web statistics

Ziraat Bankası Askere Özel Kredi Kartı mı Çıkarıyor ?


Gazeteport’ta dün yayınlanan habere göre, TSK’da göreve yapan er ve erbaş maaşlarına zam yapılması için bir çalışma başlatıldı. Ziraat Bankası da tüm Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları için özel kredi kartı çıkaracak. Bu kartın hayata geçmesiyle birlikte kışla içinde nakit para kullanılmayacak.

Yorumlarımıza geçmecen önce haberi biraz daha detaylı inceleyelim : Milli Savunma Bakanlığı ile Ziraat Bankası, askeri kışlalarda sadece kredi kartıyla harcama yapılmasını zorunlu hale getirecek özel bir anlaşma üzerinde çalışıyor. Çerçevesi büyük ölçüde tamamlanan anlaşma iki tarafın atacağı imzaya kaldı. Er, erbaş, astsubay ve subaylardan oluşan 800 bine yakın askeri kapsayan projeyle askerlerin parasal sorunlarının çözümü sağlanacak. Kantin ve diğer tesislerde para kullanılmayacak.

TSK mensupları için çıkarılacak kart, personel bilgilerinin yer aldığı “Asker kimliği” özelliği de taşıyacak. Kartın parasal limiti, askerlerin talebine göre belirli sınırda tutulacak. Askerler, kışla içerisindeki tüm harcamalarını bu kartla yapacak. Kantinler başta olmak üzere askeri bölge içerisindeki alışveriş yerlerinde nakit para geçmeyecek.

Hesap ekstresi ise askerin babası, annesi, ağabeyi, ablası ya da askerin harcamalarına kefil olacak kişiye gönderilecek. Ekstredeki harcama tutarları ödendiği sürece kart açık kalacak. Harcamalarda aksama olması halinde kart limitleri düşürülecek.

Kafa karıştıran noktalar

Ziraat Bankasindan Askere Kredi KartiMaaşlı TSK personeli için para yerine geçecek bir kredi kartı kullanılması akla uygun. Maaşlarını devletten aldıklarından ödemelerini geciktirme ve takibe düşme olasılıkları düşük. Ancak belki de hayatında hiç bankanın kapısından içeri girmemiş, aylık olarak eline ne kadar para geçtiği belli olmayan er ve erbaşlara kredi kartı vermenin bir mantığı yok. Bu yüzden eğer haber doğruysa, kredi kartı yerine kullanıcısına üzerine yüklenen tutar kadar harcama imkanı veren ön ödemeli kart çözümüne yöneleceklerini düşünüyoruz.

Haberin doğruluğu konusunda şüphe uyandıran başka noktalar da var. Öncelikle maaşını TSK’dan alan bir askerin ekstresinin kendisi yerine ailesine gönderilmesi oldukça gülünç. Yine son paragrafta harcama tutarları ödendiği sürece kartın açık kalacağı, harcamalarda aksama olduğu takdirde kart limitlerinin düşürüleceği söylenmiş. Harcamalarda değil, ancak ödemelerde aksama olabilir. Ayrıca ödemelerde aksama olduğu için ceza verir gibi limit düşürmek de pek akıllıca gelmedi bize.

Tüm bu açık noktalar muhabirin biraz kulaktan dolma bilgilerle bu haberi yaptığı izlenimini uyandırıyor. Ziraat Bankası ve TSK’dan gelen resmi bir açıklama da yokken, haberin doğru bilgi içermediğine inanmak sanırız daha mantıklı olacak.