web statistics

PROVUS, Garanti Kredi Kartlarını Hatalı Basmış


Ödeme sistemleri alanında yaptığı araştırmalarla önemli bir haber kaynağı olan The Nilson Report, bu yıl da Avrupa’da kredi kartı sunan ilk 50 bankayı içeren listesini yayınladı. Dünya çapında 40 yılı aşkın süredir araştırmalarına devam eden The Nilson Report’a göre Garanti Bankası, kredi kartı sektöründe büyüklüğün en önemli ölçütü olan alışveriş cirosuna göre oluşturulan listede, 28 milyar 65 milyon ABD Doları ciro büyüklüğüyle 7. sırada yer alıyor.

Garanti, gerçekten kredi kartlarında çıkardığı ürünler ve attığı cesur adımlarla dikkat çekiyor, buna hiç şüphe yok. Bu kadar iddialı ve cesur olunca müşteriyi etkileyen hataları da olmuyor değil. Ancak bu hataların bırakın kamuoyunu, sektör içinde bile yayılmasına engel olmak gibi bir beceriyi zaman içinde geliştirip avantajlarına kullanıyorlar.

Geride bıraktığımız Temmuz ayında (CEO’luğunu Garanti Ödeme Sistemleri’nin eski genel müdür yardımcısının yaptığı) kart basım şirketi PROVUS tarafından basılan kredi kartlarının çipleri hatalı olması nedeniyle, müşterilere yeni gönderdikleri kartları iptal edip yenilerini basıp göndermek zorunda kaldılar. PROVUS, müşterilere hatalı kart basılması ve gönderilmesine neden olduğu iddia edilen olayın gerçekleştiği Temmuz ayından bir ay önce, yani geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul İkitelli’de devreye aldığı yüksek güvenlikli kart basım merkeziyle gündeme gelmişti. Türkiye’de 22 bankaya hizmet veren ve 2010 yılında 5.5 milyon adet kredi kartı ve banka kartı basan PROVUS şirketinin CEO’su Tunç Daşar Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı iken geçen yıl PROVUS’a transfer olmuştu.

tunc dasarPROVUS, bu yıl yaptığı anlaşmalarla bastığı kart sayısını 15 milyona çıkarmayı hedefliyor. Şirket Türkiye dışında Arnavutluk, Kosova, KKTC, İngiltere ve Romanya olmak üzere toplam 6 ülkede faaliyet gösteriyor. Yeni hedef olarak başta Dubai, Irak, Kazakistan ve Azerbaycan olmak üzere Ortadoğu’yu görüyorlar.

2011’de kredi kartında dünya devi markalarının müşterilerin kart veya kişisel bilgilerinin çalındığına ilişkin birçok haber duyduk. Bilgi güvenliğinin dünyada son zamanlarda çok tartışılır bir hale gelmesinden çok önce tüm riskler öngörülerek kurulan PROVUS’un tesislerinde bulunan güvenlik duvarının ‘aşılamaz’ olduğu iddia edilirken, aşılmaz güvenlik duvarı arkasında hatalı kart basımının gerçekleşmesi ise kaderin garip bir cilvesi olmuş.