı ve sonrasında uygulması gereken şartlar tam olarak anlaşıldı mı?

5. Kredi alımı öncesinde detaylı araştırma yapıldı mı bankalar karşılaştırıldı mı?

6. Kredi tutarını ve vadeyi az tutarak daha az faiz ödenebileceği biliniyor mu?

7. Kredini taksitlerinin gecikmesi ya da ödenmemesi durumunda karşılaşılabilecek problemler tam olarak biliniyor mu?

8. Kullanılan kredinin erken kapatılması durumunda erken ödeme cezası koşullarının kullanılan kredinin (ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi) şekline göre değiştiği biliniyor mu?

9. Elde nakit olmasına rağmen faiz oranları düşük olduğu durumda kredi kullanmanın avantaj/dezavantajları neler olabilir?

10. Kullanılacak kredi ileride kullanılacak başka bir krediyi etkiler mi? Bu koşullarda kredi seçimi nasıl yapılmalı?

10 soruda kredi kullanım öncesinde neler yapılması gerektiğine karar veren tüketici, kredi kullanım aşamasına gelir. Bu aşamada da bankadan öğrenilmesi gereken önemli bilgiler vardır.

Bankaya Sorulacak 10 Temel Soru

kredi soruTüketici kendi iç planını oluşturduktan sonra kredi başvurusu yapacağı bankaya karar verir. Bu noktada bankaya sorulması gereken 10 temel soru vardır:

1. Gelire göre ödeme planı nasıl oluşturulur? Bankanın hazırladığı ödeme planına göre kullanılacak kredinin faiz oranı, masrafı ve toplam ödenecek faizi ne kadardır?

2. Bankaya ödenecek masraflar nelerdir? Bunlardan hangileri zorunlu hangileri isteğe bağlıdır?

3. Faiz oranları düştüğünde düşük faiz oranından krediye devam etmek mümkün müdür?

4. Ara ödeme yapılmak istenildiğinde banka ayrıca masraf talep eder mi? Koşullar nelerdir? Bu koşulları önceden belirlemek mümkün müdür?

5. Faiz oranlarının yükselmesi kullanılan krediyi etkiler mi?

6. Kullanılacak kredi için ayrıca banka hesabı açılacak mı? Bu hesap için hesap işletim ücreti alınır mı? Alınıyorsa tutarı nedir? Hesap işletim ücretinin ödenmemesi için neler yapılması gerekir?

7. Kredi kullanımı için hayat sigortası yaptırmanın kredi maliyetine etkisi, avantajları/dezavantajları nelerdir?

8. Gelir belgesinin yetersiz kaldığı durumda neler yapmak gerekir?

9. Kredi onay ve kredinin alım süreci ne kadar zamana ihtiyaç vardır?

10. Maaş ya da mevduat hesabı olan bankadan kredi kullanmanın avantajı var mıdır?

Kredi başvuru sürecinin toplamda 20 soruya cevap alınarak başlatılması, hem tüketicinin kullanacağı krediye daha bilinçli karar vermesini sağlayacak, hem de bankanın alacağı riskleri en aza indirgemesine yardımcı olacaktır.