web statistics

Finansbank ‘Bizce Mümkün’ İhtiyaç Kredisi Kampanyasına Başvurmadan Önce…


Eğer televizyon seyrediyorsanız hatırlayacaksınız, Finansbank geçtiğimiz ay yeni imaj çalışması çerçevesinde benimsediği sloganı “Bizce Mümkün“ü bir televizyon reklamıyla Türk halkına tanıttı. Geniş kitleler tarafından beğeniyle karşılanan bu sempatik reklam spotunun ardından, aynı sloganı kullanarak yeni bir ihtiyaç kredisi kampanyasına başladı. “Günde iki simit parasına evlenmek bizce mümkün” diyerek tanıttığı bu kampanyanın detaylarını sizler için inceledik.

Günde 2 TL’den başlayan taksitlerle 5.000 TL, 4 TL’den başlayan taksitlerle 10.000 TL gibi etkileyici bir örnekle tanıtılan bu kredi aslında artan taksitli bir ihtiyaç kredisi. Yani kredi tutarı 5000 tl ve vadesi 60 ay olan bir ihtiyaç kredisi alıyorsunuz ve ilk 12 ay için aylık 60 TL taksit ödüyorsunuz. Sonra takip eden her 12 ay için taksitleriniz sırasıyla 104, 149.32, 194.32, 239.32 TL’ye yükseliyor.

Kredinin kampanya sayfasında açıklanan faiz oranı aylık %1.38. Farklı bankalar tarafından sunulan kredileri değerlendirmek için referans olarak kullanılması gereken yıllık maliyet oranı ise bu kampanya için %22.4.

“Günde iki simit parasına evlenmek bizce mümkün” kampanyasının tüm seçeneklerinde dosya masrafı var ve bu masraf kredi tutarının %4’ü oranında olup en az 229 TL alınıyor. Reklama konu olan 60 ay vade ve 500 TL anapara tutarına göre ise masraf 240 TL.

Sigorta masrafı tüm ihtiyaç kredilerinde bir şart oldu artık. Burada da 110 TL bir ücret söz konusu. Bu tutar ortalama 45 yaşında bir müşterinin, uzun süreli hayat sigortası primine dayanarak belirlenmiş. Burada bir parantez açıp belirtmekte fayda var, evlilik amacıyla alınması tavsiye edilen 5000 TL tutarında 60 ay vadeli bir kredi paketi için, örnek sigorta primi hesabında 45 yaşın esas alınması çok manalı gelmedi. Anlaşılan Finansbank’ta birileri “mevsim düğün mevsimi; hadi bir ürün çıkartıp bunu “bizce mümkün” ile paketleyelim, patronun gözüne girelim (malum işten çıkartmalar da var)” demiş ama hazırlığını yaparken gösterilen özen biraz eksik kalmış.

bizce mumkunYıllık maliyet oranı açısından incelediğimizde bu kampanyanın benzer vadeli örneklerine kıyasla daha hesaplı olduğunu düşünmüyoruz. Örnek vermek gerekirse İş Bankası tarafından sunulan burada yer alan 60 ay vadeli kredilerin yıllık maliyet oranlarının %19.01 ila %19.32 arasında olduğunu görüyoruz. Yine benzer bir mantıkla tasarlanmış ilk yıl aylık 100 TL’lik taksitlerle geri ödenen ve Garanti Bankası tarafından pazarlanan kampanyada sunulan bu kredi ürününe bakarsak, yıllık maliyet oranının %19.97 civarında olduğunu görüyoruz.

Finansbank’ın kampanyasına başvuru için 5030’a T.C. kimlik numaranızı göndererek ön başvuruyu SMS’le hemen yapabilmek mümkün. Ayrıca internetten veya Finansbank şubelerinden de ön başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Finansbank’ın kampanyası diğer ihtiyaç kredisi örneklerine kıyasla en hesaplısı değil. Üstelik 2008’de tüm ülkenin krizde olduğu zamanlarda bile kar açıklamayı başabilen bankalar arasında yer alan Finansbank’ın, tüketicinin dişinden tırnağından artırarak ödeyebildiği ve hiç de düşük maliyeti olmayan bir krediyi “simit parası”na indirgemesi hiç de samimi gelmiyor bize. Yine de düşük taksitle ödemeye başlama seçeneği size uygunsa ön başvurunuzu hemen yapın. Veya enuygun.com ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde buradan (Finansbank ihtiyaç kredilerinin de alternatif olarak yer aldığı) farklı bankaların sunduğu ihtiyaç kredisi paketlerinden sizin tercihlerinize uyanı seçip başvurabilmeniz de “bizce mümkün”.