web statistics

Garanti ‘Evini Değiştirene Mortgage’ Kredisine Başvurmadan Önce…


Konut kredilerinde kampanyaların artmaya başladığını görüyoruz. Yaklaşan yaz mevsimi ve bu mevsimde evlenen çiftlerin sayısındaki önemli artış, gerek kiralık gerekse satılık konut talebinde bir sıçramaya sebep oluyor. Bunun yanısıra munzam karşılıklar nedeniyle artan faiz oranlarına rağmen konut kredilerinde KKDF oranlarının hala avantajlı olması diğer kredilere kıyasla daha uzun vade ve istikrar gerektiren konut kredilerinin belli bir cazibeyi korumasına sebep oluyor.

Garanti Mortgage da mevsimsel olarak artan konut talebini pazar payına çevirmek amacıyla peşinat için birikmiş parası bulunmayan ve sahip olduğu mevcut konutun satışından elde edeceği nakdi peşinat yaparak yeni bir konut satın almak isteyenler için “Evini Değiştirene Mortgage” isimli yeni paketi müşterilerine sundu. Yeni ürünle müşterilerin satmayı planladığı konuta da ipotek konularak yeni konut bedelinin tamamı kredilendiriliyor. Bu şekilde peşinatın da ertelenmesi sağlanıyor. Tüketici en fazla 12 ay sonra eski ev satışından gelen tutarla peşinat ödemesini yapabiliyor.

Yorumlarımıza geçmeden önce kısaca ürünün Evini Değiştirene Mortgage paketinin özelliklerine göz atalım :

# Sadece mesken alımı amacıyla ve gerçek kişiler tarafından kullanılabilir.
# TL cinsinden kullanılabilir.
# Kredi tutarı satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla yüzde 100’üne kadar olabilir.
# Kredi tutarı 2 dilim halinde kullandırılır; dilimlerden biri mevcut konutun satışı ile yapılacak toplu ödeme için, diğeri ise tercih ettiğiniz vadede yapacağınız düzenli ödemeler için oluşturulur.
# Toplu ödeme için açılan kredi maksimum 12 ay vadeli olabilir.
# Toplu ödemeden sonra da düzenli ödemelerine devam edilecek kredi ise maksimum 240 ay vadeli olabilir.
# Toplu ödemeli kredi sadece sabit faizli kullandırılırken, diğer krediniz için tercih ettiğiniz faiz tipini seçebilirsiniz.
# Teminat olarak yeni satın alacağınız konutun ipoteğine ek olarak mevcutta sahip olduğunuz konutun ipoteği de talep edilir. Genel olarak kefil koşulu aranmamakla birlikte şubeler uygun gördükleri takdirde kefil talep etme hakkına sahiptir.
# Toplu ödemeli krediniz vadesinden önce kapatılırsa bu dilim özelinde erken kapama ücreti alınmaz.

evini degistirene mortgageAslına bakarsanız tasarlanan ürün yeni bir ürün değil, iki mortgage ürününün harmanlanarak tek bir paket haline getirilmesi söz konusu. Sonuçta paket içerisinde iki ayrı kredi söz konusu olduğundan iki ayrı dosya ücreti, iki ayrı ipotek masrafı ve iki ayrı ekspertiz maliyeti söz konusu. Bildiğiniz gibi yasal düzenlemeler gereği konut alımı sırasında kredi tutarı konut bedelinin en fazla yüzde 75’ine kadar olabiliyor. Evini Değiştirene Mortgage paketinde yapılan şey ikinci bir konuta ipotek vermek suretiyle satın alınmak istenen konut bedelinin kalan yüzde 25’inin de kredilendirilmesi. Tabi her iki konutun da kredilendirilebilir olması şartı aranıyor. Yani her konut için kat irtifakı veya kat mülkiyetinin bulunması şartı mevcut. Burada tek avantaj, diğer yüzde 25’i için finanse edilecek kredinin “toplu ödemeli” kredi olarak tanımlanmış olması nedeniyle vadesinden önce kapatılırsa bu dilim özelinde erken kapama ücreti alınmıyor olması.

Evini Değiştirene Mortgage özellikle halihazırda bir konut sahibi olup bu konutu daha iyi bir konutla değiştirmek isteyen, ancak bunu yaparken kendi konutunu zaman içinde daha uygun bir fiyata satabileceğine inanan tüketicilere hitap ediyor. Eğer sizde bu durumdaysanız bu krediye başvurabilir veya aynı çözümle başka bir konut kredisi veren kurumla (pazarlık yapmak şartıyla) kredi kullanabilirsiniz.