web statistics

Kapıda Kredi Kartıyla Ödemelerde Dolandırılma Riskine Dikkat


Dün sizlerle, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Kart Monitör Araştırması‘nda yer alan kredi kartı kullanımı hakkındaki bazı bilgileri paylaşmıştık. En son yayınlanan 2011 raporu, “Kredi kartları hayatın her yerinde” başlığıyla yayınlandı. Gerçekten de doğru, kredi kartları hayatımızın her alanında kendine bir şekilde kullanım alanı bulur hale geldi.

Ancak bu artan yaygınlığın aynı zamanda tüketicilere, bazı kötü niyetli kişilerin hedefi olmak riskini de beraberinde getirdiğini görüyoruz Sabah gazetesinde dün yayınlanan bir haber buna güzel bir örnek oluşturuyor. İlgili habere göre pizza siparişi teslim eden kişileri maaşa bağlayan ve bu kişiler vasıtasıyla, siparişin ücretini kredi kartıyla ödemeyi tercih eden müşterilerin kredi kart bilgilerini kopyaladıktan sonra hesaplarını boşaltan bir çete çökertilmiş.

Emniyette sorguya alınan şüphelilerin çalışma yöntemleri de şu şekilde: Restoranın evlere servis yapan ve aynı zamanda şebeke üyesi olan kişiler, temin ettikleri özel bir yazılım yüklü ikinci bir POS cihazını, müşterilerin ev ve işyerlerine sipariş teslimi için giderken yanlarında götürüyorlar. Kuryeler önce kendi cihazlarından kartı geçiriyor ve kart bilgilerini kopyalıyor. Sonra “Bu cihaz işlemi onaylamadı” diyerek restoranın POS cihazından ödeme işlemini gerçekleştiriyor. Elde edilen bilgilerle sahte kredi kartları üretilip kullanılarak haksız kazanç elde ediliyor.

Bu haber gerçekten önemli, çünkü 2011 BKM Kart Monitör araştırmasına göre internet veya telefonla alışveriş yapılan sektörlere bakıldığında, en büyük payın %60 ile yemek siparişlerine ait olduğu gözüküyor. Bu demektir ki, evinizde olsun iş yerinizde olsun kapıya yemek siparişi verildiğinde eskisinden daha dikkatli olmanız gerekiyor.

kredi karti kullaniminda yemek siparisi

Aslına bakarsanız tehlikeyi sadece yemek siparişi ile sınırlı tutmamak lazım. İlgili haberde çetenin kuryelere maaşlarının üç katı ücretler teklif ettiği söyleniyor. Kıt kanaat geçinen kişiler arasında böyle bir teklife hayır diyebilecek kişi sayısı kaç tanedir ? Dolayısıyla kredi kartıyla kapıda ödeme imkanı sunulan hemen her ürün alımında, tüketicilerin evlerine gelen kuryelere karşı dikkatli olmaları ve şüpheli bir durum halinde ödeme yapmayarak bunu ilgili şirkete bildirmeleri kritik önem taşıyor.