web statistics

BKM’den ‘Bay Bay Nakit’ Kampanyası


Bankalararası Kart Merkezi (BKM) alışverişlerde nakit yerine banka kartı kullanımını yaygınlaştırma amacıyla 2023 yılına kadar sürecek bir kampanya başlattı. Ağırlıkla dijital platformlarda ve sosyal medyada yürütülecek kampanyanın sembolü olarak Osmanlıca aynı zamanda nakit anlamına geldiği belirtilen Keklik motifi, slogan olarak da “Bay Bay Nakit” seçildi.

Nakit para yerine banka kartı

BKM’nin yeni kampanyasında günlük hayatta nakit para kullanmanın çalınma, kaybolma, bozuk para taşıma gibi risk ve dezavantajlarının olduğu ve bunun yerine alışverişlerde banka kartı kullanmanın faydaları vurgulanıyor.

Osmanlıca’da nakit kelimesinin anlamlarından biri olan “keklik”, BKM’nin yeni banka kartı kampanyasında huysuz, başına buyruk, geçimsiz karakterimiz “Nakit”e dönüşüyor. “Keklik” yani “Nakit” banka kartının, onu tahtından etmesinden kaynaklanan memnuniyetsizliğini açıkça belli ederek, her fırsatta banka kartı kullanan insanlara, çeşitli tuzaklar kurmaya başlıyor.

Dijital platformlarda sosyal mecraların etkin olarak kullanılacağı kampanya için ayrıca www.baybaynakit.com isimli bir web sitesi de hazırlanmış.

Amaç gerçekten tüketiciyi korumak mı ?

bay bay nakitBKM’nin nakte savaş açması kadar normal bir şey olamaz; zira kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan alışverişlerden kaynaklanan takasın tamamı BKM üzerinden geçiyor. Bu da önemli miktarda takas komisyon geliri anlamına geliyor. Nakitle yapılan alışverişlerde ise elbette herhangi bir komisyon kazanımı söz konusu değil. BKM şu an halka arz edilse hiç düşünmeden katılın derdik. Piyasada bir tekel. Başka rakibi yok ve kredi kartı, banka kartı ATM ve POS işlemleri her geçen gün artıyor.

Bu tip kampanyalarda genellikle alışverişlerde banka kartı kullanımının kayıt dışıya karşı önemli bir caydırıcılık taşıması, kap-kaç ve hırsızlık gibi olaylarda şifreli işlem özelliği nedeniyle banka kartının sağladığı avantajlar öne çıkarılıyor. Ancak bu avantajların yanısıra, banka kartı kullanan tüketicilerin sahip olduğu haklar veya dikkat etmeleri gereken güvenlik önlemleri daha fazla öne çıkarılsaydı, özellikle de daha çok kişiye ulaşan TV reklamlarında vurgulansaydı bizce sosyal sorumluluk açısından daha fazla katkısı olurdu.

Elbette kart kullanmak nakit para taşımaktan daha güvenli. Ama BKM’nin “başka bankaların ATM’sinden bakiye sorgulama veya para çekmenin maliyetleri var, bunları biliyor musunuz” diye sorduğunu duymanız çok zor. Şu anki tarzda yapılan reklamlar ne yazıkki sosyal sorumluluktan çok, bankaların banka kartı ile yapılan alışveriş cirosunu artırmaya yönelik tasarlanmış.