web statistics

2010’un En Çok Tercih Edilen Kredi Kartları Bonus ve Worldcard


Geride bıraktığımız 2010 yılının son ayında başlattığımız ve kredi kartı tercihlerinizi öğrenmek amacıyla sitemizi ziyaret edenler arasında gerçekleştirdiğimiz anketimiz sona erdi. Tam 3,158 kişinin oy kullandığı anketimizde siz ziyaretçilerimiz tarafından en çok tercih edilen kredi kartı 779 oy ve yüzde 24.67 payla Bonus Card oldu.

İkinci sırayı alan kredi ise 668 oy ve yüzde 21.25 oy oranıyla Worldcard oldu. Zirvedeki mücadele yakın gibi gözükse de, anketin oylamada kaldığı yaklaşık bir ay boyunca Bonus Card’ın liderliği sadece bir gün için Worldcard’a kaptırdığını gördük.

Bonus ve Worldcard zirvede

Sizlerden gelen oylara göre incelediğimizde sıralama Bonus, Worldcard, Maximum, Cardfinans ve Axess şeklinde gidiyor. İlk beşi incelediğimizde, kredi kartı pazarında kart sayısı ve pazar payıyla ilgili açıklanan verilerle karşılaştırıldığında çok büyük bir sapma söz konusu olmadığını görüyoruz. Ancak kredi kartı pazar payında sıralama İş Bankası, Finansbank ve Akbank olarak açıklanmıştı. İş Bankası muhafazakar yapısı nedeniyle ilk beşin sonunda yer alırken, üçüncü kart olarak Akbank Axess, ardından dördüncü sırada Cardfinans vardı. Tabii bu rakamların kesinliği tartışmalı, ona şüphe yok. BKM tarafından açıklanan resmi bir sıralama olmadığı için, her bankanın kendine göre itirazı ve farklı yorumu neticesinde farklı bir sıralama sonucu olabilir.

Uçuş mili kazandıran kartların payı düşük

Anket sonuçlarına baktığımızda uçuş mili kazandıran kartların aldığı toplam oyların kullanılan oylar içerisindeki oranının yüzde 4.8 olduğunu görüyoruz. Yani 3,158 kullanıcıdan sadece 153’ü kredi kartı ile yaptığı alışverişlerde uçuş mili kazandıran bir kredi kartını tercih ettiğini belirtmiş. Bu alanda rekabetin liderinin yine Shop & Miles’la Garanti Bankası. Sonra sırasıyla Akbank Wings, HSBC Pegasus, İş Bankası Maximiles ve ardından Yapı Kredi Adios Card geliyor. Uçuş mili kazandıran kartlar arasında erken kalkan bankaların çok kısıtlı bir pazarda yol alanlar olduğu net bir şekilde görülüyor.  Adios’un sıralamadaki yeri bizi biraz şaşırtsa da, mil toplama performansı açısından geride kalması tüketiciler tarafından tercih edilmesini de etkilemiş olabilir.

Kart ücretine dikkat

Kart ücreti olmayan Asyacard ve kart ücreti olmadığı şeklinde lanse edilen Fix Card, kendisinden çok önce lanse edilmiş ve 2010 yılında yeniden revize edilmiş bir kredi kartı olan Flexi Card’ın önüne geçmiş. Bu durumun, yani kart ücretinin olmamasının kredi kartı tercihinde kampanya ve taksitten sonra kart kullanım tercihlerinde belirleyici bir özellik haline dönüştüğü bizim dikkatimizi çekti.

Ek maliyetler geliyor

2010'un En Çok Tercih Edilen Kredi Kartları Bonus ve WorldcardDaha önce de belirtmiştik, bankaların hemen hepsi kredi kartında marjların düşmesinden şikayetçi ve yasal düzenlemeler nedeniyle kaybedilen marjları farklı stratejilerle bir miktar geri kazanma peşindeler (Marjlar düşüyor dense de, Türkiye’deki kredi kartı marjlarının yabancı ülkelerin performanslarıyla karşılaştırıldığında hala yüksek olduğunun altını özellikle çizmek isteriz). Peki nedir bu olası gelir arttırma seçenekleri ?

Birincisi tabii ki kart ücreti. Kullanılmayan kredi kartlarını aktive edecek cazip kampanyalar düzenleyerek ilk hareketi sağladıktan sonra, kart ücretini yansıtmak. İkincisi ise ekstra taksit imkanı sağlayan kampanyalara kayıt şartı getirmek. Daha sonrasında da bu kampanyaları müşterilere ücret karşılığı kullandırmak. Yenilenen Flexi Card ve Shop & Miles kredi kartlarında başlatılan 10 TL tutarındaki kampanya ücreti bunun ilk sinyallerini vermeye başladı bile.

Anket sonuçları

Kredi Kartı Aldığı Oy Sayısı Payı
Bonus 779 24.67%
Worldcard 668 21.15%
Maximum 463 14.66%
Cardfinans 320 10.13%
Axess 308 9.75%
AsyaCard 169 5.35%
Fix Card 98 3.10%
Advantage 90 2.85%
Flexi 50 1.58%
Money Card 41 1.30%
Shop & Miles 38 1.2%
Wings 31 1.0%
Pegasus Card 31 1.0%
Maximiles 31 1.0%
Adios Card 22 0.7%
Fish Card 19 0.6%
Toplam 3,158 100.0%

Evet, 2010 yılı için en çok tercih edilen kredi kartlarıyla ilgili olarak yaptığımız anketimizin sonuçları ve bizim yorumlarımız bu şekilde. 2011 yılında tüketici finansmanı ürünleriyle ilgili beklentilerimizi sizlerle önümüzdeki günlerde ayrıca paylaşıyor olacağız.